Ukens Tips: Solidaransvar ved fisjon

Ukens Tips tar for seg solidaransvaret ved en fisjon.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

En rekke eiendomsselskaper (SPV) er dannet ved fisjon. Ved kjøp av et aksjeselskap som er dannet ved fisjon er det viktig å være oppmerksom på selskapets potensielle solidaransvar.

 

Når et aksjeselskap gjennomfører en fisjon, vil de eiendeler og forpliktelser som utfisjoneres normalt overdras til et aksjeselskap som er stiftet i forbindelse med fisjonen. Det overtakende selskapet kan ikke holdes ansvarlig for forpliktelser som pådras av det overdragende selskapet etter gjennomføringen av fisjonen, og motsatt. Selskapene vil imidlertid være solidarisk ansvarlige for forpliktelser som det overdragende selskapet hadde da fisjonen ble gjennomført.

 

Om solidaransvaret

Ved en fisjon fordeles selskapenes aktiva og passiva i samsvar med en fisjonsplan, jf. aksjeloven (asl.) § 14-4. Hvert selskap er ansvarlig for oppfyllelse av de forpliktelser som blir tildelt selskapet etter fisjonsplanen. Dersom et av selskapene ikke oppfyller sin forpliktelse vil imidlertid det andre selskapet være solidarisk ansvarlig, jf. asl. § 14-11 (3).

 

Solidaransvaret er begrenset til et beløp tilsvarende nettoverdien av aktiva og passiva som ble overført til vedkommende selskap. Det er viktig å være oppmerksom på at “nettoverdien” i denne sammenheng ikke er det samme som bokførte verdier, men den markedsmessige nettoverdien.

 

Hvis det ut fra fisjonsplanen ikke lar seg gjøre å bestemme hvilket selskap som skal hefte for en forpliktelse, hefter selskapene solidarisk, jf. asl. § 14-11 (2). Kreditor velger dermed selv hvilket selskap han vil rette kravet mot. Dette solidaransvaret er ikke oppad begrenset, slik at hele kravet kan bli gjort gjeldende mot ett av selskapene. Det selskap som blir holdt ansvarlig av kreditor vil dog ofte kunne kreve hel eller delvis regress overfor det andre selskapet, avhengig av hvilket selskap som anses nærmest til å dekke forpliktelsen. Der det ikke er mulig å avgjøre hvilket selskap som er nærmest til å hefte, vil ansvaret mest sannsynlig måtte fordeles forholdsmessig etter nettoverdien selskapene mottok ved fisjonen.

 

Tips

Kjøper av et aksjeselskap som har deltatt i en fisjon, bør gjennomgå og kvalitetssikre fisjonsplanen. For å vurdere omfanget av et eventuelt solidaransvar bør kjøper vurdere nettoverdien av det som tilfalt selskapet ved fisjonen. Det bør i tillegg verifiseres at fisjonen er gjennomført med skatte- og avgiftsrettslig kontinuitet, herunder at forholdet til justeringsreglene i merverdiavgiftsloven er hensyntatt. Eventuelle skatte- og avgiftskrav som følge av manglende kontinuitet mv., vil omfattes av solidaransvaret.

 

For å begrense virkningen av solidaransvaret kan det søkes innhentet erklæringer fra kreditorene om at selskapet som kjøpes ikke hefter ovenfor kreditor. Ikke minst bør selger garantere for at det ikke eksisterer krav som kan medføre solidaransvar, eventuelt at selskapet/kjøper vil bli holdt skadesløs dersom slike krav blir fremmet.

           

Anses risikoen for solidaransvar for særlig stor, bør kjøper vurdere kjøp av eiendommen fremfor kjøp av det utfisjonerte selskapet. Husk imidlertid at dersom fisjonen er gjennomført for over 3 år siden, kan eventuelle krav som var omfattet av solidaransvaret være foreldet og dermed bortfalt.

 

——————-

 

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

 

Informasjon om forfatterne:

Filip Truyen er partner hos Wikborg Rein og Professor II dr. juris ved Universitetet i Bergen og Norges Handelshøyskole. Han er tilknyttet firmaets virksomhetsgruppe Corporate.

Andreas Kildal er advokatfullmektig ved Wikborg Reins Olso-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Andre Ukens tips:

9. sep: Kommunal forkjøpsrett

2. sep: Fornyelse/Forlengelse av leieavtaler

26. aug: Tillatt bruk av leieobjektet

19. aug: Nye utbytteregler

24. juni: Frivillig registrering

17. juni: Erverv av ANS og DA 

10. jun: Transport av leiekontrakten 

3. jun: Avskrivninger og kjøpesumsberegninger 

28. mai: Hvem kan signere leiekontrakten? 

21. mai: Kjøpesumsberegning – skatterabatt 

13. mai: Når leier ikke betaler 

6. mai: Marketsleie

29. apr: Kjøpesumsberegning – gjeld

22. apr: Kjøpesumsberegning – eiendeler

15. apr: Tilbakelevering av leieobjekt

8. apr: Leietakers driveplikt

1. apr: Skatt og leietakertilpasninger 

18. mar: Mva på utleie av p-plasser

11. mar: Utleie ved oppføring

4. mar: Sletting av festekontrakter

25. feb: Mva på utleie av parkeringsplasser 

18. feb: Rådgihet i eierseksjonssameier 

11. feb: Momskompensasjon 

4. feb: Sletting av heftelser 

28. jan: Generalfullmakter

21. jan: Oppkjøpsfinansiering

14. jan: Når gjelder Husleieloven

7. jan: Rettsvern

17. des: Dokumentsavgiftsfrie fusjoner

10. des: Fredete eiendommer

3. des: Framleie

26. nov: Tomme lokaler og mva

 Foto: Erik Burås/Studio13

 

 

Powered by Labrador CMS