• Konferanser
  • Bransjeguide
  • Søk i lokaler
  • Shop
  • Om oss
  • Logg inn
Bli abonnent
  • Konferanser
  • Bransjeguide
  • Søk i lokaler
  • Shop
  • Om oss
  • Logg inn
  • Alle
  • Analyse
  • Bolig
  • Play
  • Tech
  • Aktuelt
  • Utvikling
  • Juss
  • Karriere
  • Transaksjon
  • Største
  • Estate Forlag
  • Vest-norge
  • Danmark
  • Sverige
  • Nordisk
  • Tips redaksjonen
  • Alle
  • Analyse
  • Bolig
  • Play
  • Tech
  • Aktuelt
  • Utvikling
  • Juss
  • Karriere
  • Transaksjon
  • Største

TransaksjonsABC – Del 7 – Kjøpesummen (+)

Kjøpesummen for aksjene i et selskap fastsettes normalt basert på en eiendomsverdi med tilhørende avregning/justering i tråd med meglerstandardens punkt 2.1. Dette punktet i meglerstandarden behandles nærmere i denne del 7 av TransaksjonsABC.

Kan håndverkere bli bundet av prisoverslag? (+)

Hvis det er gitt et prisoverslag for håndverkertjenester, kan det oppstå spørsmål om dette er bindende som en kostnadsramme for håndverkeren. En ny dom viser hvor tydelig håndverker må formulere seg for at et estimat ikke skal anses som bindende.

Eks-advokat frikjent for erstatningskrav fra eiendomsselskap

Retten mener den tidligere advokaten Amir Mirmotahari, som i 2019 ble dømt til ti års fengsel, ikke kan lastes for at det Fredrikstad-baserte eiendomsselskapet Dampskipsbryggen AS fikk problemer med skattemyndighetene.

Gjestene forsvant da stillaset kom opp. Nå er restauranten tilkjent erstatning (+)

Restauranten gikk konkurs, men driveren har nå fått plaster på såret av Oslo tingrett.

Krevde fire millioner fra håndverker – må i stedet ut med 1,6 millioner i erstatning (+)

Oslo-mannen mente entreprenøren hadde ødelagt huset hans under oppussingen. Retten var ikke helt enig.

Eierskifteforsikringen null verdt etter feil i egenerklæringsskjemaet

En boligselger må ut med 1,4 millioner kroner i erstatning til forsikringsselskapet hvor han hadde tegnet eierskifteforsikring.

TransaksjonsABC – Del 6 – Partene, selskapet og eiendommen (+)

En innledende og grunnleggende del av kjøpekontrakten er informasjon om selger, kjøper, selskapet, eiendommen samt eventuell annen bakgrunnsinformasjon om transaksjonen. I denne del 6 av TransaksjonsABC går vi nærmere inn på punkt 1 i meglerstandarden.

Tvinges til å selge boligen etter å ha spilt for høy musikk (+)

Hvor går grensen for hvor mye naboer skal tåle? Hedmark tingrett slår fast at høy musikk over lengre tid er nok til at et borettslag kan kreve tvangssalg av en andelsleilighet.

Sterke beskyldninger mot eiendomsinvestor (+)

Bostyrer og retten mener mannen har tappet et selskap for verdier og at det er skjellig grunn til mistanke om grov økonomisk utroskap.

Ferdighusprodusent får sviende kritikk i retten (+)

Det nybygde huset var skjevt, det var mangler ved isoleringen og mye av arbeidet bar preg av ufagmessig utførelse. Kjøperen ville heve kjøpet, men fikk ikke medhold i retten.

Krevde erstatning fordi boligselgeren hadde hatt hund

Retten er enig i at det foreligger en mangel etter avhendingsloven.

TransaksjonsABC – Del 5 – Formålet med due diligence (+)

I budaksepten er det normalt inntatt et forbehold om en for kjøper tilfredsstillende undersøkelse av transaksjonsobjektet (due diligence). I denne del 5 av TransaksjonsABC går vi nærmere inn på formålet med due diligence, due diligence som del av kjøpers undersøkelsesplikt og omfanget av due diligence-undersøkelsen.

Reguleringsrisikoens glemte side? (+)

Enhver eiendomsutvikler vurderer reguleringsrisikoen i prosjektene. Reguleringsrisikoen kan ofte være den den dominerende risikofaktoren i et utviklingsprosjekt. Når reguleringsplanen er vedtatt er reguleringsrisikoen ryddet av banen. Eller er den egentlig det?

Tapte 25 millioner kroner på anke i erstatningstvist (+)

Bane Nor nektet å godta en skjønnsavgjørelse hvor de ble dømt til å betale drøyt 75 millioner kroner. Etter en ny runde i domstolene har Borgarting lagmannsrett redusert erstatningen til 50 millioner kroner.

– Kan bidra til å øke boligprisene

Jusstudent Caroline Glenna, som jobber i raskt voksende Lille Oslo Eiendom, har skrevet masteroppgave om eierseksjonsloven. Denne forbyr selskap i samme konsern å kjøpe mer enn to boligseksjoner i samme eierseksjonssameie.

TransaksjonsABC – Del 4 – Meglerstandardene (+)

Ved næringseiendomstransaksjoner benyttes som regel de såkalte meglerstandardene som utgangspunkt for kontraktene som inngås. I denne del 4 av TransaksjonsABC redegjøres det kort for de ulike meglerstandardene som foreligger.

- En juridisk turbulens vi ikke har sett maken til (+)

Lars Christian K. Skjelvan og Siri Falch-Olsen er tatt opp som partnere i Ræder. Begge har lang erfaring fra eiendoms- og entreprenørbransjen. De advarer mot å ta for lett på de juridiske konsekvensene som følge av pandemien.

Krangler om «språkbruk» i pandemi-forsikring (+)

Etter nedstengning på grunn av covid-19 krever Norefjell Ski & Spa tre millioner kroner fra Codan Forsikring, som på sin side avviser at det foreligger grunnlag for erstatning på grunn av pandemien.

Fylkesrådet i Viken sier nei til mva-kompensasjon (+)

Fylkesrådet i Viken vedtok 4. februar at man ikke skal benytte avtaler om justeringsrett eller anleggsbidrag for å legge til rette for at private utbyggere får tilgang til kompensasjon for merverdiavgift. Det er dårlige nyheter for boligutbygging i Oslo-regionen, dersom fylkestinget følger fylkesrådets innstilling.

Krever millionerstatning etter feil rådgivning (+)

Asplan Viak slo fast at det ville koste opp mot 60 millioner kroner å utbedre det Olav Thon-eide parkeringsanlegget. Så kom en annen rådgiver på banen og vurderte jobben til halvannen million kroner.

Ny rapport fra Sivilombudsmannen – er dispensasjoner for bygging i strandsonen ugyldige? (+)

Sivilombudsmannen kritiserer i rapporten dispensasjonspraksisen til Lindesnes, Kragerø og Askøy kommune vedrørende deres innvilgelse av søknader om å bygge i strandsonen. Sivilombudsmannen stiller seg tvilende til om kommunene har foretatt vurderingene plan- og bygningsloven krever, noe de peker på kan medføre at vedtakene er ugyldige. Er dette riktig?

TransaksjonsABC – Del 3 – Budaksept (+)

Forut for en transaksjon vil det normalt foreligge et tilbud og en budaksept. I denne del 3 av TransaksjonsABC går vi nærmere inn på budakseptens funksjon, formål og innhold.

Bitter krangel om Balkan-investeringer (+)

Opprørte aksjonærer i det gamle Verdispar-prosjektet Emerging Europe Land Development AS har på nytt gått på et smertelig tap i retten. De må dekke motpartens sakskostnader på 13,5 millioner kroner.

Slipper å betale erstatning til nabo som mistet utsikten (+)

- Å kjøpe seg inn i prosjektområder er forbundet med en risiko hva gjelder hvordan området vil bli når det er ferdig, mener Oslo tingrett.

TransaksjonsABC – Del 2 – Tilbud (+)

Forut for en transaksjon vil det normalt foreligge et tilbud og en aksept. Tilbudet kan komme fra kjøper eller fra selger. I denne del 2 av TransaksjonsABC går vi nærmere inn på rettsreglene om tilbud og aksept, samt det typiske innholdet i et tilbud i eiendomstransaksjoner, herunder forbehold.

Entra-saken: Er det nå fritt frem for kommunene å ilegge tunge rekkefølgekrav på utbygger? (+)

Entra-dommen i lagmannsretten stiller ikke strenge krav til kommunens dokumentasjon knyttet til forankring av rekkefølgekravene i planfaglige hensyn.

Frykter myndighetsmisbruk etter sjokkdom

Entra tapte saken mot Oslo kommune i lagmannsretten om infrastrukturbidrag. – Nå er det fritt frem for myndighetsmisbruk, sier en skuffet sjef for Norsk Eiendom, Tone Tellevik Dahl.

Elektriker seiret over Backe Stor-Oslo i retten (+)

Må ut med 13 millioner i erstatning etter påstander om ineffektiv drift i stort byggeprosjekt.

Naboene på Bestum skulle samarbeide om oppussing. Det gikk rett vest (+)

Etter flere rettsrunder mellom naboene har kostnadene til advokater og sakkyndige passert to millioner kroner.

Nå kan du bli pålagt å betale for naboens ladepunkt (+)

Lovendringene er begrunnet med at el- og hybridbiler utgjør en stadig større andel av bilparken i Norge, og at alle som har rett til å parkere på eiendommen til et sameie eller et borettslag bør kunne lade bilen sin.

Tomtebeskatning av boligsalg – er dette en god regel? (+)

Regelen burde vært slik at kun den merverdien som skyldes utviklingsmulighetene blir beskattet, mens verdistigning opp til alminnelig boligprisvekst blir skjermet for skatt.

Villaselgere overkjørt i retten for andre gang (+)

Skatteetaten mener ekteparet må ut med millioner i skatt etter boligsalget, og staten har nå fått medhold både i Oslo tingrett og i Borgarting lagmannsrett.

Krever erstatning etter å ha fått Thon som nabo

Mener nybygg i regi av Thongård ødelegger utsikten og soloppgangen.

Ny artikkelserie – TransaksjonsABC – Del 1 – Introduksjon (+)

Det gjennomføres årlig mange eiendomstransaksjoner. Deler av transaksjonsmarkedet er i stor grad standardisert. Det kjennetegnes ved bruk av meglerstandarden som utgangspunkt, nokså like dokumentlister for due diligence og relativt standardiserte tilbud og budaksepter. Men selv i – og kanskje særlig i – den standardiserte verden er det lett å trå feil.

Må i fengsel etter lånebedrageri til Spania-eiendom (+)

Mannen trengte penger til kjøp av eiendom i Spania. En nær bekjent stilte opp. Men det eneste kompisen fikk tilbake var bortforklaringer og løgner.

Nylig lovendring blir ikke det verktøyet vi trenger (+)

Det er mye bra i de nye reglene for sammenslåing av eierseksjonssameier som nylig trådte i kraft, men som verktøy i større utbyggingsprosjekter bidrar dessverre ikke lovforslaget med noen vesentlige forbedringer.

UtviklingsABC – Del 40 – Salg til forbruker (+)

I en serie artikler setter DLA Piper fokus på hva eiendomsutviklere bør være særlig bevisste på i ulike faser av et utviklingsprosjekt. Denne artikkelen omhandler salg av bolig til forbruker, herunder ufravikelige lovkrav.

Kruse Smith må ut med millioner etter å ha tapt rettssak mot borettslag (+)

I prospektet som ble utarbeidet ved markedsføringen av leilighetene, ble beboerne forespeilet en «problemfri bo-tilværelse». I stedet ventet årelang krangling og flere rettssaker etter at det ble påvist råte i fasadene.

Tomtefestere i Bærum vant mot grunneiere (+)

Bortfesterne krevde at festerne skal kjøpe tomtene, men fikk ikke medhold i Asker og Bærum tingrett.

Leilighetseiere får svi etter å ha tapt gruppesøksmål (+)

Eierne av ferieleilighetene må ut med 800.000 kroner i erstatning til Scandic Havna Tjøme. I tillegg kommer nesten like mye i kostnader til egen advokat.

Dømt for å ha plagiert hustegninger (+)

Er disse to tegningene like? Ja, mener Oslo tingrett.

UtviklingsABC – Del 39 – Dispensasjon (+)

I en serie artikler setter DLA Piper fokus på hva eiendomsutviklere bør være særlig bevisste på i ulike faser av et utviklingsprosjekt. Denne artikkelen omhandler dispensasjon i byggesak, det vil si unntak fra krav i plan, lov eller forskrift.

Borettslag dømt til å betale 750.000 kroner i erstatning til hundeeier

Naboen har allergiske plager og vedtektene i borettslaget sier klart og tydelig at hundehold er forbudt. Styret har krevd leiligheten tvangssolgt, men domstolene sier nei.

Hyblifisering – forslag til strengere reguleringer

Regjeringen har foreslått strengere reguleringer om hyblifisering i plan- og bygningsloven og eierseksjonsloven.

Prosjektleder dømt til å betale 11 millioner i erstatning for «totalt kaos» (+)

Det meste har gått galt under byggingen av luksusprosjektet på Frogner.

Bonum-seier i tvist om loftsutbygging (+)

Nektet å betale for dårlige takarbeider. Fikk full støtte i Oslo tingrett.

Eiendomsarving i strupen på megler etter salgskrøll på Snarøya (+)

Strandeiendommen har vært en gjenganger i domstolene etter at den ble solgt for 26 millioner i 2016. Denne gangen var det Eiendomsmegler Krogsveen som var saksøkt med krav om erstatning på seks millioner kroner.

UtviklingsABC – Del 38 – Forwardsalg (+)

I en serie artikler setter DLA Piper fokus på hva eiendomsutviklere bør være særlig bevisste på i ulike faser av et utviklingsprosjekt. Denne artikkelen omhandler forwardsalg og overordnede hensyn og vurderinger som utviklere bør ha et bevisst forhold til ved valg av modell.

Gårdeiere - Ikke glem ansvaret for takras (+)

Vinteren har kommet, og nok en gang oppstår faren for takras, som kan få alvorlige personskader på tilfeldig forbipasserende. Hovedregelen er at gårdeiere er ansvarlige for å rydde taket for snø og is.

Utbyggingsavtaler - Hva kommer Entra- og Selvaagsakene ikke til å avklare? (+)

Som kjent verserer to saker om rekkefølgekrav og utbyggingsavtaler for domstolene. Mens dette skrives møtes Oslo kommune, Norsk Eiendom og Entra i en av dem i Borgarting lagmannsrett. I mars møtes Selvaag, Boligprodusentenes forening og staten i Høyesterett. Eiendomsbransjens forventninger til rettsavklaringer er store.

Entreprenørgarantier – sikkert som banken? (+)

Både fra byggherrens side og fra utbyggers hold kan være grunn til å stille spørsmål ved om den garantiforsikring eller kausjon som innhentes, stilles av et tilstrekkelig solid foretak.

UtviklingsABC – Del 37 – Bygging i og ved sjø (+)

I en serie artikler setter DLA Piper fokus på hva eiendomsutviklere bør være særlig bevisste på i ulike faser av et utviklingsprosjekt. Denne artikkelen omhandler bygging i og ved sjø, herunder oppføring av flytende bygg.

Høyesterett med viktig avklaring om reklamasjoner i entrepriseforhold (+)

En ny høyesterettsdom om reklamasjon i entrepriseforhold inneholder prinsipielle uttalelser om reklamasjonsfristens lengde, samt om tap av reklamasjonsinnsigelser ved passivitet/realitetsdrøftelser.

Distré nabo må ut med erstatning

Glemte å skru av kranen på vasken, akkurat da det var rigget for salg av leiligheten i etasjen under.

Sem & Johnsen ville ikke påta seg salgsoppdraget av den ulovlige leiligheten, mens DNB Eiendom takket ja

Og leiligheten ble raskt solgt. Men den nye eieren ville heve kjøpet da konsekvensene av manglende ferdigattest kom til syne.

Far saksøkt av datter og stesønn etter manglende vedlikehold

Barna mente mannen hadde misligholdt vedlikeholdsplikten på en eiendom de skulle arve i Bærum.

UtviklingsABC – Del 36 – Leieavtaler i utviklingsprosjekter (+)

I en serie artikler setter DLA Piper fokus på hva eiendomsutviklere bør være særlig bevisste på ved ulike faser av et utviklingsprosjekt. Denne artikkelen omhandler inngåelse av leieavtaler i utviklingsprosjekter.

Utbyggere og anleggseiere sitt ansvar for avløp- og overvannskader (+)

Eiere av avløpsanlegg og utbyggere som igangsetter byggeprosjekter må forvente økende krav til å håndtere vannavrenning og store vannmengder på kort tid, som følge av klimaendringer. Hvem sitter med ansvaret når uhellet først er ute?

Investorer må blø etter entreprenørkonkurs (+)

Tre år etter konkursen i MHA Entreprenør er det fremdeles krangel om hvem som skal svare for kausjonsansvar.

Kjøpte utbyggingstomt. Fikk søppelfylling (+)

Utbyggeren krevde prisavslag da det viste seg at den 24 mål store eiendommen gjennom flere år hadde vært brukt som dumpingplass for bygningsavfall, plast, trevirke og hvitevarer.

Bortfall av kjøps- og forkjøpsretter (+)

Kjøps- og forkjøpsretter til eiendom dukker hyppig opp i både transaksjoner, utviklingsprosjekter, tomtefesteforhold og leiekontrakter. At retten er bortfalt, kan komme som en gledelig eller ubehagelig overraskelse for de berørte.

Gårdeier og baker i leietvist (+)

Eiendomsmannen Terje Heggedal krever at W B Samson fraviker lokalene de leier på Carl Berners plass i Oslo.

UtviklingsABC – Del 35 – Bruksendring, utvidelse eller endret drift (+)

I en serie artikler setter DLA Piper fokus på hva eiendomsutviklere bør være særlig bevisste på i ulike faser av et utviklingsprosjekt. Denne artikkelen omhandler søknadspliktige bruksendringer, utvidelser og driftsendringer.

Må bla opp etter å ha gått på tap for andre gang (+)

Pål Georg Gundersen dømt til å betale millionerstatning etter utbyggingen av Værven-området i Moss.

Sameie vil tvangsselge boligen til finanscowboy

Forretningsmannen Per Morten Hansen står i fare for å miste en eiendom i Ankerveien i Oslo.

Ny prinsipputtalelse om justeringsreglene for merverdiavgift (+)

I en ny prinsipputtalelse gir Skattedirektoratet anvisning på at kjøper ikke bare må være eller bli mva-registrert senest med virkning fra og med transaksjonsterminen, men også rent faktisk må bli registrert av skattekontoret innen utløpet av transaksjonsterminen, for at selger skal kunne unnlate å tilbakeføre fradragsført merverdiavgift ved inngåelse av justeringsavtale.

UtviklingsABC – Del 34 – Seksjonering (+)

I en serie artikler setter DLA Piper fokus på hva eiendomsutviklere bør være særlig bevisste på ved ulike faser av et utviklingsprosjekt. Denne artikkelen omhandler seksjonering etter eierseksjonsloven.

Skjerpede krav for byggherren

Endringene i Byggherreforskriften fra nyttår klargjør byggherrens forpliktelser, ikke minst når det gjelder krav til dokumentasjon.

Barberte ned festeavgiften med nesten to millioner (+)

Oslo kommune krevde 3,7 millioner i festeavgift. Alt for mye, mente Christian Ringnes og trakk kommunen for retten.

Krever millioner fra Sporveien etter å ha blitt kastet ut av leieavtale

Anklager Sporveien for å ha gitt uriktig og mangelfull informasjon etter at kioskplanene ved trikkestoppen ble stanset.

Høyesterett: Grensen mellom vedlikehold og påkostning (+)

I en fersk dom, vurderer Høyesterett grensen mellom vedlikehold og påkostning. Dommen gjelder konkret et damanlegg, men flere av Høyesteretts uttalelser er så generelle at de må antas å også ha betydning for eiendomsbransjen.

Fredsforskere i krig med utleier (+)

Institutt For Fredsforskning vil fortsette leieavtalen, men nekter å godta de nye husleiebetingelsene. Nå skal Oslo tingrett avgjøre hva som er markedsleie.

UtviklingsABC – Del 33 – Om byggesak (+)

I en serie artikler setter DLA Piper fokus på hva eiendomsutviklere bør være særlig bevisste på i ulike faser av et utviklingsprosjekt. Denne artikkelen omhandler den kommunale byggesaksprosessen, herunder hvilke tillatelser som kreves for å kunne bygge og ta i bruk bygningen, og hvilke frister kommunen skal forholde seg til.

Krevde halv million i prisavslag etter uenighet om takhøyde (+)

Kjøperen av luksusleiligheten mente høyden under taket var 16,2 centimeter lavere enn avtalt, og holdt derfor tilbake deler av oppgjøret.

UtviklingsABC – Del 32 – Opsjonsavtale eller betinget kjøpekontrakt (+)

I en serie artikler setter DLA Piper fokus på hva eiendomsutviklere bør være særlig bevisste på i ulike faser av et utviklingsprosjekt. Denne artikkelen går nærmere inn på bruken av opsjonsavtaler og betingede kjøpekontrakter i utviklingsprosjekter.

Dette kan man forvente i plan- og bygningsprosesser i Oslo 2021 (+)

I desember behandler Oslo bystyre budsjettet for 2021. Vi har sett nærmere på budsjettforslaget for Plan- og bygningsetaten, som vedtas samtidig. Hva kan bransjen forvente i 2021 og hvilke prioriteringer skal gjøres?

Blåste vekk en halv million kroner på krangel om plassering av søppelkasser

Søppelkassene hadde stått på samme sted i mer enn 40 år. Så krevde naboen at de måtte flyttes.

Den nye 20 millioners-villaen på Vinderen tålte ikke vann (+)

Kjøper krevde opp mot ti millioner kroner i erstatning, men må i stedet ut med millionbeløp etter en rettsak i Oslo tingrett.

Dom skjerper behovet for avtaleregulering av MVA (+)

En fersk avgjørelse i Høyesterett innebærer at selgers mva-rapportering mv. er avgjørende for kjøpers adgang til å unytte justeringsretten, noe som tilsier at dette bør reguleres i avtalen, særlig dersom kjøper skal betale for justeringsretten. Dette er ikke hensyntatt i meglerstandarden.

UtviklingsABC – Del 31 – Vedtekter i eierseksjonssameier (+)

I en serie artikler setter DLA Piper fokus på hva eiendomsutviklere bør være særlig bevisste på ved ulike faser av et utviklingsprosjekt. Denne artikkelen omhandler vedtekter i eierseksjonssameier.

Saksøkte DNB etter meglerfeil

DNB Eiendom bestred ansvar, selv om leiligheten 22-åringen kjøpte ikke var lovlig å bo i.

Uforutsette grunnforhold i utviklingsprosjekter – hvem bærer risikoen? (+)

Uforutsette forhold ved grunnen er ofte en årsak til konflikt, både i entrepriseforhold og ved transaksjoner. Hvordan bør slike forhold håndteres?

UtviklingsABC – Del 30 – Særlig om hensynet til merverdiavgift i utviklingsprosjekter (+)

I en serie artikler setter DLA Piper fokus på hva eiendomsutviklere bør være særlig bevisste på i ulike faser av et utviklingsprosjekt. Denne artikkelen går nærmere inn på noen vanlige problemstillinger knyttet til håndtering og optimalisering av merverdiavgift i utviklingsprosjekter.

Langtidsutleie av hotellrom og forholdet til MVA (+)

Omsetning og utleie av fast eiendom og rettighet til fast eiendom, herunder utleie til boligformål, er som kjent unntatt fra merverdiavgift. Dette innebærer for det første at slik utleie ikke skal faktureres med tillegg av merverdiavgift, og for det andre vil det ikke foreligge fradragsrett for inngående merverdiavgift på kostnader utleier pådrar seg i forbindelse med utleievirksomheten.

Ny kompensasjonsordning for reiselivet og betydningen for leieforhold (+)

For fire uker siden foreslo regjeringen en ny kompensasjonsordning for reiselivsnæringen. I går kom Regjeringen med detaljer om hvordan ordningen blir.

Bonum dømt til å betale millionerstatning til entreprenør (+)

Mente entreprenøren hadde overfakturert i et boligprosjekt.

Langtidsleie av hotellrom utfordres også av offentligrettslige krav (+)

Ved langtidsutleie av hotellrom til boligformål må det vurderes hvorvidt endret bruk utløser nye offentligrettslige krav.

Selvaagsaken om rekkefølgekrav skal behandles i Høyesterett (+)

Siste ord er ikke sagt i denne prinsipielle og viktige striden om hvor lang kommunen har lov til å gå i å pålegge private utbyggere rekkefølgekrav.

UtviklingsABC – Del 29 – Nærmere om reguleringsplan (+)

I en serie artikler setter DLA Piper fokus på hva eiendomsutviklere bør være særlig bevisste på i ulike faser av et utviklingsprosjekt. Denne artikkelen omhandler sentrale forhold som avklares i plan, slik som arealformål, grad av utnytting, byggehøyder, plassering med mer.

Årelang krangel etter off market-salg på Snarøya

Betalte 25 millioner for drømmeboligen, men fant mangler for åtte millioner kroner etter overtakelsen.

Oppkjøpsfinansiering - avklaringer fra departementet (+)

Ved årsskiftet ble reglene om aksjeselskapers adgang til å stille sikkerhet for kjøpers oppkjøpsfinansiering endret. Lovendringen har skapt stor usikkerhet om hvorvidt og hvordan aksjeselskaper kan stille slik sikkerhet.

- Langtidsutleie av hoteller utfordres av husleieloven (+)

Under koronapandemien ser man stadig flere hoteller som ser seg nødt til å utvide kundekretsen ved å tilby langtidsutleie av hotellrom, enten til studenter eller andre. Det kan by på utfordringer.

UtviklingsABC – Del 28 – Når entrepriseavtalen bør inngås (+)

I en serie artikler setter DLA Piper fokus på hva eiendomsutviklere bør være særlig bevisste på i ulike faser av et utviklingsprosjekt. I UtviklingsABC del 27 ble ulike former for entrepriseavtaler beskrevet. I denne del 28 omhandles tidspunktet for når entrepriseavtalen bør inngås i utviklingsprosjekter.

Enklere regler for sammenslåing av sameier (+)

Kan de nye reglene for sammenslåing av sameier være et virkemiddel i forbindelse med utviklingprosjekter?

Hotellsjef må ut med millionerstatning etter å ha droppet skattetrekk (+)

Da hotellet gikk konkurs, krevde kemneren at hotelldirektøren måtte betale av egen lomme.

Lovforslag om rett til egen ladestasjon i borettslag (+)

Kan få betydning for flere hundre tusen leiligheter samt nybyggprosjekter.

Stang ut for leietaker som krevde millioner av Nils Johan Semb

Den tidligere toppfotballsjefen og landslagstreneren ble frifunnet i retten etter bitter konflikt med tidligere leietaker.

Høyt og tett rundt knutepunkter? Mer kommunalt skjønn i ny støyretningslinje (+)

Retningslinjen for behandling av støy i arealplanlegging skal tydeliggjøres, men forslaget gir færre konkrete føringer for bebyggelse i sentrumsområder og gir kommunene mer styring.

UtviklingsABC – Del 27 – Valg av entreprisemodell i utviklingsprosjekter (+)

I en serie artikler setter DLA Piper fokus på hva eiendomsutviklere bør være særlig bevisste på i ulike faser av et utviklingsprosjekt. Denne artikkelen omhandler hvilke hensyn utviklere bør ta ved valg av entrepriseform i utviklingsprosjekter.

UtviklingsABC – Del 26 – Ombygging og utvikling av eksisterende bebyggelse (+)

I en serie artikler setter DLA Piper fokus på hva eiendomsutviklere bør være særlig bevisste på i ulike faser av et utviklingsprosjekt. Denne artikkelen omhandler regelverket knyttet til ombygging og utvikling av eksisterende byggverk.

Nye økonomiske tiltak for reiselivet - gode eller dårlige nyheter? (+)

Regjeringen har lansert nye økonomiske tiltak for reiselivet som følge av koronaepidemiens virkninger. Deler av kritikken mot de tidligere ordningene gjør seg gjeldende også for de nye tiltakene.

Rema 1000 felt av skogbruker

Rema 1000 mente de hadde rett til å forlenge en leieavtale på samme vilkår. To rettsrunder har gitt like mange tap for kolonialkjempen.

  • Post og besøksadresse:
    Rådhusgata 5,0151 Oslo - Norway

  • Ansvarlig utgiver/daglig leder:
    Trond Valle | [email protected]
    Ansvarlig redaktør Estate Nyheter/Estate Magasin:
    Dag-Jørgen Saltnes | [email protected]
    Ansvarlig redaktør Næringseiendom:
    Silje Rønne | [email protected]

  • Estate media arbeider etter vær varsom-plakatens regler for god presseskikk.

  • Cookie policy og personvern
  • Nordisk salgsdirektør:
    Jan Erik Pedersen

    Annonseservice:
    [email protected]
    Telefon: +47 901 58 211

  • Abonnementssjef:
    Jens Petter Eggum

    Abonnementservice:
    [email protected]
    Telefon: +47 900 38 742

Følg oss på

Følg oss på