Ukens Tips: Sletting av festekontrakter

Ved sletting av festekontrakter i forbindelse med opphør av festeforhold kan det påløpe dokumentavgift.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det er derfor viktig å være oppmerksom på de regler som gjelder for slik sletting av festekontrakter.

ULIKE TYPER OPPHØR AV FESTEFORHOLDEt festeforhold kan opphøre på flere måter. Dersom fester har lov- eller avtalehjemmel kan han innløse festegrunnen, eller så kan bortfester ønske å kjøpe bygningsmassen. Det kan også skje at fester avvikler driften på tomten, festekontrakten gyldig sies opp eller festetiden er utløpt, samtidig som bortfester krever opprydding av tomten. I enkelte tilfeller er det opprettet festegrunn som ikke er benyttet av fester, og partene blir i ettertid enige om å avvikle festeforholdet.

I alle tilfeller vil det være ønskelig å slette festekontrakten som er tinglyst på eiendommen.

FREMGANGSMÅTE VED OG KONSEKVENSER AV SLETTING AV FESTEKONTRAKTER

Innløsning av festeforholdetInnløsning av festeforhold innebærer at festeren kjøper eiendommen av bortfester. Skjøte må dermed utstedes og tinglyses. I avkrysningsboksene om feste skal det kun krysses av for at overdragelsen ikke gjelder bygg på festet grunn, ettersom det er nettopp grunnen som overføres. I punkt 3 om avgiftsgrunnlag skriver man inn innløsningssummen, og i punkt 6 skriver man inn følgende erklæring anbefalt av Kartverket:

“Undertegnede hjemmelshaver til eiendomsrett og festerett begjærer festekontrakten slettet. Det samme gjelder eventuelle andre rettigheter som er avtalt i festekontrakten. Jeg erklærer at en slettelse av festekontakten ikke vil berøre tredjemanns rettigheter.”Fester må signere erklæringen. Tinglysingen av skjøtet utløser dokumentavgift som beregnes ut fra innløsningssummen, samt tinglysingsgebyr. Dersom noen rettigheter i medhold av festekontrakten skal bestå, må dette presiseres.

Sletting av festekontraktenVed sletting av festekontrakt der festegrunnen er ubebygd, er det tilstrekkelig at festeren sender inn en særskilt erklæring til Kartverket med samme ordlyd som settes inn i skjøtets punkt 6 ved innløsning. Det bør i tillegg presiseres at grunnen er ubebygd. Sletting utløser i slike tilfeller ikke dokumentavgift.

Er festegrunnen bebygd, vil sletting av festekontrakten formelt sett innebære at bygningsmassen overføres til bortfester. Det må dermed utstedes og tinglyses skjøte som ved innløsning, men slik at fester er utsteder og bortfester er erverver. Festekontrakten slettes ved at samme passus som ved innløsning skrives inn i skjøtets punkt 6. Bortfester må signere erklæringen. I punkt 3 krysser man “ja” for at overdragelsen gjelder bygg på festet grunn, men “nei” for at overdragelsen gjelder transport av festeretten.

Overskjøtingen av bygningsmassen utløser dokumentavgift. Dokumentavgiften beregnes ut fra bygningsmassens verdi. Dersom bortfester har krevet rydding av tomten, bør derfor ryddingen skje før festekontrakten slettes, slik at man unngår dokumentavgift.

Dersom festegrunnen er utskilt som et eget festenummer, må festeren ta kontakt med kommunen eiendommen ligger i for eventuelt å få slettet festenummeret i matrikkelen.

—————-

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Line Ravlo-Losvik er doctor juris og partner i Wikborg Rein. Hun er leder av firmaets Næringseiendomsteam.

Trude Gran er fast advokat ved Wikborg Reins Oslo kontor. Hun er medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

 

Andre Ukens Tips:

25. feb: Mva på utleie av parkeringsplasser

18. feb: Rådgihet i eierseksjonssameier

11. feb: Momskompensasjon

4. feb: Sletting av heftelser

28. jan: Generalfullmakter

21. jan: Oppkjøpsfinansiering

14. jan: Når gjelder Husleieloven

7. jan: Rettsvern

17. des: Dokumentsavgiftsfrie fusjoner

10. des: Fredete eiendommer

3. des: Framleie

26. nov: Tomme lokaler og mva

  Foto: Erik Burås/Studio B13

 

 

Powered by Labrador CMS