Ukens Tips: Utleie ved oppføring

Ukens Tips tar for seg utleie ved oppføring/rehabilitering av nybygg.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Ved utleie av lokaler i bygg som er under oppføring eller bygg som er under (total)rehabilitering er det ønskelig for utleier å unngå konflikter tilknyttet overtakelse som følge av småfeil. Det er også ønskelig å unngå konflikter og krav om leiereduksjon som følge av igangværende arbeider i/utenfor bygget. Det er derfor viktig å sørge for at konsekvensene av dette er hensyntatt i leiekontrakten.
 
Overtakelse
Leiekontrakten bør inneholde en klausul om at leietaker ikke kan nekte å overta leieobjektet på overtakelse selv om mindre endringer eller tilpasninger gjenstår. Så lenge det kun er tale om mindre avvik, vil det være rimelig å kreve at leietaker overtar leieobjektet til avtalt tid og betaler leie fra samme tidspunkt. Dette er ofte nødvendig for at utleier skal unngå overtakelse fra entreprenøren uten selv å kunne kreve leietakers overtakelse av leieobjektet.
 
Ferdigstillelse mv.
Hvor det allerede ved kontraktsinngåelsen er klart at bygget ikke vil være klart til leietakers overtakelse av leieobjektet, bør dette presiseres i leiekontrakten. Dette er særlig aktuelt ved oppføring/rehabilitering av hele bygg, og der det enkelte leieobjekt blir ferdigstilt fortløpende. Det bør presiseres at leietaker ikke har krav på erstatning, avslag i leien eller andre former for kompensasjon som følge av støy, dårlig fremkommelighet, mv. I den grad utleier ønsker å tilby leietaker en form for kompensasjon for slike forhold, bør dette reguleres særskilt i form av eksempelvis redusert leie en viss periode. Nøkkelordet her er forutsigbarhet for begge parter.
 
Leietakertilpasninger etter innflytting
Ofte er det leietakertilpasninger som skal gjøres etter at leietaker har overtatt leieobjektet, for eksempel innmåling av tekniske anlegg m.m. For å unngå misnøye og for å tydeliggjøre hva som kan forventes av leieobjektet ved innflytting, er det hensiktsmessig å gjøre leietaker oppmerksom på dette allerede ved kontraktsinngåelsen, fortrinnsvis gjennom leiekontrakten.
 

—————-

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Line Ravlo-Losvik er doctor juris og partner i Wikborg Rein. Hun er leder av firmaets Næringseiendomsteam.
 

Leif Petter Madsen er partner ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam. 

 
 

Andre Ukens Tips:

25. feb: Mva på utleie av parkeringsplasser 

18. feb: Rådgihet i eierseksjonssameier 

11. feb: Momskompensasjon 

4. feb: Sletting av heftelser 

28. jan: Generalfullmakter

21. jan: Oppkjøpsfinansiering

14. jan: Når gjelder Husleieloven

7. jan: Rettsvern

17. des: Dokumentsavgiftsfrie fusjoner

10. des: Fredete eiendommer

3. des: Framleie

26. nov: Tomme lokaler og mva

  

Foto: Erik Burås/Studio B13 
Powered by Labrador CMS