Ukens Tips: Hvem kan signere leiekontrakten?

Ukens Tips tar for seg hvem som kan signere leiekontrakt for selskaper.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Dersom leiekontrakten ikke er signert av rette vedkommende, kan det oppstå tvil om den er bindende for partene. Vi ser her på hvem som kan signere leiekontrakten for aksjeselskaper og ansvarlige selskaper, det vil si hvem som er legitimert utad til å signere.

Om legitimasjon

Dersom vedkommende som signerer leiekontrakten er legitimert, vil selskapet som utgangspunkt bli bundet. Unntak kan gjelde hvor den annen part ikke er i aktsom god tro.

En som er legitimert, kan like fullt pådra seg ansvar innad i selskapet dersom han ikke har adgang til å inngå avtalen. Slik adgang fordrer at det er fattet et gyldig vedtak av rette organ om å inngå kontrakten, evt. at den som signerer er daglig leder for selskapet og inngåelsen av leiekontrakten ligger innenfor hans fullmakter.

 

Aksjeselskap

I utgangspunktet har det samlede styret signaturrett for selskapet og er dermed legitimert, jf. aksjeloven (asl.) § 6-30.

Ofte vil selskapet ha tildelt signaturrett til f.eks ett eller flere styremedlemmer og/eller daglig leder. Dette fremgår som hovedregel av vedtektene. Alternativt må det samlede styret ha utstedt en fullmakt.  Den som er tildelt signaturrett, blir legitimert til å signere på selskapets vegne. Vedkommende kan ikke i kraft å være signaturberettiget tildele andre fullmakt.

Også daglig leder kan i kraft av sin stilling signere leiekontrakten på selskapets vegne, med mindre kontrakten er av uvanlig art eller av stor betydning, jf. asl. § 6-14.

 

Ansvarlig selskap

I et ansvarlig selskap er hver av deltakerne legitimert til å signere for selskapet, jf. selskapsloven (sel.) § 2-20.

Dette gjelder så lenge selskapet ikke har et styre eller en daglig leder. Har selskapet et styre, må det samlede styret signere. Selskapsmøtet kan i tillegg bestemme at en eller flere styremedlemmer har signaturrett. Hva gjelder konkrete fullmakter og delegering av fullmakt gjelder tilsvarende som for aksjeselskaper.

Særlig om prokura

En som har prokura (prokurist) kan som hovedregel signere leiekontrakter på selskapets vegne så lenge selskapet er leietaker, jf. prokuraloven § 1. Prokuristen kan likevel ikke signere dersom selskapet er utleier, da utleie av eiendom må anses som å behefte foretakets faste eiendom, hvilket prokuristen ikke kan gjøre uten særskilt fullmakt.

Avsluttende tips

Selskapets firmaattest vil normalt vise hvem som har signatur for selskapet. Firmaattesten bør vedlegges leiekontrakten. Når en leiekontrakt signeres av signaturberettigete/styremedlemmer kan avtalemotparten med fordel kreve dokumentasjon for at det er fattet styrevedtak om avtaleinngåelsen (kompetanse i tillegg til legitimasjon). Signeres leiekontrakten av daglig leder, bør det kontrolleres at vedkommende fortsatt er daglig leder i selskapet.

 

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Leif Petter Madsen er partner i Wikborg Rein og er tilknyttet firmaets Næringseiendomsteam.

Filip Truyen er dr. juris og partner i Wikborg Rein. Han er tilknyttet firmaets virksomhetsgruppe Corporate.

Trude Gran er fast advokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Andre Ukens Tips:

21. mai: Kjøpesumsberegning – skatterabatt

13. mai: Når leier ikke betaler

6. mai: Marketsleie

29. apr: Kjøpesumsberegning – gjeld

22. apr: Kjøpesumsberegning – eiendeler

15. apr: Tilbakelevering av leieobjekt

8. apr: Leietakers driveplikt

1. apr: Skatt og leietakertilpasninger 

18. mar: Mva på utleie av p-plasser

11. mar: Utleie ved oppføring

4. mar: Sletting av festekontrakter

25. feb: Mva på utleie av parkeringsplasser 

18. feb: Rådgihet i eierseksjonssameier 

11. feb: Momskompensasjon 

4. feb: Sletting av heftelser 

28. jan: Generalfullmakter

21. jan: Oppkjøpsfinansiering

14. jan: Når gjelder Husleieloven

7. jan: Rettsvern

17. des: Dokumentsavgiftsfrie fusjoner

10. des: Fredete eiendommer

3. des: Framleie

26. nov: Tomme lokaler og mva

 

Foto: Shutterstock

Powered by Labrador CMS