Ukens Tips: Frivillig registrering

Ukens Tips tar for seg forholdet mellom frivillig registrering og fellesregistrering.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

 

 

 

 

Som kjent er frivillig registrering en forutsetning for å kunne fradragsføre inngående merverdiavgift på kostnader knyttet til utleie av fast eiendom, med korresponderende plikt til å beregne utgående merverdiavgift ved fakturering av husleie mv. Ofte vil samarbeidende konsernselskaper registreres som ett avgiftssubjekt – fellesregistrering – for å oppnå en avgiftsoptimal struktur for konsernet.

 

Fellesregistrerte selskaper anses som ett avgiftssubjekt. Dette innebærer at det ikke skal beregnes merverdiavgift ved omsetning av varer og tjenester mellom de fellesregistrerte selskaper, og at fradragsrett for inngående merverdiavgift vurderes ut fra den fellesregistrerte enhetens samlede virksomhet.

 

Vi ser ofte at ett eller flere selskaper innenfor en fellesregistrering er frivillig registrert for utleie av fast eiendom. Det er viktig å være oppmerksom på at en frivillig registrering av ett selskap innenfor fellesregistreringen “smitter” over på de øvrige selskapene i fellesregistreringen. Dette innebærer at dersom selskap A er frivillig registrert for utleie av fast eiendom og fellesregistrert med selskap B, vil også selskap B anses for å være frivillig registrert. Dersom selskap B leier ut fast eiendom til en ekstern avgiftspliktig leietaker eller kompensasjonsberettiget virksomhet, skal da også selskap B oppkreve utgående merverdiavgift på leien. Dette kan noen ganger virke som en felle for den fellesregistrerte enheten. Dersom enkelte eiendommer skal holdes utenfor den frivillige registreringen, må dette særskilt opplyses om til skattemyndighetene.

 

Man bør også være oppmerksom på at dersom det ene selskapet som var frivillig registrert for utleie av fast eiendom selges og tas ut av fellesregistreringen, så vil ikke lenger den fellesregistrerte enheten anses å være frivillig registrert. Tilsvarende vil et selskap som ble ansett frivillig registrert på bakgrunn av “smitteeffekten” og som tas ut av fellesregistreringen, måtte frivillig registreres for utleie på selvstendig grunnlag eller tas inn i en fellesregistrering med et frivillig registrert selskap.

 

Samspillet mellom frivillig registrering og fellesregistrering åpner også for å frivillig registrere morselskapet i et konsern. Forutsetningen er at minst ett datterselskap i fellesregistreringen driver utleie til avgiftspliktig leietaker. Samtlige selskaper som meldes inn i fellesregistreringen vil da anses å være frivillig registrert. Ved en slik struktur vil det ikke være nødvendig å frivillig registrere hvert enkelt datterselskap som leier ut eiendom til avgiftspliktige leietakere.

 

Det er viktig å være klar over disse forholdene i forbindelse med utleie av fast eiendom fra fellesregistrerte selskaper til eksterne kontraktsparter. Reglene er dessverre firkantede, og trår man feil risikerer man etterberegning av mva, tilleggsavgift og renter. Regningen kan fort bli stor. Det er dessuten slik at samtlige selskaper innenfor fellesregistreringen er solidarisk ansvarlige overfor skattemyndighetene for betaling av mva. Solidaransvaret består også etter utmelding av en fellesregistrering for alle krav som er oppstått mens selskapet inngikk i fellesregistreringen.   

——————

Informasjon om forfatterne:

Line Ravlo-Losvik er doctor juris og partner ved Wikborg Reins Oslo-kontor. Hun er leder av firmaets Næringseiendomsteam.

Jens Aas er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er tilknyttet firmaets Næringseiendomsteam.

Andreas Kildal er advokatfullmektig ved Wikborg Reins Oslo-kontor og er tilknyttet firmaets Næringseiendomsteam.

 

Andre Ukens Tips:

17. juni: Erverv av ANS og DA 

10. jun: Transport av leiekontrakten 

3. jun: Avskrivninger og kjøpesumsberegninger 

28. mai: Hvem kan signere leiekontrakten? 

21. mai: Kjøpesumsberegning – skatterabatt 

13. mai: Når leier ikke betaler 

6. mai: Marketsleie

29. apr: Kjøpesumsberegning – gjeld

22. apr: Kjøpesumsberegning – eiendeler

15. apr: Tilbakelevering av leieobjekt

8. apr: Leietakers driveplikt

1. apr: Skatt og leietakertilpasninger 

18. mar: Mva på utleie av p-plasser

11. mar: Utleie ved oppføring

4. mar: Sletting av festekontrakter

25. feb: Mva på utleie av parkeringsplasser 

18. feb: Rådgihet i eierseksjonssameier 

11. feb: Momskompensasjon 

4. feb: Sletting av heftelser 

28. jan: Generalfullmakter

21. jan: Oppkjøpsfinansiering

14. jan: Når gjelder Husleieloven

7. jan: Rettsvern

17. des: Dokumentsavgiftsfrie fusjoner

10. des: Fredete eiendommer

3. des: Framleie

26. nov: Tomme lokaler og mva

 Foto: Erik Burås/Studio13

  

Powered by Labrador CMS