Aktuelt:

FØRST UT: Dette store lagerbygget har ingen leietakere ennå, men blir bygd likevel.
FØRST UT: Dette store lagerbygget har ingen leietakere ennå, men blir bygd likevel.

Skal bygge lagerbygg med treverk

En gang i for lenge siden var treverk hovedingrediensen i alle lagerbygg, uansett størrelse. Nå tar fortiden oss med inn i fremtiden.

Publisert

aI disse dager sender den store nordiske eiendomsaktøren Bulk Industrial Real Estate en rammesøknad til Lillestrøm kommune for å starte utviklingen av det de kaller Bulk Wood.

Ved hjelp av limtrekonstruksjoner vil giganten masseprodusere bygg med mye lavere karbonfotavtrykk enn tradisjonelle bygg. For første gang blir bærekraft for alvor kommersialisert innen bygging av lager- og logistikkbygg, ifølge en pressemelding.

Nybygget skal etter planen stå på ei ferdigregulert tomt på Lindeberg. Selskapet sender inn søknaden selv om de foreløpig står uten en leietaker til de 3.000 kvadratmeterne.

- Våre kunder er like opptatt av bærekraftig drift som vi er, og vi er trygge på at et bygg med over 40 prosent lavere karbonfotavtrykk enn tradisjonelle bygg vil være svært attraktivt, sier leder Nina Hage i Bulk.

Kort byggeproess

Sentralt i konseptet deres er den såkalte Bulk-modulen, en standardisert spesifikasjon med kort byggeprosess og stor fleksibilitet for videre tilpasninger for leietaker. Modulen består av betongsåle, stålstruktur og sandwich-panel på utsiden. Modul vil fortsette å være deres hovedleveranse.

Bulk Wood lanseres nå som det mest bærekraftige modulvalget leietakerne deres kan velge, og bygger på samme konsept som standardmodulen. Med Bulk Wood forsøker selskapet å gjøre standardmodulen så bærekraftig som mulig – uten å gå på bekostning av kvalitet og store kostnadsøkninger for leietakerne.

- Den største endringen ligger i at vi erstatter stål i bærekonstruksjonen med limtre. Treet skal være så kortreist som mulig. Vi har tro på at det utvikler seg til å bli den nye grønne gullstandarden innen lager- og logistikkbygg. Vi har tatt mange steg i bærekraftig retning de siste årene, men dette er sjumilssteget, påpeker Hage.

Mer enn bare plank

Bruk av tre i konstruksjonen er ifølge selskapet kun ett av en rekke tiltak som gjør satsingen miljø- og klimavennlig. Solcelleanlegg på taket sørger for strøm, og insektshotell samt

beplantning på bakke, vegger og tak sikrer biologisk mangfold.

- I tillegg er målsettingen at byggeplassen skal være utslippsfri og med så lite bygningsavfall som mulig. Minst 90 prosent av bygningsavfallet skal sorteres med tanke på så høy grad med resirkulering som mulig, sier Nina Hage.

Powered by Labrador CMS