Ukens Tips: Feil bruk av mva-registrerte lokaler

Ukens Tips tar for seg feil bruk av mva-registrerte lokaler.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Dersom utleier er frivillig registrert for utleie men deler av utleiearealene ikke kvalifiserer for å være omfattet av den frivillige registreringen, risikerer utleier blant annet krav om tilbakeføring av fradragsført merverdiavgift og tilleggsavgift. Det er derfor enkelte typesituasjoner utleiere bør være spesielt oppmerksomme på.

Utleie av fast eiendom er i utgangspunktet ikke avgiftspliktig. Utleiere vil ofte frivillig registrere seg for utleievirksomheten, og ved det oppnå fradragsrett for inngående mva. og en plikt til å pålegge utgående mva. på leiefakturaer. En frivillig registrering omfatter som utgangspunkt alle kvalifiserende arealer. Dersom deler av arealene skal holdes utenfor den frivillige registreringen, må skattekontoret gis særskilt melding om dette.

En typesituasjon som faller utenfor ordningen med frivillig registrering, er såkalte velferdsarealer. Inngående merverdiavgift tilknyttet oppføring, vedlikehold, innleie og drift av fast eiendom som skal dekke “bolig- eller velferdsbehov”, er ikke fradragsberettiget. Inn under begrepet velferdsbehov faller blant annet gymsaler, trimrom o.l. Dette medfører at slike arealer ikke kan omfattes av utleiers frivillige registrering. 

En annen typesituasjon er fremleie som ikke frivillig registreres. Dette har vi omtalt i et eget Ukens Tips (publisert 3. desember 2012).

Dersom leietaker både driver avgiftspliktig- og ikke-avgiftspliktig virksomhet (typisk både bank- og eiendomsmeglingsvirksomhet), er det viktig å skille mellom to hovedsituasjoner – myldrearealer og delt virksomhet.

Myldrearealer er arealer som benyttes både i avgiftspliktig og ikke-avgiftspliktig virksomhet av den sammeleietakeren, for eksempel felles kontorplasser som benyttes av ansatte i bankvirksomheten (ikke-avgiftspliktig) og ansatte i eiendomsmeglingsvirksomheten (avgiftspliktig). For slike arealer er det viktig å være klar over “5 %-regelen”. Dersom leietakers samlede merverdiavgiftspliktige virksomhet i lokalene overstiger fem prosent av den totale omsetningen, vil arealene kunne omfattes av utleiers frivillige registrering. Leietaker vil motta fakturaer med mva. på all leie, men vil selv kun ha krav på forholdsmessig fradrag for inngående mva. Fordelen for leietaker er at leietaker også får forholdsmessig fradrag for mva. på felleskostnader. Det bør foretas en konkret vurdering av om frivillig registrering er hensiktsmessig i slike tilfeller.

Delt virksomhet vil si at leietaker bruker ulike deler av lokalene eksklusivt til de ulike formålene. De deler av lokalene som benyttes til ikke-avgiftspliktig virksomhet kan ikke omfattes av utleiers frivillige registrering.

Det er viktig å være oppmerksom på at bruken over tid kan endre seg, slik at arealene går fra å være myldrearealer til arealer til eksklusiv bruk. Eksempelvis kan felles kontorplasser bli omdisponert til eksklusivt areal til ansatte i ikke-avgiftspliktig virksomhet, eller et møterom som var ment benyttet i avgiftspliktig virksomhet kan bli avsatt til eksklusiv bruk i ikke-avgiftspliktig virksomhet. Den frivillige registreringen må da endres tilsvarende.

Ved utformingen av leiekontrakter og ved due diligence på leiekontrakter er det viktig å være oppmerksom på dette. Utleiere bør også etablere rutiner for å fange opp endret bruk.

Vi vil komme tilbake til avgiftsmessig behandling av fellesarealer i et annet Ukens Tips.

Avslutningsvis nevner vi at Finansdepartementet den 24. september 2013 sendte forslag til endringer i merverdiavgiftsloven knyttet til utleie av fast eiendom, på høring. Mer informasjon om dette finnes i vårt nyhetsbrev.

 

——————

 

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Line Ravlo-Losvik er doctor juris og partner i Wikborg Rein. Hun er leder av firmaets Næringseiendomsteam.

Andreas Kildal er advokatfullmektig ved Wikborg Reins Olso-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

Jens Aas er senioradvokat ved Wikborg Reins Oslo-kontor og medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

 

23. sep: Dokumentavgift og foreldelse

16. sep: Solidaransvar ved fisjon

9. sep: Kommunal forkjøpsrett

2. sep: Fornyelse/Forlengelse av leieavtaler

26. aug: Tillatt bruk av leieobjektet

19. aug: Nye utbytteregler

24. juni: Frivillig registrering

17. juni: Erverv av ANS og DA 

10. jun: Transport av leiekontrakten 

3. jun: Avskrivninger og kjøpesumsberegninger 

28. mai: Hvem kan signere leiekontrakten? 

21. mai: Kjøpesumsberegning – skatterabatt 

13. mai: Når leier ikke betaler 

6. mai: Marketsleie

29. apr: Kjøpesumsberegning – gjeld

22. apr: Kjøpesumsberegning – eiendeler

15. apr: Tilbakelevering av leieobjekt

8. apr: Leietakers driveplikt

1. apr: Skatt og leietakertilpasninger 

18. mar: Mva på utleie av p-plasser

11. mar: Utleie ved oppføring

4. mar: Sletting av festekontrakter

25. feb: Mva på utleie av parkeringsplasser 

18. feb: Rådgihet i eierseksjonssameier 

11. feb: Momskompensasjon 

4. feb: Sletting av heftelser 

28. jan: Generalfullmakter

21. jan: Oppkjøpsfinansiering

14. jan: Når gjelder Husleieloven

7. jan: Rettsvern

17. des: Dokumentsavgiftsfrie fusjoner

10. des: Fredete eiendommer

3. des: Framleie

26. nov: Tomme lokaler og mva

 Foto: Erik Burås/Studio13

 

Powered by Labrador CMS