NEDGANG: Henning Lauridsen i Eiendom Norge må melde om svake tall for november.
NEDGANG: Henning Lauridsen i Eiendom Norge må melde om svake tall for november.

Boligprisene overrasker: Mye bedre enn det Norges Bank så for seg

Boligprisene holdt seg overraskede bra oppe i november og bedre enn det ekspertene så for seg.

Publisert Sist oppdatert

KVADRATUREN (Estate Nyheter): Tall fra Eiendom Norge tirsdag viser at boligprisene i Norge falt med 1,3 prosent i november. Korrigert for det som er normale sesongvariasjoner for måneden, var det en oppgang på 0,1 prosent.

Dette tallet påvirkes imidlertid av en veldig svak november i 2022. Den reelle sesongjusterte utviklingen er litt bedre enn det tallet viser.

Så langt i 2023 har boligprisene i Norge steget med 1,3 prosent. Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge ved utgangen av november er på 4.319.514 kroner. Men i Oslo er snittprisen nesten 6,4 millioner.

– Boligprisene sank 1,3 prosent i november, noe som ga en liten oppgang på 0,1 prosent sesongjustert. I likhet med de siste månedene dras sesongjusteringen fortsatt opp av den spesielt svake utviklingen høsten 2022. Ser vi på november flere år tilbake, er utviklingen svak tross den lille oppgangen, sier adm. direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding.

Historisk svak måned

November er historisk en svak måned i boligmarkedet. En nominell nedgang opp mot 2 prosent er ikke uvanlig. I november i fjor var nedgangen på 2,2 prosent, men det var en svak måned.

Både Handelsbanken og Norges Bank ventet et sesongjustert prisfall på 0,2 prosent. DNB Markets spådde her en nedgang på 1 prosent.

– Det betyr at boligmarkedet holder seg vesentlig sterkere enn det Norges Bank hadde lagt til grunn, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Akershus Eiendom til E24 om de overraskende sterke tallene.

I Oslo falt boligprisene med 1,0 prosent i foregående måned. Det er litt sterkere enn vanlig for måneden. Hittil i år har prisene i hovedstaden steget med 1,9 prosent.

I Bergen var det en nedgang på 1,0 prosent, i Trondheim på 1,4. prosent. Men i Stavanger var det en oppgang på 1,5 prosent. Stavanger m/omegn og Kristiansand har så langt i år den sterkeste utviklingen med en oppgang på henholdsvis 8 og 7,9 prosent.

–  Boligprisutviklingen i Stavanger og Kristiansand skiller seg fortsatt betydelig ut fra resten landet. Vi venter at disse byene også vil skille seg ut når 2023 er omme. I Norge ellers er bildet et annet og de fleste områder vil ende rundt pluss minus-null når året er omme, sier Lauridsen.

Færre solgte boliger

I november ble det solgt 6.683 boliger i Norge. Det er er 8,7 prosent færre enn tilsvarende måned i 2022. Så langt i år er det solgt 87.714 boliger i Norge. Det er en nedgang på 0,8 prosent fra i samme periode i 2022.

– Det er solgt noe færre boliger enn i november i fjor, men totalt sett i 2023 ligger vi nesten på samme nivå som i fjor. Bruktboligmarkedet er velfungerende, til tross for den svake prisutviklingen siden august og lavere realboligpriser, sier Lauridsen.

Han mener aktivitetene i bruktboligmarkedet er stabile, til tross skiftet i prisutviklingen de siste tre månedene. Antall usolgte boliger har ifølge Eiendom Norge falt markant gjennom måneden.

I november tok det i gjennomsnitt 49 dager å selge en bolig i november, mot 41 dager i oktober. Kortest salgstid hadde Stavanger m/omegn med 30 dager. 

Powered by Labrador CMS