OPTIMISTER: F.v. ordstyrer og eiendomsanalytiker Simen Mortensen, OBOS-sjef Daniel K. Siraj, DNB-direktør Trond Bentestuen, stortingsrepresentant Svein Flåtten og sjeføkonom Kjersti Haugland.

Tror på myk landing i boligmarkedet

Hverken bankfolk eller eiendomsaktører tror på noe boligkrakk med det første.

Publisert Sist oppdatert

Med utflatende boligpriser som bakteppe holdt DNB denne uken sitt årvisse boligseminar, denne gangen i egne lokaler i Bjørvika. 190 aktører fra eiendomsbransjen ble ønsket velkommen av Olav T. Løvstad, leder for seksjon Eiendom og Entreprenør i DNB. Blant de som redegjorde for makrobildet, var sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.

– Den gode nyheten er at det går bedre med norsk økonomi, etter at oljesmellen har preget de siste årene, ikke minst i oljeintensive bransjer og områder. Vi tror på oppgang i oljeprisene, ikke til gamle toppnivåer, men opp til rundt 70 dollar fatet. Den dårlige nyheten er at det er en klar nedgang i befolkningsveksten, sier Haugland.

Les også: – Vi står midt oppe i noe nå

Les også: Nedgang i nyboligsalget

Sjeføkonomen tror på fortsatt lave renter en god stund fremover.

– Vi tror dagens lave rentenivå vil holde seg til 2020, sier Haugland.

Hun var senere med i en paneldebatt, hvor de øvrige deltakerne var Svein Flåtten, stortingsrepresentant og 2. nestleder i Finanskomiteen, OBOS-sjef Daniel K. Siraj og Trond Bentestuen, konserndirektør for Personmarked DNB. Ordstyrer var Simen Mortensen, eiendomsanalytiker i DNB Markets.

– Oslo-markedet har hatt behov for reguleringer, og nå ser vi at de innførte reguleringene har virket, sier Svein Flåtten, med henvisning til at boligprisene ser ut til å flate ut i hovedstaden.

Daniel K. Siraj kunne fortelle at OBOS-konsernet ser klare effekter av de nye lånereglene.

– Ja, vi ser klare effekter. Vi ser at spekulantene er helt borte. Og det synes jeg er helt greit, sier Siraj, som poengerte at OBOS allerede i fjor innførte tiltak for å holde spekulantene unna.

– Vi ønsker ikke kjøpere som kun er ute etter å flippe kjøpekontrakter. Jeg har ikke mye til overs for denne gruppen. Kjøpere som satser på utleie av leiligheter på lang horisont har jeg ikke noe imot, det vil alltid være behov for utleieleiligheter i Oslo, sier Siraj.

Les også: Rammes proffene av den nye boliglånsforskriften?

Trond Bentestuen kunne også bekrefte at spekulantene og hobbyinvestorene nå er et langt sjeldnere i DNBs lokaler enn tidligere.

– Hobbyinvestorene er nesten helt borte. Det som imidlertid kan gi grunn til bekymring, er at de nye reglene for belåning – som sier at man maksimalt kan låne fem ganger inntekten, også vil ramme de helt yngste med lavest inntekt. Vi sier nei til flere kunder enn tidligere. Men vi anstrenger oss for å hjelpe de yngre og de som av forskjellige årsaker har kommet i vanskelige situasjoner, sier Bentestuen.

Ingen av debattdeltakerne har noen tro på et sterkt fall i boligprisene.

– Vi tror at boligprisene vil flate ut, og kanskje tendere svakt nedover i 2018, sier Kjersti Haugland.

– Dette vil gå rimelig greit, vi er optimister, sier OBOS-sjef Daniel K. Siraj.

Powered by Labrador CMS