FAVNER BREDT: Finanstilsynet, her representert ved finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen, gir den nye boliglånsforskriften større anvendelse for profesjonelle aktører enn det som noen vil mene er nødvendig, skriver artikkelforfatterne.

Rammes proffene av den nye boliglånsforskriften?

Finanstilsynet presiserer om rekkevidden av boliglånsforskriften for profesjonelle boligutleiere.

Publisert

Finanstilsynet har i svarbrev til Finans Norge lagt til grunn at også profesjonelle boligutleiere som utgangspunkt rammes av den såkalte boliglånsforskriften, som regulerer kravene som stilles når finansforetak gir lån med pant i bolig.

ADVOKAT: Anne Sofie Bjørkholt.

Imidlertid uttaler Finanstilsynet at det er grunn til å tilpasse anvendelsesområdet for de tilfellene hvor lån ytes til virksomhet som består i utleie av boliger. Det legges til grunn at grensen mot virksomhetsinntekt som benyttes i skatteretten er et godt utgangspunkt for å trekke grensen mot slik virksomhet.

Les også: Boliglånsforskriften vil ramme eiendomsbransjen

Finanstilsynet uttaler at kravene om stresstest i § 3 (at man skal tåle 5 prosentpoeng renteoppgang), og kravet om maksimal gjeldsgrad på fem ganger brutto årsinntekt i § 4, ikke gjelder for utlån til slik virksomhet.

Når det gjelder forskriftenes krav til belåningsgrad og avdragsbetaling presiseres det at disse fullt ut får anvendelse også for lån med pant i bolig som gis til virksomhet som driver utleie av bolig.

ADVOKATFULLMEKTIG: Andreas Gustavson.

Oppsummert gir Finanstilsynets svar uttrykk for en relativ streng tolkning, som gir forskriften større anvendelse for profesjonelle aktører enn det noen vil mene er nødvendig.

Om artikkelforfatterne:Anne Sofie Bjørkholt er advokat og og Andreas Gustavson er advokatfullmektig i advokatfirmaet BA-HR

 

Powered by Labrador CMS