FORSIKTIG OPTIMIST: Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.

– Vi står midt oppe i noe nå

- Boligmarkedet er mye mer dempet enn det var for litt siden.

Publisert Sist oppdatert

Snaut 200 aktører fra eiendomsbransjen er til stede under Boligdagene 2017 på Strømstad Spa denne uken.

Konferansen, som arrangeres av Estate Media, kommer på et tidspunkt da boligmarkedet viser tegn til endring etter flere år med rekordsterk prisoppgang.

– Vi står midt oppe i et eller annet nå, sier Christian Vammervold Dreyer , administrerende direktør i Eiendom Norge.

ARENA: I underkant av 200 aktører fra eiendomsbransjen i Norge er nå samlet under Eiendomsdagene 2017.

– Det siste året har vi opplevd et marked med stadig større større andel spekulanter, og en stadig lavere tilbudsside. Dette, sammen med økt kredittilgang, har klart bidratt til høyere boligpriser, sier Dreyer.

Dreyer er forsiktig optimist når det kommer til boligprisutviklingen fremover, og viser til flere faktorer som kan bremse prisveksten.

– Arbeidsinnvandringen går ned. Befolkningsveksten er fremdeles høy, men veksten er fallende. Vi ser også at media har vært raske til å fokusere på at markedet er i endring, og disse medieoppslagene kan være selvforsterkende. Mye negative oppslag kan skape litt panikk i bankene.

Les også: Nedgang i nyboligsalget

– Markedet er mye mer dempet enn det var for noe tid siden, og det er et tydelig skift i Oslo, hvor omsetningen den siste tiden er kraftig ned. Samtidig er tilbudssiden økende, påpeker sjefen for Eiendom Norge.

TROR PÅ MARGINAL PRISOPPGANG: Seniorøkonom Knut A. Magnussen.

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB er opptatt av å vise til sammenhengen mellom rentebildet og boligprisutviklingen.

– En grunn til at boligmarkedet har gått bra de siste årene, er at vi har hatt rentenedgang, riktignok fra et lavt nivå. Men når renten til slutt går opp, så er vi sårbare, ikke minst fordi nordmenn flest finansierer på flytende renter.

– Vi forventer likevel at Norges Bank vil holde styringsrenten lav en god stund til. Hva boligprisene angår, så tror vi at boligprisene vil flate ut, med kun liten oppgang de kommende tre årene, konkluderer Knut A. Magnussen.

Les også: – Vi har ikke boligunderskudd

Powered by Labrador CMS