– Dere kan være stolte

Miljøvernminister Tine Sundtoft roser ombyggingen av Grensesvingen 7.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Mandag var det offisiell åpning av det rehabiliterte bygget, som blant annet er blitt et FutureBuilt-prosjekt og tilfredsstiller kravene til energiklasse A.

Grensesvingen 7 har 16 400 kvadratmeter med kontorarealer i åtte etasjer over bakken, der Miljødirektoratet er største leietaker med om lag 12 000 kvadratmeter, fordelt på 400 ansatte. I tillegg leier Undervisningsbygg de to øverste etasjene i bygget for snaue 200 ansatte. En rekke kjente aktører var invitert til åpningen, blant annet miljøvernminister Tine Sundtoft (H – bildet).

– Det er en stor glede å åpne det mest miljøvennlige rehabiliterte bygget. Dette er en stor inspirasjon, dere kan være stolte av hva dere har fått til, sa Sundtoft til de mange fremmøtte. Hun tilføyde at Grensesvingen 7 sparer om lag 1 million kWh i året på de energibesparende tiltakene som er innført. Det tilsvarer energiforbruket til 50 husstander.

Oslo Areal eier Grensesvingen 7, og adm. direktør Mona Ingebrigtsen roste leietakerne for de strenge miljøkravene som ble satt.– Vi var det første rehabiliterte bygget i Norge med sertifiseringen BREEAM Excellent. Vi ville ikke ha klart det uten inspirerende og krevende leietakere, sa Ingebrigtsen.

Miljødirektoratet er altså den klart største leietakeren i bygget, og direktør Ellen Hambro la ikke skjul på at miljøkravene til slutt ble utslagsgivende for valget.

– Det var ingen tvil hos oss da vi skulle skaffe oss nye lokaler, at dette måtte være et veldig miljøvennlig bygg. Miljøkravene var veldig tydelig i vår kravspesifikasjon, miljø var det tilbyderne konkurrerte om på på slutten. Grensesvingen 7 ligger nært et kollektivknutepunkt, og bygget viser at det ikke er nødvendig å starte fra «scratch» for å nå ambisiøse miljøkrav. Sammen har vi klart å flytte grensene for hva man kan gjøre med eksisterende kontorbygg, sa Hambro.

Bylansjef Ellen de Vibe var der i egenskap av styreleder for FutureBuilt. Hun var opptatt av den potensielle energibesparingen hvis andelen rehabiliteringer med passivhus-standard øker.

– Økes denne andelen fra 1 til 3 prosent i året, reduseres energibehovet i byggene med 80 prosent i løpet av 45 år, sa de Vibe. Hun mener bestillerrollen er den aller viktigste for å intensivere utviklingen mot mer bærekraftige bygg.

Beregnet energibruk i Grensesvingen 7 er ennå ikke helt klart, men vil trolig ligge på mellom 80 og 90 kWh per kvadratmeter. I en brosjyre er forbruket anslått til 87 kWh. Oslo Areal har for øvrig mottatt 5,9 millioner i støtte fra Enova til ombyggingen, 360 kroner kvadratmeteren.

Hele ombyggingen har kostet 240 millioner kroner, 14 565 kroner kvadratmeteren. Leienivået i bygget ligger på rundt 2000 kroner kvadratmeteren, men Miljødirektoratet er ikke momspliktig.

 

Powered by Labrador CMS