VERVEKAMPANJE: Vi driver nå vervekampanje blant utleierne, sier Stian Carlsen i Utleiemegleren.

Eksplosiv vekst i husleieprisene: 
– Dette er bare en forsmak

Mange leietakere frykter det som er i vente fremover.

Publisert Sist oppdatert

Utleiemegleren betjener om lag 20 prosent av det private utleiemarkedet. Ferske tall viser at i Oslo var snittprisen i deres portefølje i april hele 17.627 kroner. Det er en økning fra 15.468 kroner i april 2023. 

Oppgangen det seneste året i hovedstaden er på hele 10,7 prosent. Og verre blir det.

– Dette er bare en forsmak på hva vi har i vente utover sommeren. Det er ubalanse mellom tilbud og etterspørsel i utleiemarkedet. Vi vil nok ha et brennhett marked til langt ut i september, advarer adm. direktør Stian Carlsen i Utleiemegleren i en pressmelding.

Stor bekymring

Selskapet ruller nå ut en vervekampanje blant sine utleiere for å få flere boliger ut på markedet. Carlsen sier det er stor bekymring blant leietakerne over mangelen på utleieboliger. Han ber nå politikerne ta aktive grep. 

– Markedet kneler, investering i eiendom må bli attraktiv igjen. Bare i Oslo mangler vi 15-20 000 boliger, og antallet synker i stedet for å øke, advarer Carlsen.

Regiondirektør  Siri Anne Bernum Halck sier de opplever stort trykk på annonsene. Det er stort oppmøte på visninger.

Flere oppsigelser

– Vi opplever dessverre også flere oppsigelser fra våre utleiere, som vurderer salg. Vi prøver så godt det lar seg gjøre å få de til å beholde utleieboligene sine for videre utleie,  Bernum Halck.

Mange vil ha en bolig fra sommeren. De er nå redde for hvordan situasjonen vil påvirke boligjakten.

– Prisene presses nå også opp, siden etterspørselen er så stor og det ikke er nok utleieboliger å tilby i markedet. Erfaringsmessig vil det være slik til godt over sommeren og ut september måned, sier regiondirektøren.

Nabokommunene Asker og Bærum mangler også utleieboliger. Her har leieprisene økt med 7,4 prosent sammenliknet med april 2023.

Tilspisses

– Utleiemarkedet i Asker og Bærum bærer preg av at det er færre boliger til leie. Vi opplever økt etterspørsel og besøk på våre visninger. Det er tydelig at konkurransen tilspisser seg. Flere nybygg er blitt ferdigstilt det siste året, men det er fortsatt for få boliger i markedet, sier daglig leder Mats Larsen.

I porteføljen i Bergen har leieprisene økt med 8 prosent det seneste året. Også her er leiemarkedet under press.

– Det er det god respons på alle boligtyper med god standard. Men det er spesielt økt etterspørsel etter boliger med mellom to til fire soverom, som kan fungere som studentkollektiv, sier daglig leder Lene Stople Gjendem i Utleiemegleren Bergen Vest.

Har startet jakten

De merker godt at studentene har startet jakten på boliger til semesterstart. Mye tyder på at det kan bli stor kamp om leieboligene i Bergen i sommer. 

To ting trekkes frem: Det har forsvunnet mange utleieboliger fra markedet de siste årene. Det skyldes både økte renter, økt formuesbeskatning av sekundærboliger og en generell kostnadsøkning. 

I Kristiansand er oppgangen hele 12,3 prosent fra april 2023. Det er spesielt sentrale leiligheter med ett til tre soverom som etterspørres. 

Leieprisene i porteføljen i Stavanger er opp 10,4 prosent sammenliknet med april 2023.

 – Det lave tilbudet kommer av at flere har valgt å selge sine utleieobjekter på grunn av økte bolig- og lånekostnader og fordi færre har investert i nye utleieboliger. Høyere indeksregulering har også økt gjennomsnittsprisen på leilighetene, sier daglig leder Magnus Stokstad Fjell i Utleiemegleren Stavanger.

Men i Trondheim er det bedre balanse. Leieprisene har likevel steget med 8,2 prosent i forhold til april 2023. I trønderhovedstaden opplever Utleiemegleren en endret sammensetning det siste året. Det leies nå ut færre hybler og flere større leiligheter.

Powered by Labrador CMS