PANELSAMTALE: F.v. Paal Hagene, Stig Tuft, Ola Nøss, Vera Houck, Kjartan Berland og Henning Lauridsen.

Full sal for Eiendomsdagen på Romerike

Eiendomsdagen Romerike ble en suksess med full sal på Åråsen Konferansesenter (LSK). Arrangementet samlet 100 deltakere innenfor eiendomsutvikling og eiendomsmegling fordelt på 60 bedrifter.

Publisert Sist oppdatert

Konferansier Tom Staahle, tidligere ordfører i Ullensaker kommune, ledet seminaret.

Ola B. Nøss fra Romerike Sparebank diskuterte utfordringene som turbulensen har skapt for både eiendomsutviklere og boligkjøpere. Han påpekte at nordmenn generelt klarer å betjene lånene sine, til tross for høy belåningsgrad. Han forventer også en gradvis reduksjon i renten fra september. Til tross for økt konkursgrad det siste året, er det ikke så dramatisk sett i lys av tidligere år.

80.000 per m2 på Lørenskog

Ravn Wiik Steinsvåg fra Hawii Analyse / Plot.AI ga oss oppdateringer om nyboligmarkedet og boligprisene på Romerike. Nedre Romerike har opplevd den største prisveksten, spesielt i områder som Lørenskog hvor kvadratmeterprisen er over 80.000 kroner. Selv om det er mange nye prosjekter, er kun 30 prosent av dem solgt. 

Premium-prosjekter selger derimot godt, spesielt i områder med høy etterspørsel. 

ETTERLYSER REVIDERING: Henrik Taubøll fra Advokatfirmaet Haavind mener dagens juss er utdatert i forhold til moderne boligmarked.

Videre snakket Henrik Taubøll fra Advokatfirmaet Haavind om nye boligmodeller og boformer. Han påpekte at dagens juss er utdatert i forhold til moderne boligmarked, spesielt med tanke på sosiale boformer som co-living. Han utforsket mulighetene og utfordringene ved å tilpasse lovgivningen til moderne boligbehov og teknologisk utvikling.

- Jussen må tydeliggjøres og revideres, for å støtte fremtidige behov, og det er viktig med dialog mellom de involverte parter, sier Taubøll.

Panelsamtalen samlet eiendomsutviklere, myndigheter og finansinstitusjoner for å diskutere forventninger og krav til kommunene fra et eiendomsutviklerperspektiv. Diskusjonen berørte de nasjonale utfordringene og hvordan disse også gjelder lokalt i dagens marked. Viktige temaer inkluderte usikkerhet knyttet til geopolitiske forhold, bekymring for mindre trygghet for boligkjøpere og strengere rammevilkår.

Tydelighet og forutsigbarhet i rekkefølgekrav ble også diskutert, samt behovet for å la markedet avgjøre boformer.

Viktig å skille seg ut

Yvonne Aasbø fra Edge Branding fokuserte på markedsføring og betydningen av å skille seg ut. Hun snakket om psykologiske aspekter ved kjøpsbeslutninger og betonte viktigheten av å bygge kjennskap, kunnskap, konvertering og lojalitet. Hun oppfordrer også til å definere prosjektets "magi" og ha en visuell appell som skiller seg ut. Robin Sværen fra Properti delte erfaringer om markedsføring og salg av nybygg. Han presenterte Propertis nettsidebygger for markedsføring og salg av boliger, hytter og næringseiendom. 

- Det kan faktisk være enkelt, smart og billig, og terskelen skal være lav for ethvert prosjekt, sier en engasjert Sværen.

Ingve Ulimoen fra Norconsult snakket om fremtidens byggeprosjekter og utfordringene knyttet til klimakrise og ressursknapphet. Det nye direktivet for bærekraftsrapportering skal sørge for at virksomheter rapporterer bærekraftsinformasjon med samme kvalitet som finansiell rapportering. Han nevner også ESRS rapporteringsstandarder som beskriver hva virksomhetene må opplyse om. Deretter forteller han om EUs taksonomi, kategorisering av EUs miljømål og tekniske kriterier: betydelig bidrag + unngå skade + sosialt ansvar = bærekraftig.

SUKSESS: Eiendomsdagen på Lillestrøm samlet 100 deltakere.

- Mange rammebetingelser er i endring og det er ingen tvil om at dette påvirker og vil påvirke både eksisterende og fremtidige bygg betydelig i årene som kommer, sier Ulimoen. 

Torkild Vinje fra Eie Nybygg eiendomsmegling presenterte kjennetegnene til vellykkede boligprosjekter. Han understreket viktigheten av å kartlegge markedet, definere målgruppen, ha en god boligmiks, tydelig konsept og strategi, samt gode illustrasjoner og tilgjengelighet.

- Eiendomsdagen Romerike ga deltakerne innsikt i ulike aspekter av eiendomsmarkedet, inkludert utfordringer, muligheter og behovet for tilpasning til moderne boligbehov og bærekraftige løsninger. Engasjementet i forkant og underveis av eiendomsdagen beviser mangelen av en slik arena på Romerike, sier arrangørene Imran Aftab og Robin Sværen.

Powered by Labrador CMS