Ukens Tips: Meldeplikt

Konkurranselovens regler om meldeplikt og gjennomføringsforbud gjelder også for eiendomstransaksjoner. Reglene er imidlertid i endring.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

I henhold til konkurranseloven skal transaksjoner som anses som “foretakssammenslutninger”, meldes til Konkurransetilsynet (KT) dersom de overstiger visse terskelverdier. Dette omfatter erverv av mer enn 50 % av aksjene (kontroll) i et eiendomseiende selskap.

Terskelverdiene for meldeplikten er per i dag todelt; samlet omsetning for kjøper og målselskap skal overstige NOK 50 millioner, og hver av partene skal ha minst NOK 20 millioner i omsetning. De relevante omsetningstallene er fra det foregående års regnskap, hvilket betyr at dersom kjøper er en nyopprettet selskapsstruktur – typisk et syndikat, eller det er tale om et nybygg som ikke har hatt inntekter tidligere, vil meldeplikt uansett ikke være aktuelt.

Den relevante omsetningen er den samlede omsetningen på konsernbasis. Er målselskapet et holdingselskap med flere eiendomsselskaper i porteføljen, vil det relevante omsetningstallet således være den konsoliderte omsetningen under målselskapet. På kjøpersiden vil det aktuelle konsernbegrepet knytte seg til toppselskapet i konsernet, sett fra toppen. Dette gjelder selv om toppselskapet er morselskap eller bestemor til kjøper. Det er den samlede omsetning i kjøperstrukturen som skal vurderes.

Dersom transaksjonen er meldepliktig, skal det inngis konkurransemelding til KT, iht. konkurranseloven § 18. Etter å ha mottatt melding må KT innen 15 virkedager ta stilling til om de vil pålegge fullstendig melding, jf. konkurranseloven § 18, 3. ledd. Frem til utløpet av fristen vil kjøper være underlagt et gjennomføringsforbud etter lovens § 19.

KT har frem til i dag ikke grepet inn mot rene eiendomstransaksjoner, men reglene, herunder gjennomføringsforbudet, gjelder likefullt for eiendomstransaksjoner. Skulle partene gjennomføre transaksjonen i strid med gjennomføringsforbudet i § 19, vil KT kunne utstede overtredelsesgebyr og de involverte risikerer å bli straffeforfulgt etter lovens §§ 29 og 30.

Når man har inngitt bud på en eiendom eller et eiendomsselskap, bør man således så raskt som mulig avklare hvorvidt transaksjonen er underlagt meldeplikt, og dersom det er tilfellet må dette legges inn i kjøpekontrakten og tidspunktet for gjennomføring må tilpasses prosedyrene for melding til KT.

Med virkning fra 1. januar 2014 vil terskelverdiene økes slik at samlet omsetning må overstige NOK 1 milliard, mens hver av partene må ha minst NOK 100 millioner i omsetning hver for seg, hvilket i praksis vil bety at eiendomstransaksjoner vil være unntatt meldeplikten til KT. Dagens regler vil imidlertid gjelde ut 2013, og får anvendelse på alle transaksjoner som skal gjennomføres i inneværende år.

——————-

Ukens tips er en samling praktiske tips utarbeidet av Wikborg, Rein & Co. Tipsene vil bli publisert hver uke og er forfattet av advokater i Wikborg, Rein & Co.

Jonn Ola Sørensen er partner i Wikborg Rein og er tilknyttet firmaets fagområde for konkurranse og anskaffelser.

Gøran Mjelde Aarvik er senioradvokat ved Wikborg Reins Bergens-kontor og er medlem av firmaets Næringseiendomsteam.

 

Siste Ukens Tips:

Fradragsrett for transaksjonskostnader

Revisjon av eierseksjonsloven

Kjøpesumsberegning og DD-funn

  

Andre Ukens Tips:

Sletting av festekontrakter

Rettsvern

Gårdeieransvaret ved snø- og isras

Fredete, vernede og bevaringsverdige eiendommer 

 

Foto: Erik Burås/Studio B13

Powered by Labrador CMS