OPPSUMMERING: Analysesjef Robert Nystad og hans analytikerteam har oppsummert 2022.

Årets ti største dealer, store obligasjonsforfall og et tøffere leiemarked

UNION har gått gjennom 2022 og oppsummerer transaksjonsmarkedet.

Publisert

Det er i sin årlige grafpakke at UNIONS analytikere oppsummerer eiendomsmarkedet i 2022. Næringsmegleren slår fast at det nå er klisterføre i transaksjonsmarkedet og full bråstopp etter et forrykende første kvartal. Mens transaksjonsvolumet i 2021 endte på rundt 170 milliarder kroner, er volumet på årets tre første kvartaler på under halvparten.

Nordiske eiendomsaksjer har fått kraftig juling i 2022, med et fall på hele 50 prosent for Entra-aksjen, 51 prosent for svenske Castellum, 57 prosent for Balder og 75 prosent fall for SBB.

Ifølge UNIONs analytikere er det nå store volumer til forfall i det norske obligasjonsmarkedet. Næringsmegleren skriver at det samlet sett er lånefinansiert 850 milliarder kroner i norsk næringseiendom. Obligasjoner står for rundt 170 milliarder kroner av disse. Med økte renter og lavere LTV for å få lån hos bankene, kan det bli krevende for flere eiendomsselskaper å komme i mål med refinansiering uten å gå inn med mer penger.

Ifølge UNION skal det også bli et tyngre leiemarked til neste år. Andelen bedrifter som skal øke bemanningen til neste år har falt kraftig og er nå tilbake på minussiden (netto) igjen etter veldig sterke tall etter pandemien. Samtidig er det et gap mellom hva arbeidstakere ønsker og hva arbeidsgivere vil gi når det gjelder hjemmekontor. 50 prosent av jobbsøkerne ønsker hjemmekontor, mens bare 15 prosent av stillingsannonsene tilbyr det.

UNION presenterer også de ti største transaksjonene i 2022:

* Logcap-transaksjonen er størst, med en samlet verdi på 3,3 milliarder kroner for 14 last mile-eiendommer i Oslo-området. Kjøperne var Partners Group og Oro Eiendom, mens selgerne var Propcap og Oro Eiendom. I tillegg kjøpte Logcap ytterligere fem eiendommer for 1 milliard kroner.

* Gulskogen Senter hadde en eiendomsverdi på 2,1 milliarder kroner. Aurora Eiendom var kjøper, mens Steen & Strøm var selger.

* Sørlandssenteret (50 prosent) gikk for 2 milliarder kroner. Olav Thon Eiendomsselskap var kjøper av eierandelen til DNB Livsforsikring.

* Tjelta-porteføljen med kombinasjonseiendommer på Forus var verdsatt til 2,0 milliarder kroner. Forus Eiendom (Oro) var kjøper, mens Tjelta Eiendom var selger.

* En portefølje med 4 kontoreiendommer med offentlige leietakere ble solgt for 2 millarder kroner. Public Property Invest, tilrettelagt av Arctic, var kjøper, mens SBB var selger.

* Dagligvareporteføljen Handelsboks ble solgt for 1,6 milliarder kroner. Kanadiske Slate var kjøperen, mens MTB Gruppen var selger.

* Veterinærtomten Næringsutvikling ble kjøpt av Linstow for 1,4 milliarder kroner. Statsbygg var selger.

* Kjøpesentrene Down Town i Porsgrunn og Sjøsiden i Horten for 1,3 milliarder kroner. Scala Eiendom var kjøperen, mens Citycon var selger.

* Buskerud Storsenter for 1,2 milliarder kroner. Aurora Eiendom var kjøper, mens Citycon var selger.

* Gullhaug Torg til hemmelig pris. Niam var kjøper, Erla Eiendom var selger.

* KPMG-bygget til hemmelig pris. CapMan Real Estate var kjøper, Entra var selger.

Powered by Labrador CMS