LITE TILBUD: Oslo-prisene holder seg bra oppe som følge av et stramt tilbud, sier Hilde Midtsem i NBBL.

Sjeføkonom om Oslo-prisene: – Det er oppsiktsvekkende

Boligprisene i Oslo holdt overraskende godt stand i desember.

Publisert Sist oppdatert

Ferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene i desember falt med 0,9 prosent. Korrigert for det som er normale sesongsvingninger for måneden, var det en oppgang på 0,2 prosent.

I kalenderåret 2023 steg boligprisene med 0,5 prosent, etter en økning på 1,5 prosent i 2022.  Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var ved utgangen av fjoråret 4.218.068 kroner.

– Boligprisene sank 0,9 prosent i desember, noe som ga en liten oppgang på 0,2 prosent sesongjustert. 2023 ender dermed som vi prognostiserte sist måned med en liten oppgang på 0,5 prosent. Med en vekst i konsumprisene i 2023 på mellom 4 og 5 prosent innebærer dette at bolig reelt sett har blitt billigere, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge i en pressemelding torsdag morgen.

Rentefølsomt

I Oslo var det i desember en nedgang på bare 0,1 prosent. Det er normalt for måneden. 

– Det er oppsiktsvekkende, sier sjeføkonom Hilde Karoline Midsem i NBBL til DN.no om Oslo-prisene.

De mange renteøkningene har ennå ikke påvirket prisene for mye. Oslo-markedet er tradisjonelt er mer rentefølsomt enn resten av landet. Det skyldes høye priser og høy belåningsgrad.

– Dette skyldes nok en stram tilbudsside, altså at det ikke bygges nok boliger i Oslo, sier Midsem til DN.

Tungt i Stavanger

Prisene i Bergen falt med 1 prosent, men det er likevel bedre enn hva det pleier å være. Boligprisene i Stavanger falt med hele 2,5 prosent.

Sterkest sesongkorrigert prisutvikling i desember hadde Asker og Bærum. Her steg prisene med 2 prosent. Den sterkeste sesongjusterte utviklingen i 2023 hadde Stavanger m/omegn og Kristiansand. Disse regionene hadde henholdsvis en oppgang på 5,4 og 5,3 prosent.

Under har vi gjengitt den regionale utviklingen de seneste tolv månedene for de største byene og på landsbasis.

FORSKJELLER: Det var til dels betydelige prisforskjeller i 2023 mellom de store byene.

Betyr lite for Norges Bank

Handelsbanken Capital Markets ventet en sesongjustert økning på 0,3 prosent. Det indikerte en faktisk nedgang på 0,8 prosent. I desember 2022 falt boligprisene med 0,9 prosent.

Norges Bank spådde i sin rapport fra desember en sesongjustert utvikling i fjorårets siste måned.

Handelsbanken skrev i en oppdatering før tallene at hvis de har rett i sine estimater, vil det ikke endre planene til Norges Bank. Små avvik fra forventningene betyr ikke noe for rentesettingen fremover.

Etterslep

Og renteøkningen i desember slår ikke inn i boligprisene før i februar, på grunn av varslingsfristen til kundene.

I 2023 ble det solgt 90.732 boliger i Norge. Det er 0,8 prosent færre boliger enn i 2022.  I 2023 ble det lagt ut 103.623 boliger for salg i Norge. Det er 0,8 prosent flere enn i 2022.

– Omsetningen i bruktboligmarked i 2023 endte på nivå med 2022, og volumene er som årene før pandemien. Pandemiårene 2020 og 2021 skiller seg markant ut med en betydelig høyere omsetning i bruktboligmarkedet, sier Lauridsen.

Ikke symmetri

Handelsbanken venter en noe svakere vekst i boligprisene enn normalt i første kvartal. Men, fjoråret viste at renteøkningene har mindre effekt på boligprisene enn rentekutt.

Dessuten demper det sterke arbeidsmarkedet fallet i boligprisene. Arbeidsmarkedet vurderes fortsatt som sterkt, med en unormal lav ledighet og høy lønnsvekst. I tillegg har antallet usolgte boliger falt fra toppen i fjor høst.

– Gjennom desember har det også vært et fall i antall usolgte på markedet, og vi går ikke inn i 2024 med en unormalt stor tilbudsside, sier Lauridsen.

Det tok i gjennomsnitt 62 dager å selge en bolig i desember opp fra 49 dager i november.

Handelsbanken ser tegn til flere boligsalg i markedet enn det som legges ut for salg. 

Powered by Labrador CMS