Knust av Eiendomsspar

Aksjekursen i Eiendomsspar har i år knust de tre store eiendomsaksjene på hovedlisten.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

2015 har vært preget av rekordlave renter, som er bra for eiendom og eiendomsaksjer, og en økende prisstigning, som også er bra for utleierne. Men i det siste er kredittmarginene gått ut, og det er ikke like positivt. Økende marginer synes å bli trenden fremover.

Uansett, aksjonærene i Eiendomsspar med Christian Ringnes i spissen, kan se tilbake på et fantastisk år, både når det gjelde kursutvikling og resultatutvikling. Eiendomsspar noteres ikke på hovedlisten ved Oslo Børs, men derimot på OTC-listen. I går sluttet aksjekursen på 287 kroner, som er en økning fra 192 kroner per 31. desember 2014, en kursoppgang i 2015 på hele 44 prosent.

StorgevinstEiendomsspar kan se tilbake på et usedvanlig godt 2015, mye takket være gevinsten ved nedsalget i hotelleierselskapet Pandox. Resultatet fra felleskontrollert virksomhet, der Pandox inngår, utgjorde etter tre kvartaler 2072 millioner kroner, hvorav hele 1820 millioner kroner ved salget av aksjene i Pandox.

Bare denne gevinsten i seg selv utgjør om lag 45 kroner per aksje, som er med på å forklare den sterke kursoppgangen i 2015. Etter ni måneders drift satt eiendomsselskapet igjen med et bokført resultat før skatt på 2216 millioner kroner.

Bokført egenkapital per aksje, eksklusive minoritetsinteresser, var ved utgangen av tredje kvartal i år på «bare» 120 kroner, så her er det en betydelig skjult egenkapital. Eiendomsspar fører ikke eiendomsmassen etter antatte markedsverdier, men til historisk kost, fratrukket akkumulerte avskrivninger.

OppskrivningerOlav Thon-aksjen sluttet i går på 142 kroner, som er en pen økning på 14,3 prosent gjennom året. Men aksjen ble på det høyeste notert til 179 kroner i mars. Utbyttet for 2014 var beskjedent, kun 1,60 kroner per aksje. Olav Thon Eiendomsselskap har gjort det bra i år, der oppskrivninger bidrar sterkt til et resultat etter tre kvartaler på 3,3 milliarder kroner.

Norwegian Property har derimot så langt ikke vært noen avkastningsmessig suksess for hovedaksjonær John Fredriksen. Han bød for litt over ett år siden 10 kroner per aksje for selskapet, uten å nå frem. Det var ingen bombe.

Gjennomsnittlig kjøpskurs for Fredriksen ligger på langt opp mot 10 kroner per aksje, og onsdag endte Norwegian Property-aksjen på 9,09 kroner. Det er en nedgang på nøyaktig 10 prosent fra årets begynnelse. Aksjen fikk et løft i begynnelsen av desember, da det ble kjent at selskapet vurderte en oppsplitting, ved å selge ut alle eiendommene utenfor kjerneområdet Aker Brygge.

Bød ikke nokDet sendte kursen opp i over 10 kroner, men i forrige uke kom meldingen om at det ikke var kommet noen tilfredsstillende bud på porteføljen. Det ga umiddelbart et kursras til rett under 10 kroner. Høyeste notering i år for aksjen er for øvrig 11,25 kroner fra begynnelsen av mars. Aksjonærene i Norwegian Property mottok ikke utbytte for 2014.

Entra ble børsnotert i oktober i fjor til 65 kroner per aksje, men kursen spratt omgående opp i 68 kroner. Onsdag sluttet Entra-aksjen på 71,25 kroner, og det er ned 3,9 prosent gjennom året. Aksjen var imidlertid oppe på 88 kroner i begynnelsen av mars, for så å falle ned mot 66 kroner på det laveste i slutten av oktober.

Ingen uttelling Entra betalte i slutten av april ut 2,50 kroner i utbytte til aksjonærene. Selskapet har et greit resultatmessig år i 2015 og har nå på slutten av året blant annet kjøpt kontordelen av Oslo City, men ikke fått noen spesiell uttelling i aksjemarkedet.

Hovedindeksen ved Oslo Børs i år er for øvrig opp 5,94 prosent, med andre ord noen prosentpoeng lavere enn en forventet årlig avkastning i aksjemarkedet over tid. Det vil si, oppgangen er 4-5 prosentpoeng over de risikofrie rentene, som under det «gamle renteregimet» var regnet som en normal risikopremie. Men det er lenge siden rentenivået var «normalt».

Powered by Labrador CMS