Pandox-gevinst ga supertall

Nedsalget i Pandox gir Eiendomsspar kanontall.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Sundt-familien og Eiendomsspar bestemte tidligere i år å børsnotere hotelleierselskapet Pandox på Nasdaq Stockholm. Kursen ble satt til 106 svenske kroner, som verdsatte egenkapitalen i Pandox til 15,89 milliarder svenske kroner. Eiendomsspars andel ble som følge av nedsalget redusert fra 49,75 prosent til 29,75 prosent, og børsnoteringen betyr milliardgevinst.

Halvårsrapporten til Eiendomsspar viser at leieinntektene til selskapet økte fra 314,8 millioner kroner i første halvår 2014 til 347,9 millioner i første halvår i år. Brutto driftsresultat er i perioden opp fra 291,4 millioner kroner til 323,6 millioner.

Gevinst: 1,82 mrd.Betydelige lavere salgsgevinster trekker ned driftsresultatet i årets seks første måneder til 227,4 millioner kroner fra 319,9 millioner. Men, Eiendomsspar bokfører i første halvår en regnskapsmessig gevinst på salget aksjene i Pandox på hele 1820 millioner kroner etter børsnoteringen før sommeren. Pandox går under «felleskontrollert virksomhet».

Eiendomsspar skriver i halvårsrapporten at andelen i Pandox regnskapsføres etter egenkapitalmetoden. Dersom netto salgssum måles mot netto kostpris for Eiendomsspar, er gevinsten hele 2,7 milliarder kroner.

Uansett, det bokførte resultatet før skatt i første halvår er på 2103,7 millioner kroner, opp fra 719,4 millioner i halvår 2014, og mer enn det dobbelte av hele fjorårsresultatet. I andre kvartal er resultatet før skatt hele 2 milliarder kroner, mot 581 millioner i tilsvarende kvartal i 2014.

Nesten 12 mrd.Eiendomsspar bokfører ikke eiendommene etter antatt markedsverdi (IFRS), men varige driftsmidler og finansielle anleggsmidler er ved utgangen av første halvår balanseført til 11 581 millioner kroner, opp fra 8561 millioner for ett år siden. Totalbalansen er i perioden opp fra 9086 millioner kroner til 11 818 millioner.

Den bokførte egenkapitalen per 30. juni er på 4651 millioner kroner, som gir en bokført egenkapitalandel på 39,3 prosent. Det er altså betydelige merverdier i selskapet. Langsiktig rentebærende gjeld er det seneste året økt fra 4751 millioner kroner til 5819 millioner.

Hørt den før?Om fremtidsutsiktene skriver blant annet styret i halvårsrapporten at kontormarkedet i Oslo ventes å være stabilt eller noe svekket fremover, avhengig av kvaliteten og beliggenheten til objektene. Formuleringen er et ekko av rapporten for første kvartal.

En «relativt betydelig tilførsel av nye arealer fremover» antas å påvirke markedet, og det gjelder spesielt i sonene vest for Oslo. Christian Ringnes har i lengre tid vært skeptisk til dette området.

Powered by Labrador CMS