Annonsørinnhold

Fjorårets vinner av Storebrand Eiendoms Bærekraftspris: Foregangsprosjektet til Smedvig, Innoasis

Disse konkurrerer om eiendomsprisen

For fjerde gang skal Storebrand Eiendom kåre vinneren av Bærekraftsprisen. Nå er finalistene klare.

Prisen løfter frem eiendomsaktører som utfordrer etablert praksis og opptrer som forbilder i bransjen. Blant årets finalister er to rehabiliteringsprosjekter og et nybygg.

-Vi har tre verdige og nytenkende kandidater som har nådd til topps. Dette er en pris som har etablert seg med interesse i markedet, og det er en tydelig motivasjonsfaktor for de aktørene som virkelig har fokus på bærekraft, sier juryleder Unn Hofstad, leder for bærekraft i Storebrand Eiendom.

Kommunegården i Sandvika, Markeveien 1B i Bergen og Vertikal Nydalen i Oslo er plukket ut av juryen som finalekandidater til prisen som deles ut under Arendalsuka i august.

- Vi bruker kåringen til å kaste lys over problemstillinger som bransjen må løse bedre. Det er en tydelig utvikling i hvordan bransjen jobber og søker nye miljøvennlige løsninger, forteller Hofstad.

Finalistene

Kommunegården, Bærum Kommunale Pensjonskasse

# Kommunegården i Sandvika åpnet i fjor, og er en møteplass for innbyggere, næringsliv, organisasjoner og kommunens tjenester. Det er Bærum Kommunale Pensjonskasse som står bak prosjektet. De har halvert energiforbruket og doblet antall brukere. I tillegg er hele 80 prosent av møblene i Kommunegården ombrukt. Det har gjort kommunegårdsprosjektet til et av de største ombruksprosjektene i Norge. Prosjektet har også fått den høyeste miljøklassifiseringen BREEAM NOR Outstanding.

-I prosjektfasen har vi hatt stort fokus på smart og bærekraftig drift og vedlikehold av bygget, og styring av energi-, vann- og arealbruk. Et annet viktig grep var samlokalisering av 43 tjenester som tidligere satt på syv ulike adresser. Bilbruken har gått ned, og arbeidstid som før ble brukt til reise mellom ulike adresser kan nå brukes på tjenester ut til brukerne, sier Marit Voldseth, avdelingsleder i Bærum kommune Eiendom.

# Markeveien 1B er en av Bergens flotteste sentrumseiendommer. Bygget ble oppført i 1913, og var et av få bygg som overlevde bybrannen i 1916. DNB Livsforsikring har gjennomført en omfattende rehabilitering av bygget. DNB Næringseiendom, som forvalter bygningen var opptatt av å modernisere den tekniske infrastrukturen, men samtidig beholde de historiske kvalitetene ved bygget. Blant tiltakene er sensorstyrt ventilasjon og energibruken måles kontinuerlig. I tillegg består møblementet av 95 prosent ombruk.

Markeveien 1B, DNB Næringseiendom

-Vår ombygging er et veldig godt eksempel på et lønnsomt- og bærekraftig rehabiliteringsprosjekt. Dyktige medarbeidere har funnet svært gode løsninger og ikke minst et veldig godt samarbeid med leietaker, Asplan Viak. De har satt tydelige krav til bevaring og ombruk, sier Erlend Simonsen, direktør for bærekraft og digitalisering i DNB Næringseiendom.

# Vertikal Nydalen er et høyreist bygg på 18 etasjer med særegen arkitektur oppført av Avantor. Byggherren har ønsket å være nyskapende, og de har blant annet valgt naturlig ventilasjon fremfor mekanisk som er standard. Deltakelse i et forskningsprosjekt på innovative løsninger for ventilasjon, oppvarming og kjøling har vært viktig. Bygget er et forbildeprosjekt i FutureBuilt med mål om "nær nullenergi"-nivå, og skal miljøsertifiseres etter BREEAM NOR til nivå Excellent for kontordelen.

Vertikal Nydalen, Avantor.

- Vår ambisjon har vært å skape et mest mulig bærekraftig bygg som også er attraktivt for våre kunder. Vi har utfordret oss selv, arkitektene i Snøhetta og vår entreprenør på mange områder, blant annet ved å delta i flere forskningsprosjekter for å teste oss frem til gode løsninger. Fremover vil vi dele våre erfaringer med bransjen for å bidra til en mer bærekraftig eiendomsutvikling, sier administrerende direktør i Avantor, Øystein Thorup.

- Det er ekstremt vanskelig å kåre en vinner blant de gode prosjektene. Vi blir blant annet utfordret på vektleggingen av temaene. Juryen begeistres også av prosjektenes kreativitet og høye nivå. Bransjen er i utvikling, og det er veldig bra, sier jurylederen.

Sammen for en bærekraftig fremtid

Storebrand har jobbet med bærekraftige investeringer siden 90-tallet, og som Norges største, private kapitalforvalter ønsker de å utnytte sin posisjon til å påvirke selskaper til å tenke nytt, særlig innen bærekraft.

- Vi ser byggherrer med ambisjoner som formulerer tydelige mål på et tidlig stadium. De holder på ambisjonene gjennom alle omveier og omkamper. Deres utholdenhet og stamina er imponerende, og helt avgjørende for å skape de gode resultatene, avslutter Hofstad.

Prisen deles ut på Storebrandbåten tirsdag 13.august under Arendalsuka.

Juryen består av:

● Unn Hofstad, Storebrand Eiendom (juryleder)

● Kristian Ruth, Finans Norge

● Katharina Bramslev, Grønn Byggallianse

● Nicolai Riise, Mad arkitekter

Powered by Labrador CMS