Nok en smell

Storebrand Eiendomsfond gikk i andre kvartal på nok en smell.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Fondet er inne i en avviklingsfase og solgte tidligere i år 30 eiendommer til sveitsiske Partners Group for drøyt 3,7 milliarder kroner. Etter salget har det vært en solid nedtur for fondet, som nå har igjen ti eiendommer, avkastningen i første kvartal var negativ med hele 10 prosent. 

Og utviklingen forverret seg i foregående kvartal, halvårsrapporten viser en negativ avkastning i andre kvartal på 4,1 prosent. Direkteavkastningen i foregående kvartal ble 1,5 prosent. Forvalteren Union Eiendomskapital skriver i rapporten at det er gjort investeringer i to av fondets gjenværende ti eiendommer i kvartalet. Disse investeringene ventes å gi en verdiøkning på sikt.

Men deler av investeringene i kombinasjon med en nedgang i verdiene for enkelte av fondets eiendommer, trekker ned totalavkastningen til -4,1 prosent. Fondets samlede verdi hensyntatt investeringene, viser en nedgang på 1,3 prosent. Akkumulert avkastning for Storebrand Eiendomsfond siden oppstarten i første kvartal 2005 er ved halvårsskiftet nede i 8,7 prosent.

Det er ifølge rapporten igjen eiendommer med korte gjenværende leiekontrakter, risikofylt beliggenhet, men også logistikk som har fått et økt avkastningskrav. I den gjenværende porteføljen varierer den vektede leietiden fra 0,3 år til 12,2 år.

Denne porteføljen er ved halvårsskiftet vurdert til 1743 millioner kroner. Per 30. juni er verdijustert egenkapital (VEK) per aksje beregnet til 3,45 kroner. Ettersom Storebrand Eiendomsfond er i en avviklingsfase, kan aksjonærene vente seg økte utbytter ved eiendomssalg. Hittil i år har Storebrand Eiendomsfond hatt 156,5 millioner kroner i gevinst knyttet til eiendomssalg.

Nettoyielden i porteføljen for de gjenværende ti eiendommene oppgis til 6,4 prosent. Fondets belåningsgrad ved halvårsskiftet var på 68,9 prosent, mens gjennomsnittlig rentekostnad ligger på 3,93 prosent.

Det gir et såkalt yieldgap på nærmere 2,5 prosentpoeng. Ved utgangen av juni i år hadde Storebrand Eiendomsfond en langsiktig gjeld på 1200 millioner kroner.

De ti gjenværende eiendommene har for øvrig et samlet areal på 120 360 kvadratmeter som genererer 120,2 millioner kroner i årlige leieinntekter. Ledigheten i porteføljen ved utgangen av andre kvartal var på 6,1 prosent.

Powered by Labrador CMS