En skikkelig smell

Storebrand Eiendomsfond gikk på en skikkelig smell i første kvartal.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Kvartalsrapporten for Storebrand Eiendomsfond foreligger nå. Rapporten viser at fondet leverer en avkastning på ca. -10 prosent i årets tre første måneder, sammenliknet med en verdijustert egenkapital (VEK) per aksje i tredje kvartal 2014. Forvalteren Union Eiendomskapital har ikke offentliggjort noen rapport for fjerde kvartal i fjor.

Siden oppstarten i første kvartal 2005, har Storebrand Eiendomsfond oppnådd en akkumulert avkastning på 13,3 prosent. Det tilsvarer en årlig geometrisk avkastning på beskjedne 1,3 prosent. Det er i perioden utbetalt samlet utbytte på 7,195 kroner per aksje. Ettersom Storebrand Eiendomsfond nå er i en avviklingsfase, er det ifølge rapporten å forvente økte utbytter ved eiendomssalg.

SalgsprosessSveitsiske Partners Group kjøpte i mars 20 av 30 gjenværende eiendommer i fondet for rett i overkant av 3,7 milliarder kroner. Union opplyser i rapporten at som følge av at fondet har vært i en salgsprosess, er det ikke blitt foretatt eksterne verdivurderinger av alle eiendommene per 31.12.2014.

Transaksjonsprisen samt verdivurdering av de resterende ti eiendommene i fondet, er 0,7 prosent lavere enn verdivurderingen per 30. juni 2014 og 2,5 prosent lavere enn vurdering per 30. september 2014. VEK per aksje ved årsskiftet ble derfor ikke beregnet, men ved utgangen av første kvartal var VEK 3,6 kroner, hensyntatt eventuelt fremtidige transaksjonskostnader.

Verdivurderingen fra fjerde kvartal 2014 for restporteføljen viser en reduksjon i eiendomsverdiene med 0,16 prosent fra foregående kvartal. Union skriver i rapporten at generelt har eiendom med lav antatt risiko har holdt seg godt i verdi. Det er særlig eiendom med korte leiekontrakter, risikofylt beliggenhet og logistikk som har fått økt yieldpåslag – avkastningskrav.

Ikke bestemtDen resterende delen av eiendomsporteføljen skal selges senest innen utgangen av 2018. Union vil foreta en vurdering av de resterende 10 eiendommene, herunder om disse skal selges innen utløpet av år 2015 eller år 2018. De ti eiendommene, som Union mener utgjør et representativt utvalg av porteføljen før salget, er verdivurdert til 1652 millioner kroner.

Men av de ti eiendommene som er igjen, er det bare én i Oslo, og den ligger på Økern (Kabelgata 40). De resterende eiendommene befinner seg på Østlandet, Sørlandet og i Orkanger. Partners Group fikk med seg blant annet Dronningens gate 3/Revierstredet 2, Kirkegaten 34 og Karl Johans gate 2 i Oslo sentrum, i tillegg til fire andre Oslo-eiendommer, altså syv av åtte eiendommer i Oslo.

Forstår skuffelsenKommunikasjonssjef Bjørn Erik Sættem i Storebrand har medgitt at et fåtall av kundene har tjent på investeringen i fondet.

– Det er beklagelig, og vi har forståelse for at kundene er skuffet over dette, sa Sættem da salget til Partners Group ble kjent. Sættem forklarer den svake avkastningen med høy belåning (71 prosent) og negativ utvikling for fastrenteavtaler, finanskrisen, samt at næringseiendom utenfor Oslo sentrum har utviklet seg svakt.

Powered by Labrador CMS