SKAL VIDERE OPP: Det går mot en prisoppgang fremover, særlig fra 2025, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.

Første prisfall for Obos i år

Tre måneder med prisoppgang ble brutt.

Publisert Sist oppdatert

Ferske tall fra Obos viser at prisene på brukte boliger i april falt med 0,5 prosent. I Oslo var prisnedgangen på 0,6 prosent. De tolv siste månedene har prisene i Oslo svært uendret. På landsbasis har prisene i perioden steget med 0,6 prosent.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for brukte Obos-boliger i Oslo i april var 79.670 kroner. For hele Norge var snittprisen 68.801 kroner.

En forklaring til fallet i april kan være en høyere omsetning av større leiligheter.  De store 4- og 5-romsleilighetene har ofte lavere kvadratmeterpris enn de små.

Overrasket over oppgangen

– Apriltallene var svakere enn snittet de ti siste årene. Ser vi mars og april under ett, har prisene steget med 1,7 prosent i hovedstaden. Det er godt over snittet for de siste ti årene. 

– Obos-prisene har pleid å stige mye de første månedene av året, og hittil i år er oppgangen på syv prosent. Det er overraskende mye gitt de mange rentehoppene vi har hatt, sier Obos' sjeføkonom Sissel Monsvold i en pressemelding. 

I snitt har prisene i Oslo økt med 0,2 prosent i april de siste ti årene. De ti siste årene har prisveksten samlet for mars og april vært 0,7 prosent.

Flere boliger i markedet

Adm. direktør Hans Anders Skjølberg i Obos Eiendomsmeglere er ikke overrasket over det lille fallet i april. Meglerne I Obos melder om god aktivitet. De har solgt flere boliger denne våren enn i fjor vår. 

Tilbudet av boliger har økt etter påske. Etter et sterkt første kvartal, tippet Skjølberg og kollegaene på flat utvikling i april. 

–  Vi forventer høyt tempo i mai og ser tendenser til at volumet i markedet vil fortsette å øke. Dette indikerer at flere ønsker å bytte bolig, noe som er bra for markedet, sier han.

Flater ut

Og boligprisene skal høyst sannsynlig videre opp de kommende årene. Monsvold sier det ligger an til ett rentekutt i 2024 og flere neste år. I tillegg er det ventet god reallønnsvekst. En høy befolkningsvekst kombinert med rekordlav boligbygging vil også presse prisene opp. Obos tror det særlig vil skje fra 2025. 

– I år venter vi at prisene vil flate ut gjennom våren og sommeren. Jokeren er hvor mange bruktboliger som kommer ut for salg. Bruktboligtilbudet ser ut til å øke, det kan bremse prisveksten noe de kommende månedene. 

– Utover høsten tror vi prisene vil falle noe i tråd med vanlig sesongmønster. Men ligger det fortsatt an til rentekutt på slutten av året eller i starten av 2025, tror vi prisnedgangen kan bli litt mindre enn vanlig, sier Monsvold.

Påsken påvirker

Påsken spiller inn på omsetningen. I april i år ble det solgt rundt 30 prosent flere Obos-boliger i enn i april 2023. I år falt påskeuken i mars. Ser vi mars og april under ett, var aktiviteten i år  omtrent som i fjor.

I mars steg prisene for brukte Obos-boliger i Oslo med 2,3 prosent. På landsbasis var prisene opp med 2 prosent.

Obos-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo. Eiendom Norge legger frem sine tall for april mandag 6. mai kl. 11.

Powered by Labrador CMS