Tomtegevinst på 5 mrd.

Grunneierne Oslo Havn og Rom Eiendom kan tjene 5 milliarder på å selge tomtene på Filipstad i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det skriver Dagens Næringsliv (DN) tirsdag. Forutsetningene for regnestykket er at de to grunneierne nærmest fikk tomtene på til sammen 370 000 kvadratmeter gratis. Roar Sandnes i Akershus Eiendom mener snittverdiene per kvadratmeter fort kan utgjøre 15 000 kroner.

– Mitt anslag er 15 000 kroner kvadratmeteren for både næring og bolig ved et større områdesalg. Ved salg av enkelttomter kan man oppnå betydelig høyere priser. Prisene på sentrale næringstomter i Oslo har doblet seg på få år, og naboene på Tjuvholmen har landets dyreste boliger og kontorer, sier Sandnes til DN.

Hvis de to grunneierne oppnår 15 000 kroner kvadratmeteren, snakker vi om en brutto salgsverdi påhele 5,55 milliarder kroner ved salg av 370 dekar. Oslo Havn og Rom Eiendom skal ifølge DN langt på vei være enige med Plan- og bygningsetaten om en reguleringsplan for Filipstad-området. Disse planene legges frem for offentlig ettersyn i februar neste år.

Rom Eiendom eier 71 mål med eiendom på Filipstad. På hjemmesidene til det helstatlige eiendomsselskapet anslås det at utbyggingspotensialet på Filipstad er minimum 450 000 kvadratmeter.

Et kontroversielt forslag på Filipstad er at Oslo Havn foreslår et 130 meter høyt hotell i den planlagte fjordbyen. 33 etasjer skal det nye hotellet ha hvis Oslo Havn får det som de vil. Det er omtrent det samme som Oslo Plaza, men sistnevnte er «bare» 117 meter høyt.

– Det skal bli et fyrtårn som man vil se når man kommer sjøveien inn Drøbak-sundet, uttalte styreleder Bernt Stilluf Karlsen i Oslo Havn KF til Aftenposten i april i år. Disse hotellplanene møter imidlertid motbør fra flere hold, blant annet fra direktør Ellen de Vibe i Plan- og bygningsetaten.

– Vi har gitt signaler til grunneierne om at vi mener bygget bør være noe lavere. Man kan godt bygge et signalbygg uten at det trenger å være så høyt, sier de Vibe til DN.

Oslo Havn KF og Rom Eiendom sendte allerede i juli 2006 inn forslag til ny reguleringsplan med konsekvensutredning for Filipstad. Bystyret vedtok planprogram for Filipstad i 2008, og i 2009 varslet Plan og Bygningsetaten oppstart av områderegulering. Byråd for byutvikling i Oslo, Bård Folke Fredriksen, håper på byggestart på Filipstad i 2013.

– Hvis saksbehandlingen går greit og det er etterspørsel i markedet, kan det bli byggestart i 2013, sier byråden til DN.

Totalt planlegges Filipstad utbygd med 3000 boliger, park, strandpromenade og 9000 arbeidsplasser.

Illustrasjon: Mir AS/Rom Eiendom

Powered by Labrador CMS