Vil overgå Oslo Plaza

Oslo Havn vil bygge et 130 meter høyt hotell på Filipstad, og byutviklingsbyråden synes forslaget er «spennende».

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Aftenpostens aftenavis skriver tirsdag at Oslo Havn foreslår et 130 meter høyt hotell i den planlagte fjordbyen. Oslo Havn eier store deler av Filipstad, og Plan- og bygningsetaten arbeider nå med en reguleringsplan for området. Totalt planlegges Filipstad utbygd med 3000 boliger, park, strandpromenade og 9000 arbeidsplasser.

I tillegg kan det altså bli et gigantisk kongresshotell. 33 etasjer skal det nye hotellet ha hvis Oslo Havn får det som de vil. Det er omtrent det samme som Oslo Plaza, men sistnevnte er «bare» 117 meter høyt.

– Det skal bli et fyrtårn som man vil se når man kommer sjøveien inn Drøbak-sundet, sier styreleder Bernt Stilluf Karlsen (bildet) i Oslo Havn KF til Aftenposten. Ifølge avisen sendte Oslo Havn nylig inn forslaget til Plan- og bygningsetaten, som trolig behandler saken i vår sammen med hele områdereguleringen for Filipstad.

Byråd Bård Folke Fredriksen (H) er slett ikke avvisende til planene, Fredriksen mener Oslo trenger et kongresshotell av denne størrelsen.

– Jeg er åpen for en debatt om landemerke ytterst på Filipstad. Forslaget er spennende, men bare aktuelt å realisere hvis byen får innfridd en del krav, sier byråden til Aftenposten, og trekker frem at bygget må være slankt, skulpturelt og tilføre området nye kvaliteter. Byen må også få frigjort arealer til byutvikling.

Det er flere planer for et kongresshotell i Oslo. Venstre mener Oslo trenger et nytt og moderne kongressenter med kapasitet på mellom 1500 og 2000 personer. Det tilsvarer omtrent den kapasiteten som i dag er tilgjengelig på Norges Varemesse på Lillestrøm.

– Rundt 2000 delegater er en svært vanlig størrelse på internasjonale kongresser,  uttalte  bystyrerepresentant Kjell Veivåg til Aftenposten i november i fjor.

Venstre foreslo opprinnelige flere lokaliseringer for et stort kongressenter, blant annet ved Sentralstasjonen, Galleri Oslo og nettopp Filipstad. Partiet har formannen i byutviklingskomiteen (Ola Elvestuen).

Men Rom Eiendom har utviklet enda mer konkrete planer. Det NSB-eide selskapet har i et par år ønsket å plassere et hotell og kongressenter i det de kaller ”Fjordporten”. Kongressenteret er ment å ligge der terminalen for Flytoget befinner seg nå.

– I teorien kan vi gå i gang med riving av dagens stasjon i 2013-2014. Og prosjektet vil være selvfinansierende, uttalte kommunikasjonsdirektør Signe Horn i Rom Eiendom til Aftenposten.

Eierne av Oslo Plaza vil øke kapasiteten til hotellet med en drøy tredjedel. Det innebærer en økning av høyden fra 117 meter til 132 meter. Her har Byantikvaren satt seg på bakbeina.

Powered by Labrador CMS