Går imot høydeplaner

Byantikvaren i Oslo går nok en gang imot høydehusplanene til Oslo Plaza.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Ifølge Aftenpostens aftenutgave tirsdag er innstillingen negativ i en fersk innstilling fra Byantikvaren. Oslo Plaza vil øke romkapasiteten med en drøy tredjedel, og det innebærer en økning av høyden fra dagens 117 meter til 132 meter for Oslos allerede høyeste bygg.

– Det er behov for å øke hotellkapasiteten med den utviklingen som er i Oslo sentrum i dag. Siden 1990 har Oslo Plaza bare økt i relevans, og skal vi opprettholde vår posisjon, er det nødvendig med mer plass, sier hotelldirektør Tarje Hellebust til Aftenposten.

Men Byantikvaren er altså negativ.”Både høydeøkning (…) og påbygging av det underliggende sokkelbygget vil være uheldig for byens silhuett og byrom”, heter det i en fersk uttalelse fra Byantikvaren.

Også Plan- og bygningsetaten har vært kritisk til planene, som medfører en utvidelse med 17 500 kvadratmeter og 336 nye rom. Etaten ønsker heller at Plaza bygger ut i høyden over Galleri Oslo, og med en maksimal takhøyde på 42 meter.

Etaten er skeptisk til en rekke av de nye prosjektene rundt Oslo S, som KLPs planer for Posten Brevsenter. KLP planlegger å bygge et 100 meter høyt tårnbygg i det gamle bygget til Posten Brevsenter i Biskop Gunnerus gate 14B. KLP Eiendom kjøpte bygget i januar 2007, og det er meningen at Nordea skal leie i nybygget fra 2016.

Etaten får støtte for sin skepsis av Ola Elvestuen (V), som leder Byutviklingskomiteen.

– Høyden er bare ett av temaene. Men også volumet virker veldig stort. I tillegg må vi ha en avklaring rundt bussterminalen. ikke bare plasseringen, men også finansieringen må på plass først, sier Elvestuen til Aftenposten.

En ny bussterminal vurderes anlagt over sporområdet vest for Nylandsbrua. Flytting av bussterminalen gjør byutvikling mulig på tomten til Galleri Oslo. Området kan ifølge Plan- og bygningsetaten utvikles som en vital del av Grønland.

Kommunikasjonsdirektør Ole-Jacob Frich i KLP er forberedt på en debatt om planene.

– Men dette må ses i sammenheng med hva vi får til på bakkeplan. Schweigaards gate er i dag et sothøl. Det nye bygget vil bidra til å gjenskape området og slippe inn mer lys og luft i det som i dag er en lukket enklave, sier Frich til Aftenposten.

KLP kjøpte i august i fjor Skattekvartal-eiendommen i Schweigaards gate 17-19 av Rom Eiendom. I alt skal forsikringsselskapet investere 4 milliarder kroner i området rundt Oslo S de nærmeste årene hvis alt går i orden, noe som altså slett ikke er sikkert.

Powered by Labrador CMS