Vil ha kongressenter i Oslo

Venstre vil ha et stort kongressenter i Oslo, Rom Eiendom har planene klare.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Aftenpostens aftenutgave skriver onsdag at Venstre mener Oslo trenger et nytt og moderne kongressenter med kapasitet på mellom 1500 og 2000 personer. Det tilsvarer omtrent den kapasiteten som i dag er tilgjengelig på Norges Varemesse på Lillestrøm.

– Rundt 2000 delegater er en svært vanlig størrelse på internasjonale kongresser, sier bystyrerepresentant Kjell Veivåg til Aftenposten.

Venstre foreslo i sitt opprinnelige forslag flere lokaliseringer for et stort kongressenter, blant annet ved Sentralstasjonen, Galleri Oslo og på Filipstad.

Men Rom Eiendom har utviklet enda mer konkrete planer. Det NSB-eide selskapet har i et par år ønsket å plassere et hotell og kongressenter i det de kaller ”Fjordporten”. Kongressenteret er ment å ligge der terminale for Flytoget befinner seg nå.

Fjordporten består av to asymmetriske tårn hevet over resten av stasjonsområdet. Selve tårnene vil se ut som en U når man betrakter bygningene fra Karl Johans gate. Arkitektfirmaet Space Group vant frem med sitt forslag i juni 2008.

– I teorien kan vi gå i gang med riving av dagens stasjon i 2013-2014. Og prosjektet vil være selvfinansierende, uttaler kommunikasjonsdirektør Signe Horn i Rom Eiendom til Aftenposten.

Stockholm er i ferd med å utvikle kongressenteret Waterfront, som har auditorium for 3000 personer og en bankettsal for 2000 personer. København har sitt Bella Center, som ligger i vekstregionen Ørestad, på Amager ut mot Kastrup. Dette senteret er Skandinavias største utstillings- og kongressenter og arrangerte FNs klimakonferanse i 2009.

Nye Oslo S skal bygges i perioden 2014-2020, og det er i alt 120 000 kvadratmeter med eiendom som skal utvikles.

Bystyret vedtok i august i år å gjøre om Jernbanetorget 1 – Østbanebygningen – til et spesialområde. Rom Eiendom fikk etter disputt med Plan- og bygningsetaten gjennomslag for ønsket om en allmenn tilgjengelig gangforbindelse i Østbanehallens hovedrom.

I Østbanebygningen, altså rett ved siden av det planlagte kongressenteret, kommer det et hotell med til sammen 165 rom, som skal drives av Choice Scandinavia AS under Comfort-merkenavnet. Hotellet vil omfatte bygningsmassen fra og med andre etasje, samt en mindre del av første etasje til resepsjon.

Illustrasjon: Space Group/Rom Eiendom

Powered by Labrador CMS