STERKE KREFTER: Mye taler fortsatt for en sterk prisvekst de kommende årene. Her fra Arno Bergs plass på Briskeby.
Foto: Jan Revfem
Handelsbanken: Slik går det med boligprisene i mai
Har laget prognose ut fra apriltallene.
Boligprisene økte 0,2 prosent nominelt i april. Det var svakere enn det Handelsbanken ventet, og ikke minst: Det var mye svakere enn det Norges Bank så for seg. Justert for sesongvariasjoner falt boligprisene med 0,2 prosent. Men Norges Bank så for seg en sesongjustert vekst på 0,6 prosent.
Prisveksten i boligmarkedet har klart dabbet av etter en svært sterk oppgang på begynnelsen av året. I mars var den sesongjusterte oppgangen på 0,1 prosent. Handelsbanken mener tallene nå markerer et tydelig taktskifte etter den sterke veksten fra desember til februar.
Den mest sannsynlige forklaringen er endrede renteutsikter. Norges Bank har skjøvet det første rentekuttet lenger ut i tid. Det kan komme nye signaler torsdag kl 10.
Som normalt
Uansett har Handelsbanken oppdatert sin boligprismodell med de nyeste tallene. Modellen tilsier nå en nominell prisvekst på 0,2 prosent i mai. Det tilsvarer en flat utvikling sesongjustert. Mai kjennetegnes altså av en svak prisvekst. Men i mai 2024 steg prisene med 0,9 prosent, klart sterkere enn normalt for måneden.
Norges Bank venter en sesongjustert prisvekst i mai på 0,5 prosent. Men sentralbanken har bommet stort på alle anslagene hittil i år. For januar og februar var estimatene for pessimistiske. De to seneste anslagene har vært altfor optimistiske.
Færre rentekutt enn forventet kan ta noe av futten ut av markedet. Men Handelsbanken mener de underliggende driverne i boligmarkedet fortsatt er sterke. Høy lønnsvekst, lav arbeidsledighet og lavere inflasjon bidrar til økt kjøpekraft og etterspørsel. Det underliggende trendbildet i boligmarkedet er derfor positivt.
Effekten borte
DNB Markets skrev etter tallene tirsdag at tallene ikke vil påvirke Norges Bank. Meglerhuset tror effekten av lettelsene i utlånsforskriften nå er borte.
Men DNB er enig med Handelsbanken om de grunnleggende driverne. Det kan gi en høy prisvekst de kommende årene.
Adm. direktør Vibeke Stavenes i Proaktiv Eiendomsmegling mener markedet har blitt mer selektivt.
– I hovedstaden tyder mye på at markedet kan ha passert toppen og går mot mindre prispress. På Vestlandet ser vi derimot lite tegn til nedkjøling. Omsetningshastigheten er på rekordlave nivåer i Bergen, og det er fortsatt prisvekst i Stavanger.
– Variasjonene kan være ganske store, men det er ikke snakk om en stor korreksjon, sier Stavenes i en pressemelding.
Renten viktigst
Hun mener det er mange faktorer som spiller inn og kan forklare et noe roligere marked i april enkelte steder. Det mest åpenbare er renten. I starten av måneden var det historisk uro i aksjemarkedet. Det kan ha hatt en viss smitteeffekt til psykologien i boligmarkedet. Tidspunktet for påsken kan også ha påvirket noe.
– Men selv med en liten økning er arbeidsledigheten fortsatt lav. Mange har fortsatt oppsparte midler, og det er fortsatt stor boligmangel i mange byer, sier Stavenes.
Men aktiviteten er noe lavere nå enn ved starten av året. Det selges færre boliger selv om hun mener det har vært nok av eksempler på elleville budrunder.
Ikke gitt
– Enkelte boliger og områder går fortsatt langt over prisantydning. Men det er ikke gitt at du får like mye som naboen fikk for en måned siden. Det er også mulig at du får mer, men det er viktig å ha realistiske forventninger, sier Stavenes.
Hun advarer mot en økende trend. Folk som er på boligjakt forteller at de ikke har fått sett leilighetene de har vært interessert i. Alt kuppes før visning.
– Riften er størst blant førstegangskjøperne om de små leilighetene, sier Stavenes. Erfaringsmessig starter slikte trender ofte i Oslo og sprer seg utover derfra til de andre byene.