Juss

Oslo kommune går ikke videre med Bane NOR-krav

Krevde 35 millioner kroner i erstatning, godtar 1,9 millioner kroner.

ANKER IKKE: Oslo kommune godtar skjønnsrettens erstatningsutmåling for arealene som berøres av byggingen av Follobanen.
FacebooktwitterlinkedinmailFacebooktwitterlinkedinmail

I forbindelse med bygging av ny dobbeltsporet jernbane fra Oslo til Ski (Follobanen), berøres arealer og eiendommer tilhørende Oslo kommune, både midlertidig og permanent. I forbindelse med utbyggingen av banen har Oslo kommune gitt Jernbaneverket tillatelse til å ta i bruk grunn og rettigheter til midlertidig rigg- og anleggsområde for gjennomføring av anlegget.

LES OGSÅ: NGI krevde 106 millioner for tomtegrunn. Fikk 16 millioner

Før arbeidene ble det avtalt mellom partene at erstatning for inngrepene skulle fastsettes etter ekspropriasjonsrettslige regler. Oslo kommune og Bane NOR kom ikke til enighet om erstatningen, og skjønnsforhandling ble holdt i Oslo tingrett 26. november til 5. desember.

Kommunen krevde erstatning blant annet for tapte leieinntekter forbundet med Middelalderfestivalen, erstatning for tap av utleiemuligheter til parkeringsplasser, erstatning for tap av leieinntekter for en lasterampe, erstatning for tap av leieinntekter for Lokomotivverkstedet, erstatning til dekning av økte kostnader til vakthold og andre tiltak for å holde Middelalderparken åpen – samt erstatning for økte prosjekteringskostnader til ny skytebane. Totalt beløp erstatningskravet seg til 35,5 millioner kroner.

Rettskraftig avgjørelse
Oslo tingrett ga Oslo kommune rett til 1,9 millioner kroner i kompensasjon for Bane NORs utbygging av Follobanen, og skjønnsretten la vekt på at jernbaneutbygging tilfører samfunnet verdier.

Det er nå klart av kommunen ikke anker dommen fra Oslo tingrett. Avgjørelsen er dermed rettskraftig.

– For Bane NOR var det viktig å få frem at utbygging av Follobanen tilfører kommunen og samfunnet verdier ved Oslo sentrum og på Åsland. Ved Oslo S blir nye jernbanespor lagt under den viktige Middelalderparken og dekket av grøntområde. Bane NOR bidrar til fornying av parken. På Åsland tilrettelegger prosjektet for utvikling av en ny bydel, Gjersrud/Stensrud, opplyser Bane NOR.

LES OGSÅ: Ny og viktig ekspropriasjonsdom fra Høyesterett

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Selvaag Eiendom styrker utviklingsavdelingen
Karriere
KLP Eiendom kjøper stort i København
Transaksjoner
Unge som tenker nytt: Fra milliardkjøp til brukeropplevelser (+)
Karriere
Passerer milliarden i sommer
Bolig
Slipper 161 nye leiligheter i markedet
Bolig
Estate PLUSS gir deg tilgang til alt!
Mer enn 23.600 artikler tilbake til 1996
Lag ditt personlige arkiv i dag,
bestill Estate PLUSS her
Braathen øker stort i kontor som service
Transaksjoner
Kommunen selger 82 mål til 700 boliger (+)
Transaksjoner
Ny sjef i Veidekke
Karriere
Leieprisene vil fortsette å stige. Her er grunnen
Aktuelt