Skatt, skatt, skatt

Beskatning av næringseiendom tvinger seg frem i flere kommuner.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

NEnyheter har omtalt at det skal innføres beskatning av næringseiendom i Vestby kommune. I september i år vedtok Bergen kommune å øke beskatningen av næringseiendom, til næringslivets fortvilelse.

Nå går det også mot beskatning av næringseiendom i borgerlige Sandnes kommune, takket være Høyre. Flere lokale Høyre.representanter med gruppeleder Thor Magnus Seland i spissen skriver i et leserinnlegg i Stavanger Aftenblad at skatt på verk og bruk og næringseiendom ikke er et mål.

Det er derimot ifølge representantene et virkemiddel for å nå et mål. “Når andre virkemidler ikke får flertall, må noen tørre å ta de vanskelige valgene. Høyre tør, for alternativet til beskatning av næringseiendom frister ikke”, heter det fra Høyre-representantene.

Høyre i Sandnes har derfor sammen med KrF og Venstre laget et alternativt budsjett med både konkurranseutsetting og skatt på verk og bruk og annen næringseiendom. Det siste vil bety ca. 40 millioner ekstra skattekroner til kommunen.

Skien kommune skal nå i gang med å taksere eiendommene i kommunen, inklusive næringseiendommene. Taksten bygger ifølge kommunen på faktaopplysninger og skjønnsmessige vurderinger.

Eiendommens beskaffenhet, anvendelighet, beliggenhet, tilgjengelighet, alder og bruk skal vektlegges ved takseringen. Ved taksering av næringseiendommer anvendes priser som er hentet fra omsetninger av næringseiendom fra 2003 og 2004. Eierforhold/selskapsform, eiers økonomiske situasjon, avkastning/leieinntekter er derimot av underordnet betydning.

Det rødgrønne flertallet i Fet vedtok mandag ifølge Romerikes Blad å innføre eiendomsskatt fra 1. januar 2014. Begrunnelsen er at kommunen sliter økonomisk og trenger nye inntektskilder for å finansiere velferden. Alternativet er kraftige utgiftskutt, en argumentasjon man kjenner igjen fra de andre kommunene.

På lederplass i Romerikes Blad heter det at i dag har de fleste av landets 429 kommuner innført den lokale skatten i en eller annen form. Skedsmo var den første kommunen ute på Romerike i 2004. Rødgrønne regimer i Nittedal, Sørum og Nes kopierte Skedsmo, mens Lørenskog har tiende bare på næringseiendommer. Nå følger både Fet og Gjerdrum etter Skedsmo.

Powered by Labrador CMS