Geir Hove er fornøyd med Høyesteretts avgjørelse.

Høyesterett opphever dom i betent krangel

Krangelen om hvordan restauranthuset Zachariasbryggen i Bergen skal verdsettes har pågått i flere år. Nå har høyesterett opphevet Gulating Lagmansrett sin dom og dermed blir det nok en runde i rettssystemet.

Publisert Sist oppdatert

I 2005 kjøpte Knut Jørgen Hauge Zachariasbryggen for 110 millioner kroner. Hauge investerte så et ukjent antall millioner kroner i oppussing og nybygg. I 2006 kjøpte Geir Hove og Tom Rune Pedersen, som da var forretningskolleger, tomten bygget står på for 30 millioner kroner. Festekontrakten Hauge hadde med de to skulle gå ut i 2015, men uenighet om leieprisen for tomten førte til uenighet mellom partene. Denne usikkerheten gjorde det vanskelig for Hauge å selge bygget, samtidig som det var konflikter med leietakerne i bygget. I 2013 sa BN Bank opp låneavtalen med Hauge og senere samme år ble selskapet slått konkurs.

Hove og Pedersen overtok da Zachen, og i 2014 avgjorde Bergen tingrett at de skulle betale 132 millioner kroner for bygget. Denne avgjørelsen anket Hauge og saksøkte fordi han mente eiendommen ble solgt for alt for billig. Det var satt av over en uke til saken og både EY, Cushman & Wakefield Realkapital, Newsec og Kyte Eiendom har vært brakt inn som vitner for å mene noe om prisen på bygget. Vurderingene av pris varierte mye, fra det laveste anslaget fra Kyte Eiendom på 227 millioner kroner til Cushman & Wakefield realkapital og Newsecs anslag på henholdsvis 574 og 594 millioner kroner inkludert tomteverdi.

Lagmansretten valgte å legge fremtidige leieinntekter til grunn og la seg et sted midt i mellom de ulike beregningene. Beløpet de mente at Hove skulle betale Hauge var 334 millioner kroner. Det aksepterte ikke Hove, som dermed søkte om å få verdsettelsesprinsippet vurdert av høyesterett. Denne uken falt dommen – de var enige med Hove og opphevet dermed dommen fra lagmannsretten.

– Nå blir det en god jul, det kan jeg i alle fall si, sier en svært fornøyd Geir Hove.

Saken er svært interessant da det handler om det prinsipielle i forhold til hvordan man verdsetter en eiendom. Nå må saken altså gjennom nok en runde i rettssystemet, og fortsatt er det ingen som klarer å bli enige om hva bygget egentlig er verd.

Powered by Labrador CMS