Som takk for hjelpen under krigen, ga Norge Lysebu i gave til Fondet for dansk-norsk samarbeid.

Dansk proteststorm: Nasjonalgave ødelegges

Et boligprosjekt i Holmenkollen i regi av Soria Moria, Den norske lægeforenings konferanse- og utdanningssenter, vekker reaksjoner i Danmark.

Publisert

Under andre verdenskrig samlet det danske folk inn store summer for å sende mat til Norge. Det ble delt ut flere tusen matpakker over hele landet.

Etter krigen stod det igjen en stor sum med innsamlede midler. Disse pengene la grunnlaget for Fondet for dansk-norsk samarbeid. Som takk for hjelpen under krigen, ga Norge Lysebu i gave til Fondet. Tanken var at dansker skulle kunne reise til Norge og oppleve norsk kultur.

Nå mener mange dansker at denne nasjonalgaven risikerer å bli kraftig forringet. På naboeiendommen har nemlig Soria Moria , Den norske lægeforenings konferanse- og utdanningssenter, planer om å bygge 75 eneboliger og rekkehus i samarbeid med Krag-arvingene. Det totale planområdet er på 71,9 mål.

Det har i de siste dagene strømmet inn med høringsuttalelser fra Danmark til Plan- og bygningsetaten (PBE).

Fondet for dansk-norsk samarbeid skriver at byggeprosjektet vil påføre Lysebu store ulemper og forringe Lysebus muligheter til å realisere sitt formål. Fondet mener også at planene er i strid med de forutsetningene som lå til grunn for Legeforeningens ervervelse av eiendommen Soria Moria.

Fondet hevder dessuten at illustrasjonen på åpningssiden i planforslaget er misvisende, og ber om at den blir fjernet.

Ny Carlsberg Fondet, som har bidratt med skulpturer av danske kunstnere på Lysebu, oppfatter planene «som et brudd på de forutsetninger som gjaldt da Lysebu ble gitt som norsk nasjonalgave til Danmark».

Bo Lidegaard, tidligere formann i Fondet for dansk-norsk samarbeid, skriver at det vil være synd for både byen og Lysebu hvis utbyggingsplanene gjennomføres.

– Det er en oase, som vil forsvinne sammen med en del av byens historie. Her er kanskje ikke tale om et stort økonomisk tap – men om tap av kulturelle verdier, som betyr så meget også for en storby som Oslo, uttaler Lidegaard.

Den danske pianisten Niels Balle, som ofte har opptrådt på Lysebu, håper ikke at dette området forsvinner «bare på grunn av at man vil utbygge Soria Moria.

– Denne unike naturen omkring Lysebu og Nordmarka har mange ganger inspirert meg som kunstner og komponist, skriver han.

Dette er altså bare noen av reaksjonene som er kommet inn til PBE.

Hans Christian Bestum, tidligere sjef for Soria Moria hotell- og konferansesenter, er nå kontaktperson for tiltakshaver. Han sier til Estate Nyheter at «saken nå må gå sin gang med offentlig ettersyn og politikernes behandling».

– Vi mener vi har lagt frem en skånsom løsning, hvor det tas veldig mye hensyn til randsonen og vegetasjonen, sier Bestum, som også påpeker at skogen er overmoden.

Powered by Labrador CMS