GODE TIDER: Ferske analyser viser at aktørene i markedet for næringseiendom kan forvente seg gode tider fremover.

Sterke prognoser for næringseiendom

DNB Næringsmegling spår leieprisvekst og høy aktivitet i transaksjonsmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

DNB Næringsmegling arrangerte denne uken frokostseminar næringseiendom i DNBs lokaler i Bjørvika, og det var tett mellom de gode nyhetene for den som er eier av kontorbygg i Oslo. DNBs analytikere slår fast at leieprisene tenderer oppover – i tillegg til at det er god fart i transaksjonsmarkedet.

Verdistigning mot 2020– Utsiktene for næringseiendom er gode blant annet fordi norsk økonomi er i bedring. Makroprognosene tilsier fortsatt moderat vekst i arealetterspørselen. Imidlertid vil lave renter og god KPI-vekst (særlig i 2017) bidra til å holde eiendomsverdiene oppe, poengterer DNB i markedsrapporten som ble publisert i forbindelse med seminaret.

Prime yield for kontor i Oslo har bunnet ut på 3,75 prosent. Siden høstens markedsrapport har lange renter steget 50-70 bp og forventningene til leiemarkedene er styrket, særlig for kontor i Oslo, melder DNB.

– Fra et historisk avkastningsperspektiv fremstår prime kontor eiendom i Oslo som dyrt, mens normaleiendom i Oslo fortsatt tenderer til å være billig. Vi venter imidlertid at vekst i markedsleienivåene vil sørge for generelt god verdistigning mot 2020 for kontoreiendommene i Oslo, sier Gunnar Selbyg, direktør for analyse og verdivurdering i DNB.

Han er klar på at det ligger til rette for et høyt transaksjonsvolum i 2017. I fjor endte volumet på rundt 70 milliarder kroner.

– Bolig utgjør en stadig viktigere driver i transaksjonsmarkedet, fremfor alt i Osloregionen. Boligprisveksten og de positive forventningene til boligmarkedet innebærer at flere eiendommer med lange leiekontrakter i vekstregionene selges med boligkonvertering som en form for sikkerhetsnett. Dette kan benyttes som «exit» eller alternativ om man i fremtiden ikke skulle lykkes med utleie til dagens bruk. På relevante lokasjoner trigger dermed boligalternativet nå salg av næringseiendommer, både med korte og lange kontrakter på gode priser, sier Selbyg.

– Lånemarkedet er primært velfungerende. Bankenes utlånskapasitet forsterkes av salg av lån til livselskapene. Videre har obligasjonsmarkedet for næringseiendom blitt gunstigere på grunn av synkende marginer

Har lagt oljesmellen bak segKontormarkedet i Oslo, Asker og Bærum er i ferd med å legge oljesmellen bak seg, og det er ventet redusert ledighet og vekst i markedsleiene. Kontorledigheten i Oslo, Asker og Bærum har blitt redusert fra toppen på 9 prosent høsten 2015 til 8,2 prosent nå. DNBs prognose viser at ledigheten synker til 6,1 prosent ultimo 2019.

– Markedsleienivåene for kontor i Oslo bunnet ut i fjor og tenderte opp i andre halvår. For de neste tre årene venter vi gradvis sterkere vekst og at «høy standard» i gjennomsnitt øker med 18 prosent til 2.700 kroner per kvadratmeter i fjerde kvartal 2019, sier Mads Hofrenning Wanderås, analytiker i DNB Næringsmegling.

Les også: Hermanrud spår kraftig leieprisoppgang

– Gjennom 2016 og så langt i 2017 har vi registrert en høy etterspørsel etter kontorarealer i de mest attraktive områdene. Prisveksten kommer raskere i sentrum enn langs vest- og østaksen. Vest og øst for sentrum må praksisen med rabatter i form av leiefritak og lignende reduseres, og mer ledige arealer absorberes, før vi får en markert vekst i markedsleienivåene, sier Wanderås.

Powered by Labrador CMS