Swaprentene i været

De såkalte swaprentene har økt kraftig og er på helt andre nivåer enn i sommer.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

NE nyheter skrev i august at det hadde vært en nærmest eksplosiv oppgang i swaprentene, men de lå likevel på helt andre nivåer enn i dag. Eksempelvis ble den 5-årige swaprenten 11. august notert til 1,16 prosent, den 10-årige renten til 1,41 prosent.

Til sammenlikning var de tilsvarende nivåene i juli nede på 0,87 prosent og 1,21 prosent. Men internasjonal renteoppgang og senest presidentvalget i USA har virkelig skutt byttelånsrentene i været. Dette er rentene som ofte danner grunnlaget når eiendomskunder skal låne penger.

Bankene gir i utgangspunktet ikke lenger tradisjonelle fastrentelån, men kundene må rentesikre seg fra flytende til faste renter. Og ifølge morgenrapporten til DNB Markets er nå den 5-årige swaprenten – eller rentesikringen om man vil – kommet opp 1,51 prosent, altså en økning på over 0,60 prosentpoeng fra juni.

DNB oppgir i morgenrapporten den 10-årige swaprenten til 1,89 prosent, og da snaker vi om en økning på nærmere 0,70 prosentenheter.

DNB Markets skriver i rapporten at i rentemarkedene er bevegelsene de siste dagene ganske markerte. Den 10-årige swaprenten for dollar har steget med 30 basispunkter, altså 0,30 prosentpoeng siden før valgresultatene tikket inn. Disse rentene har nå nådd sitt høyeste nivå siden januar i år.

Den 10-årige amerikanske statsobligasjonsrenten har også steget, men ikke like mye. Denne renten er oppe på 2,14 prosent, mens den tilsvarende norske renten noteres til 1,55 prosent, altså en differanse på 0,55 prosentpoeng.

Ser vi på 3-måneders pengemarkedsrenter – NIBOR – er ikke oppgangen på langt nær like markant. Denne renten ligger nå på 1,07 prosent, og det er omtrent på nivå med august. På det laveste var nivået rett under 1 prosent.

Renteprognosen til DNB Markets tilsier for øvrig at den 10-årige norske swaprenten vil ligge på 1,50 prosent i januar og april neste år, men så stige til 1,75 prosent i oktober. 3-måneders NIBOR ventes derimot å falle i perioden til 1,00 prosent. Det betyr at rentekurven vil bli markert brattere.

Powered by Labrador CMS