ØNSKER IKKE BOLIGFELT: Dette er et av planforslagene Forsvarsbygg ikke ønsker å se på Husebytomten.(Ill.:: A-lab)

Forsvaret avviser kritikk i Huseby-saken

– Dette er normal reguleringsrisiko.

Publisert

– Dette er en profesjonell utbygger og de har kjøpt tomten med full reguleringsrisiko. Nå har det gått 12 år siden vi solgte tomten, og sikkerhetssituasjonen har endret seg. Det skal ikke være meningen å kunne sitte og overvåke at Forsvaret forbereder seg på sine operasjoner, sier Bjørn Bergesen, seksjonssjef for arealplanlegging i Forsvarsbygg.

I 2004 kjøpte eiendomsutvikleren Lars Windfeldt og Høegh Eiendom FO-bygningen og en 35,5 mål ubebygd tomt ved Gardeleiren på Huseby i Oslo av Forsvarsbygg. I prospektet stod det at tomten var velegnet for boligutvikling, men nå protester Forsvarsbygg mot deler av utbyggingen.

Les også: Byggestrid på Huseby

I forbindelse med høringen på utbyggernes planforslag, som gikk ut 2. mai, har Forsvarsbygg kommet med tre innsigelser, to av dem skaper konflikt – nytt permanent innsyn i Gardeleiren og makeskifte. Den tredje som omhandler trafikantforhold går ut på at Forsvaret trenger veier til tunge kjøretøy, og at disse ikke må komme i konflikt med fotgjengere og sivil trafikk.

– Planforslagets ulike alternativer gir på ulikt vis konsekvenser for Forsvarets virksomhet og anlegg i Huseby leir, sier Bergesen.

Les også: Småhusplanen stadfestes av departementet

Ønsker ikke innsynForsvarsbygg har innsigelser til de deler av planforslaget og de alternativer som innebærer at høyden på byggene i området overstiger siktlinjen, slik at leilighetene kan få permanent direkte innsyn i Gardeleiren.

– Utbyggingen med etasjehøyder som vil kunne gi et utvidet og direkete innsyn til deler av det indre området i Forsvarets anlegg, vil medføre en tilleggsutfordring for den eksisterende militære virksomheten. Utforming av bebyggelse som åpner for direkte innsyn anses av sikkerhetsmessige årsaker ikke å være akseptabelt, forklarer Bergesen.

Les også: – Regulerings-forvirring i Oslo

Lars Windfeldt og Høegh Eiendom synes siktlinjeproblematikken virker tilfeldig, ettersom man kan stå på flere steder av eiendommen å titte inn i Gardeleiren.

Til dette svare Bergesen at dagens innsyn er noe Forsvaret kan håndtere og til en viss grad kontrollere og skjerme seg for. Derimot vil en boligblokk gi et permanent direkte innsyn.

En operativ militærleir– Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier til VG at Forsvaret overhodet ikke har behov for å skjerme seg mot innsyn, hva mener du om det?

– Gardens oppgave er mer enn å marsjere på 17. mai, dette er en stående operativ militær avdeling med viktige oppdrag i Oslo knyttet til fred, krise og krig, med de folkerettslige forpliktelser det medfører. Dette er ikke en liten avdeling, men en betydelig militær virksomhet, sier Bergesen.

– Det er avgjørende at Garden kan trene på og forberede sine oppdrag i Gardeleiren uforstyrret og uten innsyn, legger han til.

Les også: Revisjon av kommuneplanen for Oslo

ArealregnskapForsvarsbygg har også innsigelser til de deler av forslaget i reguleringen, som innebærer omdisponering av arealer som i dag er avsatt til Forsvaret.

– En av innsigelsespunktene er knyttet til der hvor det bygges på Forsvarets eksisterende grunnen. Det er kjernepunktet for oss. Dette utfordrer Forsvarets eksisterende virksomhet, og det var aldri hensikten den gangen heller. Det foreligger ikke grunnlag for makeskifte av arealer fra Forsvarets side, understreker seksjonssjefen for arealplanlegging i Forsvarsbygg.

Les også: Vil inngå flere utbyggingsavtaler

Les også: Her kommer boligveksten i Oslo

Ikke ønskelig med boligfeltForsvarsbygg har gitt Plan- og Bygningsetaten et faglig råd som innebærer at bebyggbare arealer innenfor reguleringsområdet følger vedtaket som ble fattet av Bystyret i Oslo ved behandlingen av «Områdeprogrammet for Husebyskogen», og som innebar at man som retningsgivende for utviklingen av området her ikke skulle utvikle nye boliger.

– Vår oppgave er å ivareta Forsvarets interesser, og slik vi vurderer det bør det ikke bygges boliger ved Gardeleiren. Dette er vårt faglige råd til politikerne, som uansett må avveie de ulike samfunnshensynene opp mot hverandre, avslutter Bergesen.

Les også: Stigende antall rettstvister i eiendomsmarkedet

Les også: Vanskeligere for eplehageutbyggere

 

Powered by Labrador CMS