Her er sjablongverdiene

Retningslinjer for taksering av næringseiendommer i Oslo er nå vedtatt.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Som kjent skal det innføres eiendomsskatt i Oslo for næringseiendom fra og med 2017, en sats som for 2017 er fastsatt til 2 promille, som skal øke til 3 promille i 2018. Det har vært usikkerhet om grunnlaget for skatten, men den sakkyndige nemnda for taksering av næringseiendommer i Oslo kommune vedtok 10. juni vedtatt retningslinjer for sin taksering.

Deloitte opplyser i et rundskriv at taksering av rundt 10 000 næringseiendommer vil gjennomføres i løpet av høsten 2016 på dette grunnlaget. Skattegrunnlaget gjelder i en periode på inntil 10 år. Deloitte skriver at som skattyter må man nå benytte anledningen til «forberede og kvalitetssikre sin deltagelse i takseringsprosessen».

SjablongtakseresDet er klart at både handelseiendommer, kontoreiendommer, lagereiendommer og hotelleiendommer, samt parkeringshus skal sjablongtakseres. For disse eiendommene skal det gjennomføres sjablongtaksering med utgangspunkt i kvadratmeterpriser for hver eiendomskategori.

NE nyheter har i tabellen gjengitt sjablongverdiene, som er satt med utgangspunkt i en rapport utarbeidet av NAI First Partners. Verdiene bygger på gjennomsnittstall, statistikk og skjønn over leieverdi, eierkostnader, ledighet og avkastningskrav, altså yield.

Det er verdt å understreke at sjablongverdiene i tabellen gjelder de beste eiendommene, prime. Prisene skal blant annet korrigeres for sonefaktor. Sonene og sonefaktorer er fastsatt særskilt for hver eiendomskategori. Det betyr helt andre (les lavere) verdier i randsonene av Oslo enn de som er oppgitt i tabellen.

210 per m2Men de aller beste handelseiendommene i Oslo får som tabellen viser en verdsettelse på hele 105 000 kroner kvadratmeteren. 2 promille av dette utgjør en eiendomsskatt på 210 kroner kvadratmeteren. For en handelseiendom på la oss si 2000 kvadratmeter betyr dette 420 000 kroner i eiendomsskatt i 2017, som øker til 630 000 kroner i 2018.

De beste kontoreiendommene får i utgangspunktet et ligningsgrunnlag på 52 000 kroner kvadratmeteren, 104 kroner per kvadratmeter i eiendomsskatt. En slik kontoreiendom på 5000 kvadratmeter belastes da med en eiendomsskatt på 520 000 kroner i 2017, 780 000 kroner i 2018.

Verdiene skal i tillegg korrigeres for individuelle faktorer. Dette gjelder faktorer som tilstand og vedlikehold, standard og kvalitet, kommunikasjons- og parkeringsforhold. De relevante faktorene er ifølge Deloitte i utgangspunktet spesifisert for hver eiendomskategori. Andre forhold kan også spille inn i forbindelse med takseringen.

DokumentasjonRelevante, individuelle forhold må dokumenteres og beskrives, for å frembringe relevant informasjon på det best egnede tidspunkt. Det kan ifølge Deloitte være nødvendig med profesjonell bistand for å få frem alle relevante sider ved mer kompliserte og omfattende eiendommer.

Når takstvedtaket senere foreligger, kan det være aktuelt å følge opp med klage dersom resultatet fraviker fra et «rimelig resultat». Klagefristen er i utgangspunktet er 6 uker.

 

Sjablongverdiene:

KategoriPris/m2Handel – High Street105 000Handel – kjøpesenter57 000Kontor52 000Handel51 000Hotell41 000Parkeringshus21 000Lager  9500

Kilde: NAI FirstPartners/Deloitte

Foto: Norwegian Propergty

Powered by Labrador CMS