I Europa-toppen

Norge lå med sine høye transaksjonsvolumer i fjor helt i Europa-toppen.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Atrium er ute med en stor markedsoppdatering om det norske markedet. Her skriver de at de massive norske transaksjonsvolumene i fjor gjorde Norge til det femte mest europeiske delmarkedet. Den norske andelen av de europeiske volumene steg fra 3 prosent i 2014 til 5 prosent i 2015.

Eiendomsrådgiveren er kommet frem til en totalomsetning i 2015 på 122 milliarder kroner og en utenlandsandel på 40 prosent. Det tilsvarer mer enn 46 milliarder kroner og er over tre ganger så mye som i 2014. Syndikatene var også aktive i transaksjonsmarkedet, særlig mot slutten, med 20 milliarder i kjøp.

Økt dramatiskUtlendingenes appetitt på det norske markedet har økt dramatisk de seneste 12-18 månedene. Det innenlandske transaksjonsmarkedet fortsetter også å være velfungerende, med et comeback i markedet i andre halvår for de hjemlige investorene.

Fremover tror Atrium CBRE at det norske markedet vil få en fortsatt positiv utvikling, der den internasjonale innflytelsen holder seg i markedet. Det er klare tegn til dette i begynnelsen av 2016, men det er også skyer som bygger seg opp i horisonten, med avtakende makroøkonomiske utsikter og de lave oljeprisene.

Atrium har ellers 4250 kroner kvadratmeteren som et representativt toppnivå for kontorleiene i prestisjeområdet («prime rent»» og en kontorledighet i Oslo-regionen på 8,2 prosent. Det er noe høyere enn det Akershus Eiendom nylig kom frem til (7,6 prosent), men Atrium har normalt et ledighetsperspektiv på seks måneder frem i tid, Akershus Eiendom tre måneder.

4,2 prosentDirekteavkastningskravet til de beste kontoreiendommene, prime yield, anslås til 4,20 prosent, ned fra 4,50 prosent for ett år siden. Ingen av de beste eiendommene i Bjørvika er solgt til en yield under 4,2 prosent. Atrium har 4,25 prosent for salget av DNBs hovedkontor (bildet).

Prime yield for de beste handelseiendommene ligger også ifølge Atrium på 4,2 prosent, en nedgang gjennom fjoråret på 0,20 prosentenheter.

Når det gjelder utleiemarkedet i Oslo-regionen, falt nivået på gjennomsnittskontrakten her med 4,5 prosent i fjor til 1890 kroner kvadratmeteren. Det var imidlertid en stor variasjon mellom de ulike delområdene i regionen, der Oslo ytre vest/Fornebu hadde en nedgang i leieprisen på mellom 6 og 8 prosent. En viktig årsak til nedgangen er den store nedskaleringen innenfor oljerelaterte næringer.

Klart oppOmråder som Bryn-Helsfyr, Nydalen og indre del av Oslo by kunne derimot notere seg for en oppgang på respektive 8,6 prosent, 7,0 prosent og 4,8 prosent.

Nedgangen i leiemarkedet gjenspeiler seg også i at gjennomsnittlig utleid areal falt fra nærmere 1000 kvadratmeter i 2014 til om lag 730 kvadratmeter i fjor. 28 prosent av de signerte leievolumene skjedde i Oslo sentrum, mens hardt utsatte Lysaker stod for 19 prosent av volumene, prestisjeområdet CBD for 16 prosent.

Powered by Labrador CMS