Storsalg fra kommunen

OPPDATERT: Ullensaker kommune skal selge unna store kommunale eiendommer.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Oppdatert med kommentar fra NAI og utfyllende informasjon.

Det er NAI FirstPartners som har vunnet konkurransen om å selge eiendommene på vegne av kommunen. NAI skriver i den seneste markedsrapporten at det er inngått rammeavtale med dem som leverandør til det som omtales salg av større utbyggingsområder og mindre eiendommer med utviklingspotensial.

Disse eiendommene eies altså av Ullensaker kommune, og det foreligger et vedtak fra politikerne med Frp-ordfører Harald Espelund i spissen om et salg. I første omgang gjelder det salg av areal på Gystadmarka, et område som primært er egnet til boligutvikling. Kommunestyret forutsetter at denne eiendomsporteføljen primært vurderes solgt samlet.

1560 målGystadmarka er et område som ligger øst og nord for fylkesvei 174 i Jessheim, der de midtre delene ligger ca. 2 kilometer øst for Jessheim sentrum. Området er på totalt ca. 1560 dekar og beskrives som «flatt og myrlendt» Gystadmarka har siden år 2000 vært avsatt til byggeformål.

Videre vil salget gjelde kommunens tomter i Gardermoen Næringspark 1 (GNP 1), når områderegulering er gjennomført. For NAI vil det også være aktuelt å bistå med salg av andre eiendommer med utviklingspotensial.

De aktuelle tomteområdene er en del av en kommunedelplan, der de største delene av de ubebygde arealer foreslås til boliger, kombinert bebyggelse, anlegg, samt grønnstruktur. Ullensaker kommune eier ca. 240 dekar tomteareal som har en påregnelig del bebyggbar på minimum 250 000 kvadratmeter BRA.

Halvparten til næring

– Kommunen vil selge så snart som mulig, men «skynde seg» har en litt annen betydning når det gjelder kommunale prosesser, som skyldes forankring i kommunale vedtak. Jeg regner imidlertid med at vi er i gang med salgsprosessen i tredje kvartal, sier Eiliv Christensen i NAI FirstPartners til NE nyheter.

Gardermoen Næringspark er på ca. 1130 dekar, der kommunen eier ca. 413 dekar. Ca. 50 prosent av tomtene som kommunen eier, befinner seg innenfor et såkalt LNF-område (landbruk, natur og fritid) eller sikringssone for E6. Disse tomtene er derfor relativt verdiløse, mens den resterende halvparten har verdi som næringstomter.

Det er imidlertid for tiden stor usikkerhet knyttet til hva som skjer videre i Gardermoen Næringspark inntil det foreligger en ny reguleringsplan. Man må også komme frem til en tilfredsstillende løsning for å finansiere det nye veikrysset V23. Det er ifølge NAI foreslått at kommunen avventer med salg inntil forhold rundt i området er helt avklart.

Primært boliger

Christensen tør ikke love signeringer i løpet av året, men ser på de forestående salgene som «veldig spennende». Salgene er avhengig av endelige politiske vedtak i kommunestyret, og det er et kommunevalg til høsten. Dagens Frp-styrte Ullensaker kommune kan ha en sterk interesse av å få til noe før et eventuelt politisk skifte. Men det er stor politisk enighet om disse beslutninger, valgresultatet får ingen betydning.

De øvrige eiendommer som kommunen eier, omfatter mindre eiendommer av forskjellig karakter, alt fra skole, kommunale boliger og leiligheter, eiendommer som brannstasjon osv. Disse eiendommene egner seg ifølge NAI i stor grad godt til boliger og er i hovedsak klare for salg slik de fremstår.

En foreløpig oversikt viser at denne del av ca. syv eiendommer på tilsammen ca. 74 mål. Her vil Ullensaker kommune gjennomføre regulering, eventuell deling, før eiendommene legges ut for salg. Det et altså tomtene i Gystadmarka som skal selges først, og prisen kan havne på nærmere en halv milliard kroner. Totalt er det trolig snakk om salg for rundt milliarden for alt som skal selges.

 

Powered by Labrador CMS