Anbefaler konvertering

Bergene-gården omdannes til studenthybler, hostell, barnehage og også noe privat tjenesteyting.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Akershus Eiendom har anslått potensialet for boligkonvertering i Oslo-regionen til opp mot 1,5 millioner kvadratmeter. Næringsmegleren har sett på eiendommer der potensialet er størst ved en omdanning til boliger fremfor å leie ut litt slitne og utdaterte næringslokaler uten god tilgang til offentlig kommunikasjon.

En profilert eiendom som skal omdannes, er den såkalte Bergene-gården på 15 000 kvadratmeter  i Københavngata 10 på Rodeløkka, som fikk problemer i 2010. Gården har tidligere vært regulert for kontorer, forretninger og industri.

Nå foreslås Bergene-gården regulert til kombinert bebyggelse og anlegg, boligbebyggelse/ forretning/annen offentlig eller privat tjenesteyting (treningssenter, legesenter)/ barnehage/hotell/overnatting/bevertning/kontor.

Gården er i hovedsak fra 1960-tallet og var tidligere lokalene til Bergene sjokoladefabrikk, men er de senere årene benyttet til kontorer og forretninger.

Eier av Bergene-gården og forslagstiller er Anker STI, en stiftelse som har misjon å bygge studentboliger. Anker STI, som i 1970 ble opprettet av forbundene til LO og NHO, eier blant annet Ankertorget i Oslo sentrum, som i mange år har rommet studenthybler. Selskapet Anker Næring leier ut kontor- og butikklokaler i gatene rundt.

Nå har Anker STI foreslått å etablere inntil 300 studenthybler og 80 såkalte hostellrom med tilhørende funksjoner. I tillegg legger Anker STI opp til å etablere mindre dagligvareforretning på inntil 400 kvadratmeter. Hovedatkomsten til gården skal være via Københavngata.

Til sammen utgjør planområdet 7524 kvadratmeter. Bruksarealet for næringslokaler skal utgjøre 5735 kvadratmeter. Planforslaget medfører ingen ny bebyggelse, men tillater mindre utvendige endringer på eksisterende bygningsmasse.

Plan- og bygningsetaten (PBE) mener at formålene i planforslaget er i samsvar med kommuneplanen fra 2008 og kommunedelplan for indre Oslo og anbefaler derfor forslaget. Tiltaket vil kunne bidra til en revitalisering av Bergene-gården.

Ifølge PBE er gården sentralt beliggende i et populært område, spesielt blant unge mennesker. Gården vil derfor egne seg godt som lokale for hostell og studentboliger.

PBE skriver i anbefalingen at planområdets nærhet til uteliv og kulturtilbud på Grünerløkka vil kunne gjøre et hostell til et populært tilbud. Matbutikk i bygningens 1. etasje vil i all hovedsak betjene befolkingen i nærområdet og derfor generere lite biltrafikk.

Foto: Wikimedia Commons

Powered by Labrador CMS