Konsolidering for ALNA

ALNA Senter klarte ikke i fjor å følge opp den gode veksten gjennom 2009 og budsjetterer med en forsiktig vekst for 2011.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

Det Aspelin Ramm-eide senteret omsatte i 2010 for 1844 millioner kroner, mot 1829 millioner i 2009, en oppgang på moderate 0,8 prosent. 2009 var et rekordår, så den tidligere rekorden ble så vidt slått.

– Vi oppfatter 2010 som et konsolideringsår etter en uforholdsmessig sterk vekst andre halvår 2009. Da hadde vi etter en nedgang første halvår på 1,6 prosent og endte opp med en vekst for året på 4 prosent, forteller senterdirektør Hans Georg Helberg til NEnyheter. Olav Thon Eiendomsselskap hadde imidlertid en vekst på 1 prosent på sammenliknbare arealer for sine sentre, så de ligger bare marginalt høyere.

Møtte fortidenI 2010 opplevde ALNA Senter ifølge Helberg fortsatt god vekst i første kvartal inntil det møtte de gode tallene fra foregående år i de neste tre kvartalene.

– Det er av samme årsaker vi ikke lagt inn noen vekst i første kvartal i år, og vi er noe usikre på videre utvikling. Vi har lagt inn en marginal vekst på 2 prosent for 2011, forteller Helberg.

Innenfor hus og hjem, som utgjør en stor andel av senteromsetningen for ALNA, hadde Skeidar og HTH kjøkken et svært godt år. Sport gjorde det ifølge Helberg også veldig bra.– Hos oss har vi XXL og G-Sport, som nyter godt av samlokalisering. Lefdal hadde en fantastisk reåpning etter revitalisering og opplever god vekst etter dette, sier senterdirektøren.

OppdemmingDet var to faktorer som trakk i negativ retning i fjor: Boomen etter rentenedsettelsen med effekt fra mai 2009, ga et oppdemmet behov for kjøp, som plutselig ble utløst og varte ut januar 2010. Videre opplevde ALNA Senter at åtte av forretningene etablerte nye forretninger i markedsområdet.

– I positiv retning trakk nok en snørik vinter, og tidlig vinter denne sesongen. Sommeren ble jo ganske lik sommeren i 2009, så her var det værmessig like forhold, sier Hans Georg Helberg.

ALNA Senter tilbyr mange kapitalkrevende varer, som omsetningsmessig kan være rentesensitivt. Hans Georg Helberg sier de tidligere har sett på påvirkningen av rentenivået og funnet ut at de ikke merker noe før styringsrenten passerer 4 prosent.

Dyr strøm– Men den negative pressedekningen rundt renteøkningene kan forstyrre. Strømprisen hadde en negativ effekt i januar, og vi er litt spente fremover. Vi liker heller ikke sen påske, våren starter liksom ikke før påsken er over. Det gode været har en tendens til å la vente på seg til etter påske, sier han.

Helberg er derfor veldig spent på perioden fra 15. mars til 15. april. ALNA Senter nyter veldig godt av når antallet solgte bruktboliger skyter fart, fordi senteret er store innenfor oppussing. Sånn sett er det positive signaler for 2011.

– En plutselig varm august måned i år vil derimot være brutal mot handelen. Da er folk blakke, og hva er vel billigere enn å ligge på stranden? Tidligere på sommeren har folk fortsatt ferie og skattepenger, og de skal brukes uansett vær. De økonomiske forholdene i Europa kan også påvirke negativt, avhengig av utvikling og pressedekning, sier Helberg.

Små endringerALNA Senter har ikke hatt noen større endringer blant leietakerne.– Nei, nyheten på Alna er egentlig nokså liten i areal. I desember åpnet Vitus Apotek i det som tidligere var en del av matbutikken, og som nå er Meny. Salgsarealet ble mindre, men vi etablerte ny innvendig gangforbindelse over til Vinmonopolet. Det ga kortere vei til bussen og en mer effektiv bruk av parkeringsarealene, forteller Helberg.

Statens vegvesen utreder nå forskjellige alternativer for atkomst til Alnabruterminalen på lang sikt. Den kortsiktige løsningen er under opparbeidelse, gjennom en etablering av firefelts vei i Nedre Kalbakk vei.

På skinner– Ettersom den langsiktige løsningen er et prioritert tiltak i Nasjonal Transportplan, gjør vi i dag ikke noe aktivt i sakens anledning, den går på skinner. For øvrig anser vi ikke trafikken som noe stort problem. ALNA Senter kan angripes fra fire retninger, og hadde det ikke vært stor trafikk, så ville vi hatt et helt annet problem, sier Hans Georg Helberg.

Powered by Labrador CMS