Bommer med 2 prosent

Eksterne verdivurdere bommer ikke med mer enn drøyt 2 prosent i takstene når man sammenlikner med faktiske transaksjonspriser.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en artikkel fra NE nyheter, som nå er blitt til Estate Nyheter. Redaksjonen.

I hvert fall ikke hvis vi skal tro daglig leder Jørn Høistad i DTZ Realkapital Verdivurdering AS. Høistad holdt onsdag formiddag et innlegg på et NFF-seminar i Oslo, der temaet var ”Eiendom – er det noen sammenheng mellom takst og markedsverdi?” Heldigvis for kjøpere og selgere av eiendom var svaret ”ja”.

Høistad tok utgangspunkt i ti verdivurderinger DTZ hadde gjort for børsnoterte Norwegian Property og sammenholdt disse vurderingene med kjøpesummene for eiendommene. I gjennomsnitt var avviket 2,2 prosent for transaksjonene, i den forstand at prisen i gjennomsnitt lå 2,2 prosent over siste verdivurdering. Transaksjonene ble gjennomført i perioden fra desember 2007 til september 2009.

– Vi har sammenliknet oss med eiendomsfond som bruker flere verdivurderere. På porteføljenivå har disse fondene et avvik på mellom 2 og 3 prosent, fortalte Jørn Høistad til de fremmøtte.

– Vi har mindre avvik for eiendommer med lange leiekontrakter og mindre avvik i likvide markeder, og større avvik ved vurdering av utviklingseiendommer. DTZ har som mål ikke å ha et avvik på mer enn 5 prosent for enkelteiendommer, og stort sett har vi greid det. Unntakene er eiendommer med mange ”løse tråder”, fortsatte han.

Det største prosentvise avviket i oversikten fra Høistad var da Elvegaten 25 i Sandnes i juni 2008 ble solgt for 58,9 millioner kroner, mens DTZ-taksten tilsa 52,8 millioner. Det gir et avvik på 11,6 prosent. DTZ lå 5,5 prosent under i forhold til de 324 millionene Drammensveien 144 ble solgt for til Arivest AS i januar 2009.

Grev Wedelsplass 9 ble av Norwegian Property solgt for 773 millioner kroner til UBS i september i fjor. DTZ vurderte denne store eiendommen til 749,3 millioner, et avvik på 3,2 prosent. Men avviket var marginale 300 000 kroner da Pareto kjøpte Forskningsveien for 668 millioner kroner i april 2008. I kun en av de ti navngitte transaksjonene ligger DTZs verdivurdering over transaksjonsprisen, og her var det negative avviket 1,2 prosent.

En studie fra Sverige viser ifølge Jørn Høistad at aksjekursene i børsnoterte eiendomsselskaper over lang tid ligger 7 prosent under verdijustert egenkapital i selskapene. Mer transparens rundt verdifastsettelser kan minske dette gapet.

– Jeg tror det vil styrke eiendomsbransjen om vi får mer åpenhet rundt verdivurderinger, så aksjemarkedet i større grad kan etterregne på vurderingene som er gjort, sa Høistad til den skarpskodde forsamlingen.

Foto: Union Eiendomskapital

Powered by Labrador CMS