Juss:

TILGJENGELIGGJØRING: Utleieplikt er et virkemiddel for å sikre at fritidseiendommer brukes i tilstrekkelig stort omfang. (Ill. foto)
TILGJENGELIGGJØRING: Utleieplikt er et virkemiddel for å sikre at fritidseiendommer brukes i tilstrekkelig stort omfang. (Ill. foto)

«Varme senger» – utleieplikt i turistområder (+)

I denne artikkelen redegjøres for de rettslige implikasjonene av at kommunen i lokale arealplaner fastsetter en plikt til å leie ut fritidsbolig en viss periode av året.

Fjell- og kystområders stadig økende popularitet, kombinert med begrensede alternative reisedestinasjoner og historisk lave renter, har ført til en rekke omsetnings- og prisrekorder i hyttesalget det siste året.

Temperaturen i markedet fører til at også eiendomsutviklingen i områdene skyter fart. Vi har sett på én særlig utfordring knyttet til eiendomsutvikling i turistområder: utleieplikt.

Utleieplikt er et virkemiddel for å sikre at fritidseiendommer brukes i tilstrekkelig stort omfang. Ved å pålegge hytteeiere å leie ut, og dermed holde sengene noenlunde «varme», håper kommunene å se lys i vinduene, aktivitet i skiløypene, driftsgrunnlag for kajakkutleiere, kunder i restaurantene osv. På denne måten skapes lokale arbeidsplasser og inntekter til kommunen.

Med Estate Pluss får du tilgang til alle PLUSS-sakene med ekstra innhold. Estate PLUSS er vår utvidede redaksjonelle satsning, og kommer i tillegg til vårt eksisterende innhold.

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

1 bruker
NOK 449,- pr mnd.
Faktureres kun årlig.

Bestill her

2 brukere*
NOK 798,- pr mnd. / 399 pr bruker. Faktureres kun årlig.

Bestill her

3 brukere*
NOK 1 047,- pr mnd. / 349 pr bruker. Faktureres kun årlig.

Bestill her

Ønsker dere flere enn 3 brukere?Bestill her

* Antallet brukere i abonnementet er låst og splittes ikke opp.