UNDERHOLDNING: Hjorten Revy- og Varietéteater var et underholdnings- og serveringssted på Ila i Trondheim.
UNDERHOLDNING: Hjorten Revy- og Varietéteater var et underholdnings- og serveringssted på Ila i Trondheim.

Historiske bygg: Etter 100 år gikk teppet ned for godt

Hjorten Revy- og Varietéteater var et underholdnings- og serveringssted i Trondheim.

Publisert

Etablissementet lå i den gamle Klæthgården hvor det hadde vært overnatting og servering gjennom årtier. I 1859 ble eiendommen overtatt av restauratør Hans Lemvig Christiansen, som anla en restaurant og to kjeglebaner der. Han startet også kabaretforestillinger og på folkemunne ble stedet kalt Christiansens Hage.

Det fikk navnet Hjorten i 1867, hadde da fast orkester og fikk i 1879 en egen friluftsscene. Hjorten hadde sin storhetstid fra 1890-årene frem til første verdenskrig. Blant andre fikk trubaduren og revyskuespilleren Ernst Rolf sitt gjennombrudd der, i 1911. Etter at eieren døde i 1879, fikk Hjorten tyske eiere som hentet inn internasjonale artister og musikere fra såkalte underholdningsbørser i Tysland.

LES OGSÅ: Bruker 300 mill på leiligheter i strandkanten

Underholdningsstedet hadde nær kontakt med Berns salonger i Stockholm og med Tivoli i København, og sammen kunne trekløveret tilby store internasjonale navn lange og attraktive kontrakter. Hit kom sangere og varietéartister direkte fra de store byene i Europa. Trondheim var en metropol når det gjaldt underholdning og lå langt foran andre norske byer på det feltet. En rekke revyer og teaterforstillinger ble oppført på Hjorten.

Etter 1935 ble stedet utleid til foreninger og lag, og tyskerne brukte stedet som forlegning og forlystelse under krigen. Hjorten besto av flere bygninger og et stort hageanlegg. Det karakteristiske restauranthuset i dragestil ble tegnet av arkitekt Karl Norum og bygget i vestenden av Ilaparken i 1899. Underholdningen opphørte i 1947, mens restaurantdriften fortsatte til 1955. Huset forfalt og ble revet i 1962 for å gi plass til Ila alders-og sykehjem.

Kilder: Wikipedia, Adresseavisen