Aktuelt:

MODERNE: Slik så arkitekt Arnstein Rynning Arneberg for seg et nytt hotell etter krigen.

Hotellet som aldri ble bygd

Etter brannen lå kremeiendommen brakk i 55 år, og det samme gjorde hotelldrømmen. Så ble den solgt.

Publisert Sist oppdatert

Voksenkollen Sanatorium i Oslo var Nordens største og mest moderne kuranstalt da det åpnet i 1900 på toppen av Holmenkollen. Det var legen Christian Lund Holm som bygde stedet, med støtte av brødrene Amund og Ellef Ringnes. Holm sto også bak blant annet Dr. Holms på Geilo, Larvik Bad og sanatoriet Holmsborg på Vettakollen. Arkitekt var Ole Sverre.

Sanatoriet tilbød fremragende muligheter for friluftsliv og sport hadde 100 gjesterom, medisinsk bad og fast lege, massøse og sykepleier. Brukerne lå gjerne i hengekøyer ute i den friske skogluften 500 meter over Oslofjorden. Kuranstalten var særlig beregnet på utenlandske gjester, men det hindret ikke den norske nobiliteten fra å ta turen opp i høyden. Edvard Grieg var ofte der, og det var visstnok han som kom opp med navnet Soria Moria.

LES OGSÅ: 200 mill, 33 boliger, 5000 meter næring

Men gleden tok raskt slutt, for tidlig om morgenen 13. mars 1919 ble Soria Moria flammenes rov i løpet av halvannen time. 130 gjester og 70 hotellansatte kom seg ut, noen med bagasjen i hånden, andre bare med en kåpe eller frakk over seg. Halvparten av gjestene var utlendinger ifølge hovedstadsavisene, og flere store verdier gikk tapt i brannen. Noen russere mistet verdifulle smykker, men musikeren Stassevitcsh fikk reddet ut en fiolin verdt 15.000 kroner – ca 350.000 kroner i dag.

EVENTYR: Soria Moria sanatorium var som et eventyrslott i skogen.

Brannen fikk et etterspill da en forfatter ble tiltalt både for å ha tent på og for forsikringssvindel. Hun hadde en tid før forsikret smykker for et meget høyt beløp, men politiet henla imidlertid saken. Damen krevde utbetalt forsikringssummen, selskapet nektet å betale, og hun gikk ikke videre med krav. 20 år senere ga krimforfatter og journalist Fridtjof Knutsen ut boka «Her lukter svidd» skrevet sammen med den pensjonerte politimannen Olav Kvaalen - under psevdonymet Karl Spanser. De redegjør for saken og for etterforskning av flere branner med samme mønster. Hvert sted hadde forfatterinnen forsikret sine smykker for et høyt beløp.

LES OGSÅ: Trår til med 75 villaer

I flere tiår etter brannen lå eiendommen på Voksenkollen brakk, men en gang etter krigen tegnet arkitekt Arnstein Rynning Arneberg en skisse for eieren Voksenkollen hotellkompani. Den ble imidlertid aldri realisert, og på 1970-tallet solgte hotellkompaniet eiendommen til Den norske Lægeforening som bygde kurs- og konferansesenteret sitt der i 1983.

Kilder: Soria Moria Hotell/Lokalhistoriewiki/Aftenposten

Powered by Labrador CMS