Disse tre kan vinne Storebrand Eiendoms Bærekraftspris

Kontorfellesskapet Rebel i Universitetsgata 2, kontorbygget SporX i Drammen, og The Plus, verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, er årets finalekandidater til Bærekraftsprisen. Vinneren avsløres under Arendalsuka.

Navnene på de tre kandidatene er passende stikkord for dem som ønsker å tenke bærekraft innen eiendomsutvikling. Man må være litt rebelsk og villig til å tenke stort og ambisiøst, men får muligheten til å sette spor etter seg. Og plussiden kan være stor både miljømessig og økonomisk dersom man lykkes.

De tre finalistene er alle gode eksempler på dette. Ambisjoner, risikovilje og gjennomføringsevne har vært imponerende. Alle byggene har fått mye oppmerksomhet allerede i prosjekteringsfasen og under utbyggingen. Størst nedslagsfelt har The Plus hatt, med massiv omtale i arkitektmagasiner og -spalter over hele verden. Representanter fra de tre prosjektene er alle samstemte i én ting: Deres bygg vil være en verdig vinner.

Rebell med en visjon

Fredrik Helmen, tidligere prosjektsjef i Entra, argumenterer for IT-bransjens nye It-sted på følgende vis: «Rebel har synliggjort hvordan et utdatert bygg med lite funksjonelle arealer i form av parkeringsareal og lager, kan transformeres til nye funksjoner. Rivning var et reelt alternativ, men en vellykket prosess med utleier, leietaker, rådgivere, arkitekter og entreprenør har resultert i et ekstraordinærtbygg og kommersiell suksess. Denne problemstillingen er svært aktuell for eiendomsaktører i dag. Rebel er et foregangsprosjekt som vi tror og håper vil inspirere flere gårdeiere til å se muligheter og ikke begrensninger i eksisterende bygningsmasse.»

Hub for innovative løsninger

Helene Mork er salgs- og markedssjef i Vestaksen Eiendom, utviklerne bak SporX. Hub'en i norskprodusert og miljøvennlig massivtre ligger midt i Drammen, nær elven og rett ved trafikknutepunktet for buss og tog.

«Helt fra start var vårt mål å utvikle Nordens mest bærekraftige kontorbygg. Dette mener vi at vi har klart. Nytenkning og innovasjon i alle ledd og faser gjør SporX unik i bærekraftssammenheng. Prosjektsamarbeidet har gitt resultater i form av høyeste miljøsertifisering, BREEAM Outstanding, et sjeldent godt arbeidsmiljø for leietakerne, og et kontorbygg som vi er veldig stolte av.»

Signalbygget er laget helt uten bruk av betong og stål over kjellerplan. Massivtre jevner ut luft-temperatur og -fuktighet og lagrer CO2, og gir et bygg med lavere klimagass-utslipp og bedre inneklima.

Spektakulært industribygg

Vestres nye møbelfabrikk i massivtre tilfredsstiller nær nullenergi-definisjonen til FutureBuilt på 30 kWh/m2 med overlegen margin, og får bransjens høyeste miljøsertifisering BREEAM Outstanding. The Plus er den største investeringen i norsk møbelindustri på flere tiår, og fabrikken vil være et globalt utstillingsvindu for bærekraftig og høyeffektiv produksjon. Spektakulær arkitektur, besøkssenter og 300 mål opplevelsespark vil dessuten bidra til å utvikle Magnor til en attraktiv destinasjon for besøkende fra hele verden. Slik håper Vestre å inspirere flere til å ta del i det grønne skiftet.

Høyt nivå

Unn Hofstad er leder for bærekraft i Storebrand Eiendom, og leder for juryen som skal kåre vinneren av Bærekraftsprisen 2022. Hun forteller om mange innmeldte kandidater og høyt kvalitetsnivå også i prisens andre år. "Flere aktører går langt i å virkeliggjøre nødvendige omstillingstiltak og er til inspirasjon for bransjen" sier Hofstad. Juryen er den samme som i fjor, og har ifølge Hofstad videreutviklet evalueringsprosessen. «Vi legger vekt på systematikk og transparens i juryarbeidet. Kandidatene måles opp mot de ulike aspektene innenfor bærekraft, og vi vurderer nøye hvordan disse på en faglig fornuftig og rettferdig måte skal vektes.»

Best i Norden på bærekraft

Storebrand har jobbet med bærekraftige investeringer i mer enn 25 år og ønsker å benytte sin posisjon til å påvirke selskaper i riktig retning. Storebrand Eiendom har ikke bare ambisjoner om selv å være blant de beste i Norden på bærekraftig forvaltning av næringseiendom. Med bærekraftsprisen løfter de fram de beste, som gjennom sine ambisjoner og resultater hever standarden for bærekraft og utslippskutt innen bygg og eiendom – populært kalt 40 %-næringen. Vinneren presenteres under Arendalsuka. Følg med!

Powered by Labrador CMS