Artikkelforfatterne er partner og advokat Truls Johannesen og Managing partner Jørgen Jynge i Advokatfirmaet Seland | Rödl & Partner.

Cash flow is king i tøffe tider i næringseiendom

Det går hardt for seg i næringseiendomsbransjen, og verre skal det bli.

Publisert Sist oppdatert

Norges Bank har i sin halvårlige vurdering av finansiell stabilitet i Norge pekt på næringseiendomsbransjen som en risiko. Selskaper innen næringseiendom har gjennomgående høy gjeld. Eiendomsprisene har sunket og forventes å synke videre. Samtidig gir økte renter og høy inflasjon økte kostnader. For de som driver med næringseiendom er dette tegn på at en konkurs rykker nærmere.

Leieinntekter holder næringseiendomsbransjen flytende

Det eneste lyspunktet er at nivået for leieinntekter forventes å stige. Det er gode nyheter for de med leieinntekter. Hvis selskapene greier å betale forfalt gjeld fortløpende, vil konkursene avverges. Det viktige akkurat nå er å betale regningene sine.

Norges Bank vurderer dette slik:

«Bedrifter innen næringseiendom har mye gjeld, men trolig vil vekst i inntektene gjøre at de fleste kan håndtere økte rentekostnader…. Skulle både leieinntekter og eiendomspriser falle markert, vil mange bedrifter få problemer med å betjene gjelden, og bankene kan få betydelige tap.»

Hvis også leieinntektene faller, vil det bli problemer. De gode nyhetene er at bankene er solide nok til å ta tapene. De dårlige nyhetene er at tapene vil komme etter et skred av konkurser i næringseiendomsbransjen.

Nybygging som trussel mot eiendomsbransjen

En viktig grunn til at leieinntektene forventes å øke, eller i hvert fall holde seg, er lite nybygging. Det er en krise i seg selv. Men faren ved å legge til rette for økt nybygging, vil være at leieprisene synker, en større mengde med konkurser kommer, og bankene lider store tap. I en slik situasjon kan ikke alle få det de ønsker seg. Verre skal det bli.

Artikkelforfatterne er partner og advokat Truls Johannesen og Managing partner  Jørgen Jynge i Advokatfirmaet Seland | Rödl & Partner.

Powered by Labrador CMS