Finanstilsynet: Arctic må kompensere tapere i Lysaker Park-emisjon

Tilsynet er sterkt kritisk til emisjonen i Lysaker Park-prosjektet til Arctic Securities og mener Arctic må kompensere aksjonærene som ble påført tap som følge av lav emisjonskurs sett opp mot en ny verdivurdering av prosjektet ved emisjonstidspunktet.

I fjor høst ble det klart at Arctic Securities-syndikatet som eier Storebrands hovedkontor på Lysaker var i trøbbel. Høy belåning, stigende renter og obligasjonsforfall bidro til at det ble gjennomført en emisjon på 160 millioner kroner i oktober som innebar en rabatt på 88 prosent sammenlignet med verdijustert egenkapital (verdivurdering fra august).

Finanstilsynet er svært kritisk til emisjonen og mener AIF-forvalteren Arctic Alternative Investments Management AS har brutt sentrale bestemmelser i AIF-loven i forbindelse med emisjonen.

Finanstilsynet viser til at AIF-forvalter ved kapitalforhøyelser i lukkede alternative investeringsfond skal verdsette fondets eiendeler til virkelig verdi og beregne netto andelsverdi etter retningslinjer utarbeidet i tråd med lovens krav. «Upålitelig beregning av verdien av fondets eiendeler og netto andelsverdi vil kunne føre til at kapitalforhøyelsen markedsføres på et feilaktig grunnlag, og det vil være en vesentlig risiko for forskjellsbehandling av investorer i strid med AIF-lovens krav til god forretningsskikk og likebehandling andelseiere», skriver tilsynet om saken.

Finanstilsynet skriver i et vedtak at deres foreløpige vurdering var at det ikke var gjennomført en forsvarlig og korrekt verdiberegning ved emisjonen rettet mot de profesjonelle investorene i Fondet. «Etter Finanstilsynets vurdering fremstod det som at utviklingen i eiendoms- og rentemarkedet i tiden etter Newsecs verdivurdering 31. august 2022 ikke var hensyntatt i verdsettelsen».

I tillegg mente Finanstilsynets at fastsettelse av emisjonskursen med en rabatt på 88 prosent av beregnet VEK fremstod å være løsrevet fra Foretakets retningslinjer og modeller.

– At emisjonskursen ble presentert som en rabatt på 88 prosent av VEK indikerte etter Finanstilsynets foreløpige vurdering at VEK var vurdert for høy, og at markedsverdien av andelene i realiteten var betydelig lavere. På den annen side, dersom markedsverdien kun var 12 prosent av forvalters tidligere fastsatte VEK, vil markedsføring med en slik rabatt fremstå som klart misvisende overfor investorene, skriver Finanstilsynet.

Finanstilsynet har gitt Arctic Alternative Investment Management følgende pålegg om retting:

1. Arctic Alternative Investments Management AS pålegges å gjennomføre en korrekt og pålitelig verdsetting av Lysaker Park Invest I AS "fondets eiendeler" per tidspunktet for emisjonen rettet mot de profesjonelle investorene, jf. AIF-loven § 3-10 med forskrifter.

2. Arctic Alternative Investments Management AS pålegges å iverksette nødvendige tiltak for å sikre gjenoppretting av likebehandlingen av andelseierne i Lysaker Park Invest I AS og sørge for at ingen av andelseierne blir skadelidende som følge av forvalters manglende etterlevelse av AIF-lovens krav. Tiltakene kan bestå i å betale andelseiere som ikke fikk tildelt andeler i emisjonen, en kompensasjon basert på differansen mellom virkelig verdi av andelene på emisjonstidspunktet og tegningskursen i emisjonen, eller andre måter som sikrer likebehandlingen av andelseierne og at ingen av andelseierne påføres økonomisk tap som følge av forvalters manglende etterlevelse av AIF-loven.

3. Arctic Alternative Investments Management AS må informere samtlige andelseiere i Fondet om dette vedtaket og om hvilke tiltak forvalter vil iverksette for å ivareta Fondet og andelseiernes interesser på beste måte og sikre likebehandling av andelseierne, jf. kravene til god forretningsskikk i AIF-loven § 3-2. Det skal også informeres om eventuelle feil i informasjonen som ble gitt andelseierne i forbindelse med kapitalforhøyelsen.

Ifølge Dagens Næringsliv sier Arctics pressesjef Sindre Fjærtoft at tegningskurser ble satt til korrekt beregnet markedsverdi og at ingen investorer har lidd noen økonomiske tap. Han legger til at vedtaket høyst sannsynligvis vil bli påklaget.

Powered by Labrador CMS