VIKAR: Visesentralbanksjef Pål Longva tar denne gangen av seg rentebeskjeden.

Nye signaler fra Norges Bank: Neppe rentekutt før til høsten

Heller kaldt rentevann i blodet på de som håpet på et kutt i juni.

Publisert Sist oppdatert

Saken er oppdatert med kommentarer fra pressekonferanse kl 10.30.

Norges Bank holdt som ventet torsdag styringsrenten uendret på 4,50 prosent. Det var ingen eksperter som ventet noen endring nå, på det som er et mellommøte. En rentenedsettelse kan tidligst komme i juni. Men det skjer neppe.

– Komiteen har besluttet å holde renten uendret. Prisveksten er fortsatt over målet. Setter vi renten ned for tidlig, kan prisene fortsette å stige raskt , sier visesentralbanksjef Pål Longva i en pressemelding. 

– Det er usikkerhet om den videre økonomiske utviklingen, men slik komiteen nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten mest sannsynlig settes ned i løpet av året, sier Longva.

Longva leder torsdagens pressekonferanse. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache er opptatt med høringer i Stortinget. Usikkerheten rundt tollbarrierene preger nå veien fremover. De er blitt større enn det Norges Bank har lagt til grunn. Høyere tollsatser kan både bidra til høyere priser og lavere vekst.

– Dette kan trekke i ulike retninger for renteutsiktene. Men den direkte effekten på norsk økonomi er trolig begrenset. Norsk økonomi har gode forutsetninger for å håndtere urolige tider. Oppsummert er vår vurdering at det fortsatt er behov for en innstrammende politikk, sa Longva på pressekonferansen.

Ikke dårlig tid

– Dette var helt som forventet. Norges Bank har ikke dårlig tid, sier makroøkonom Karine Alsvik Nelson i Handelsbanken til DN.

Tollbarrierene erifølge Norges Bank blitt mer omfattende. Det er usikkert hvordan det fremtidige handelsregimet blir. Dette kan trekke i ulike retninger for renteutsiktene. 

Over målet

Sentralbanken fremhever at prisveksten har kommet mye ned fra toppen. Men den er fortsatt over målet på 2 prosent. Arbeidsledigheten har de siste årene økt noe fra et lavt nivå. 

Siden rapporten i mars har utviklingen i norsk økonomi vært om lag som ventet. Tollbarrierene er imidlertid blitt mer omfattende. Det er usikkerhet om det fremtidige handelsregimet. 

Norges Bank skriver i pressemeldingen at komiteen var opptatt av at dette kan trekke i ulike retninger for renteutsiktene. På den ene siden ser vekstutsiktene internasjonalt ut til å være svakere. Oljeprisen har falt. 

Hos Norges viktigste handelspartnere ventes det nå noen flere rentekutt enn tidligere. På den andre siden har kronekursen svekket seg noe og vært svakere enn lagt til grunn.

Nøyer seg med ett

Norges Bank signaliserte i mars to rente­kutt i 2025, mest sannsynlig i september og desember.  Longva vil ikke presisere nå om det går mot ett eller to kutt. Han viser til at Norges Bank kommer med nye renteprognoser i juni.

Handelsbanken trodde for en uke siden at det første kuttet først vil komme i september. Og det vil sannsynligvis også være det eneste kuttet i år.

Banken skrev i morgenrapporten at kjerneinflasjonen holder seg høy. Tallene for mars bekreftet at den sterke inflasjonen i februar ikke var et avvik. 

Den er snarere et uttrykk for underliggende prispress. Det viser seg mer vedvarende enn Norges Bank la til grunn i desember. En sterk lønnsvekst og en svakere krone enn ventet  holder inflasjonen oppe. 

Godt skjermet

Men renteutsiktene hos Norges handelspartnere har falt med 0,30-0,40 prosentpoeng siden forrige møte. Likevel vurderer Handelsbanken at norsk økonomi er relativt skjermet for effektene av den pågående handelsuroen.

DNB Markets skrev på morgenen at  Norges Bank tidligere i år ble overrasket over høyere inflasjon og lønnsvekst. Med et lønnsoppgjør i tråd med forventningene og få andre tall, er det ikke ventet noen endring i renten ved dagens møte.

Powered by Labrador CMS