SMELL: I april kom det store tilbakeslaget for Obos. Her fra Sandsliåsen sør for Bergen.
Foto: Obos
Kraftig Obos-smell i april
Prisene falt mye mer enn det som er vanlig for måneden.
Prisene på brukte Obos-leiligheter i Oslo falt med hele prosent i april. I snitt har prisene i Oslo falt med vbare prosent i april de siste tyve årene.
Obos-prisene i Oslo er opp 6,8 prosent fra april 2024 til april 2025. Hittil i år er også prisene opp 6,8 prosent. En gjennomsnittlig Obos-bolig i hovedstaden koster nå 85.071 kroner per kvadratmeter.
På landsbasis falt prisene på brukte Obos-leiligheter med 3,2 prosent. Snittprisen ved utgangen av april i Norge var på 73.496 kroner kvadratmeteren. I mars steg Obos-prisene i Oslo med 2,2 prosent og med 1,9 prosent på landsbasis.
– Etter tre måneder med sterk vekst i OBOS-prisene, fikk vi en overraskende stor nedgang i april. Vi forventet at prisene ville falle. Men dette var markant svakere enn normalt for denne måneden - også nå vi tar hensyn til at påsken falt i denne perioden, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en pressemelding.
Flere store leiligheter
Sjeføkonomen mener noe av prisfallet kan forklares med at det ble solgt en høyere andel store leiligheter i april enn i mars. Store leiligheter har en lavere kvadratmeterpris enn de små boligene. Men:
– Det er ingen tvil om at boligmarkedet har roet seg ned etter at Norges Bank skjøv det første rentekuttet lenger ut i tid, sier Monsvold.
Det ble solgt to prosent færre OBOS-boliger i Oslo i april i år enn samme måned i fjor. Det må også ses i lys av at påsken falt i mars i fjor. Antall omsetninger i april i år var høyere enn snittet for april de siste ti årene. Salget var også godt over snittet der påsken har falt i april.
Obos dekker om lag 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo. Obos-prisene svinger en god del mer enn de totale markedstallene.
Mange for salg
Monsvold forventer at det kommer mange bruktboliger på markedet mot sommeren. Det kan bidra til at prisene flater ut i tråd med normalt sesongmønster.
– Vi tror prisene vil ta seg noe opp utover høsten, hvor mye avhenger av om det blir rentekutt. Reallønnsvekst, godt arbeidsmarked og reduksjon i egenkapitalkravet fra femten til ti prosent bidrar også til å trekke prisene opp. I tillegg har Norges Bank signalisert at renten mest sannsynlig vil bli satt ned i løpet av 2025, sier sjeføkonomen.
Rentekutt virker sterkere i Oslo. Det skyldes at boligprisene i hovedstaden er svært høye og mange har mye gjeld. Prisene i hovedstaden drives også opp av lav boligbygging i forhold til behovet.
– Det bygges altfor få nye boliger, det vil bidra til å drive opp boligprisene i flere år framover. Vi og resten av byggebransjen er avhengig av godt nyboligsalg for å kunne sette i gang for fullt med byggingen av nye boliger. Men usikkerhet om rentekutt, høye bygge- og finansieringskostnader og alt for trege plan- og byggesaksprosesser, gjør det svært krevende, sier Monsvold.
Stort gap
Hun viser til tall fra Samfunnsøkonomisk Analyse. De venter at det bare blir ferdigstilt rundt 650 boliger i Oslo årlig de neste to årene. Det anslåtte behovet er rundt 3300 i året.
– Nå venter vi spent på hvilke tiltak regjeringen vil sette inn for å nå målet om å komme i gang med med byggingen av 130 000 nye boliger innen 2030. Det vil kreve kraftfulle tiltak, sier Monsvold.
Eiendom Norge offentliggjør sine apriltall tirsdag 6. mai kl 11.